Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Připravte si dokonalou nádivku, kterou naplníte maso nebo si ji můžete dát samostatně jako chuťovku

Nádivky v kruhových miskách
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Chuťově vyváženou směsí, které vévodí porce čerstvých bylinek, nadíváme nejčastěji drůbeží maso nebo masové rolády. Nádivku si můžete snadno připravit i samostatně a výborná je za tepla i za studena. 

Samostatně se podává většinou na Velikonoce, kdy je příroda v rozpuku a rostou mladé kopřivy –⁠ jedna z hlavních nádivkových ingrediencí. Připravit si ji však můžete celoročně a kopřivy obměnit za jinou oblíbenou bylinku, například směs petržele, pažitky a libečku.

Náš tip: Připravte si například cuketovou nádivku dědy Jirky

 
Skryt pre seznam

Nádivka, hlavička, sekanina nebo řežábek

Pestré nádivkové názvosloví nás zavede k původním ingrediencím a místním tradicím. Nejčastěji se setkáme s označením nádivka nebo hlavička, do stejné kategorie řadíme i sekaninu nebo řežábek. Proč? Pojí je stejné ingredience –⁠ v mléce či vývaru máčené pečivo s vejcem, bylinkami a kořením. A jaký je v nich tedy rozdíl?

  • Nádivka: Může být masová i bezmasá. V případě masové nádivky používáme většinou kousky uzeného masa.
  • Hlavička: Název napoví, že její masová náplň byla tvořena z masa v oblasti hlavy. Tento název používáme dodnes i v případě jiného masa uvnitř hlavičky. Lidové označení se dnes používá pro jakékoliv druhy nádivek. 
  • Sekanina: Stojí někde mezi nádivkou a sekanou. Její obsah tvoří mleté maso.
  • Řežábek: Neboli cuketová nádivka, jejíž základní ingrediencí jsou strouhané cukety.

Namáčení pečiva: mléko nebo vývar?  

K výrobě nádivky používáme často přebytky staršího pečiva. Dříve se však nádivka někdy připravovala svařením krupice a mléka v hustou kaši, do které se po vychladnutí dávaly ostatní suroviny. 

Aby se s nádivkou dobře pracovalo a její výsledná konzistence byla celistvá, je potřeba pečivo namáčet. Výběr tekutiny je však jen na vás. Zatímco mléko dodá nádivce lehký krémový nádech, poctivý vývar jí protkne skrz na skrz výraznou chutí.

Samostatná nádivka krok za krokem

Skvěle poslouží jako příloha nebo jako forma pohoštění pro hosty. Navíc díky ní zužitkujete zbytky pečiva, ale i uzeniny. Až na pár hlavních ingrediencí ji totiž můžete upravovat dle chuti a přidávat další ingredience.

  • Vedle základních surovin zkuste nádivku ozdobit čerstvou červenou paprikou nebo třeba krátce orestovanými houbami.
  • Namísto sezónních kopřiv použijte více petrželky, nebo přidejte pažitku či trošku libečku.
  • Nezapomeňte na muškátový oříšek, díky němuž bude mít nádivka příjemnou oříškovou vůni i chuť.
  • Podívejte se na náš recept, jak na pravou staročeskou nádivku.

Jak nadívat drůbež?

Připravenou nádivku vložte rukama do drůbeže. Pracujte pomalu a dejte si záležet, aby nevznikly vzduchové bubliny. Nádivku do drůbeže řádně napěchujte a stehna (kuřete, krůty, kachny) svažte provázkem k sobě. 

Tip: Z nádivky, která vám po nadívání zbyde, vytvořte rukama kuličky a přidejte je do pekáčku k masu. Vyzkoušejte třeba drobná jarní kuřátka podle našeho receptu.

Nádivkou plněná roláda

Nádivku lze použít i jako výplň masových rolád. Libovější kus masa naklepejte do obdélníkového plátu, z nádivky vytvořte váleček, kterým maso obtočte. Řádně omotejte a utáhněte s použitím potravinového provázku. Vyzkoušejte třeba krůtí závitky s dokonalou kaštanovou nádivkou s vůní oříšků.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín