Uzené a hrách k sobě cítí přirozenou náklonnost a patří i do klasické české kuchyně. Malá vylepšení dodají této polévce příjemně světácký šmrnc.
Suroviny
hrách
200
g
sušený, zelený nebo žlutý, předem namočený
uzené maso
kousek – kolínko s kostí, uzené ocásky nebo žebírka
hřebíček
2
ks
cibule
1
ks
najemno
mrkev
1
ks
oškrábaná a nasekaná najemno
sůl
na dochucení
pepř
čerstvě mletý, na dochucení
krutony
k podávání
1 Hrách dejte vařit asi s litrem a půl vody, uzeným, cibulí, mrkví a kořením. Na mírném varu vařte asi hodinu, až bude uzené úplně měkké a bude se oddělovat od kosti. Maso vyjměte, zbavte kostí, tuku, kůže a šlach a část drobně nakrájejte.
2 Polévku rozmixujte (je-li jí hodně, mixujte po částech) a vraťte do hrnce s nakrájeným masem. Deset minut povařte, případně osolte a okořeňte čerstvě mletým pepřem.
3 Podávejte s tenkými plátky zbylého masa – můžete je lehce osmahnout, aby byly křupavé –, případně s chlebovými krutony.
Komentáře
Anonym
10.10.2007 08:17
Apetit 2/07