0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Uzené maso s třešňovou zavařeninou

Uzené maso s třešňovou zavařeninou

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1660 kcal
Bílkoviny 97 g
Sacharidy 87 g
Tuky 93 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Ovoce překvapivě dobře ladí se šunkou a uzeným, a rozhodně to nemusí být jen ananas, ozdoba takzvaných havajských toustů, či celé šunky pečené nasladko. V našem případě pikantní třešňová zavařenina příjemně odlehčuje slané maso. Připravuje se podobně jako indické čatní; tyto pikantní směsi ovoce, zeleniny a koření s více či méně ostrou sladkokyselou chutí jsou velmi oblíbené a podávají se jako chuťovka.

Suroviny

máslo 25 g
cibule 1 ks
tence pokrájená
třešně 350 g
vypeckované, rozpůlené
vinný ocet bílý 2.5 PL
červený
moučkový cukr 2 PL
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
estragon 2 PL
čerstvý posekaný
šunka 4 plátky
silné, moravské maso, uzené (rolovaná plec)
1.  Začněte zavařeninou. Máslo rozpusťte v pánvičce a přidejte cibuli. Zakryjte a na velmi mírném plameni duste za občasného zamíchání asi půl hodiny, aby cibule hodně změkla. Přidejte třešně, ocet, cukr, půl lžičky soli a trochu čerstvě podrceného černého pepře. Odkryjte a pomalu vařte patnáct až dvacet minut, dokud se nevypaří veškerá tekutina a nezůstane velmi hustá směs. Ještě do ní přidejte estragon a dejte stranou; v lednici vydrží až čtyři dny.

2.  Rozehřejte gril (i venkovní) a pusťte se do přípravy šunky. Po okrajích nadělejte ostrým nožem zářezy, aby se plátky horkem nezkroutily. Grilujte pět minut po každé straně; maso by mělo být propečené a místy zlatavé. Mezitím prohřejte zavařeninu. Báječnou dvojkombinaci skvěle doplní jednoduchý zelený salát.

Komentáře

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit