Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Chuť Středomoří: ostrá harissa

Chuť Středomoří: ostrá harissa

Tradiční přísady na pálivou pastu harissa, tedy chilli papričky i směs koření, koupíte na trzích po celém Středomoří, zejména v arabských zemích.
1. 8. 2012 | Autor: redakce Apetitu

Pikantní chilli papričky dovezli z dobyté Ameriky Španělé vzápětí po jejím objevení Kryštofem Kolumbem – a dramaticky tím změnili tuniskou kuchyni. Bez nich by totiž neexistovala místní pálivá specialita – pasta harissa, dnes oblíbená v Maroku a v celém arabském Středomoří. Existuje několik receptur harissy, z nichž jedna obsahuje kvašenou nasolenou cibuli a sušené chilli papričky, jiná čerstvé chilli papričky a žádnou cibuli. Mezi další přísady patří římský kmín, červená paprika, semena koriandru, česnek a citronová šťáva.

Harissa se tradičně připravuje v hmoždíři a její název pochází z arabského výrazu vyjadřujícího drcení. Hodí se na ochucování mas i vegetariánských jídel. Výborná je například na dušené jehněčí maso a ryby. Patří do tradiční cizrnové polévky a dává se do kuskusu a na lilky. Již připravenou harrisu koupíte v tubách nebo plechovkách v prodejnách s arabskými specialitami. Někdy bývá k dostání i v supermarketech.

Náš tip: Pálivou harissu máme rádi na toustech s pečenými rajčaty i v chlazené polévce z ananasu a paprik. A naprosto nepřekonatelná je čerstvá makrela s ostrou pomerančovou glazurou

Více o přísadách a specialitách středomořské kuchyně si přečtete ve speciálním letním vydání časopisu Apetit Středomořská kuchyně. Koupíte ho na stáncích za 64,90 Kč. K dostání je nově také na Slovensku v e-shopu a prodejně Magnet Press.

REKLAMA

Přidat komentář