Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Biovaření: cizrna 3× jinak

Biovaření: cizrna 3× jinak

Dobře uvařená cizrna má krémovou konzistenci a oříškovou chuť. Přidejte ji do polévky, pomazánky či salátu – chutnat bude všem!
12. 9. 2012 | Autor: redakce Apetitu

Cizrna patří k luštěninám, někdy ji najdete také pod označením římský hrách. Pochází z oblasti Středního východu, kde se s oblibou jí jako součást karbanátků falafel či hustého luštěninového dipu hummus. Cizrna se také často připravuje dušená se zeleninou a kořením.

Obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, jako jsou železo, vápník, hořčík, draslík a mangan. Cizrna má také vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a vlákniny. Oproti jiným luštěninám je dobře stravitelná, musíte ji však správně uvařit. Cizrnu nejprve namočte do studené vody na 8–12 hodin. Během namáčení vyměňte jednou nebo dvakrát tekutinu. Před vařením ji ještě jednou zceďte a hrnec doplňte čistou studenou vodou. Vařte do změknutí, může to trvat až dvě hodiny.

Náš tip:


Uvařte cizrnu v tlakovém hrnci. Příprava vám nebude trvat tak dlouho a luštěnina bude mnohem krémovější a chuťově jemnější. Kvalitní hrnec koupíte třeba v e-shopu www.homeandcook.cz.

Co s uvařenou cizrnou? Dejte si hustou polévku s bramborami, podávejte ji s pórkem a sušenými rajčaty k polentě nebo si připravte jednoduchý salát.
REKLAMA

Přidat komentář