Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Levná a výživná luštěnina aneb Proč jíst cizrnu a jak ji připravit

Rajčatový salát s cizrnou
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Cizrna beraní, garbanzo nebo římský hrách. Na pojmenování cizrny se možná všichni neshodneme, avšak o výborném složení cizrny polemizovat nemůžeme. Vždyť tato luštěnina vyniká vysokým obsahem esenciálních aminokyselin, vitaminů řady B a minerálních látek. Navíc se i z ekonomického hlediska vyplatí, když budete s cizrnou pracovat. Slovy klasika: „Za málo peněz, hodně cizrny.“

I když by se mohlo zdát, že cizrna patří k novějším surovinám, opak je pravdou. Lidé si na ní pochutnávají už přes 7 tisíc let a aktuálně se ve velkém pěstuje v Indii, Mexiku, Kanadě nebo Austrálii. Pokud jste s cizrnou doposud v kuchyni nepracovali, pak je nejvyšší čas to napravit.

  • Jen málokterá luštěnina v sobě mísí výbornou chuť, ekonomickou nenáročnost a skvělé výživové hodnoty. V neposlední řadě lze také s cizrnou v kuchyni experimentovat.
  • Složení cizrny si rozhodně zaslouží pozornost. Cizrna je výborným zdrojem vitaminů řady B, zinku, železa nebo kyseliny listové. 
  • Vegani a vegetariáni si cizrnu také oblíbili proto, že obsahuje relativně vysoký podíl bílkovin.

Z plechovky vs. uvařená

V obchodě naleznete dva druhy cizrny, a to konzervovanou a suchou. V tomto ohledu záleží jenom na vás, kterou její podobu zvolíte. Pokud nemáte dostatek času, pak můžete zvolit konzervovanou variantu. Přesto je důležité zmínit, že chuť cizrny z konzervy se nikdy nevyrovná čerstvě uvařené.

NÁŠ TIP: MILUJETE CIZRNU? PŘIPRAVTE SI TAKÉ JEDNODUCHOU CIZRNU NA PAPRICE

Skryt pre seznam
  • Při přípravě suché cizrny je jedinou nevýhodou čas. V ideálním případě cizrnu namočte před vařením na dva dny do vody. Následně vodu slijte a vyberte z misky tmavá zrna, která nenabobtnala a jsou „mrtvá“. Pak už stačí cizrnu nejméně hodinu vařit do měkka s bylinkami či mořskou řasou a nezapomenout ji na konci vaření osolit.
  • Pokud se chcete vyhnout nadýmání, pak ihned po uvaření cizrnu oloupejte. Díky tomuto kroku zbavíte cizrnu nadýmavých látek, které jsou obsažené ve slupce. Mnoho kuchařů a kuchařek nedá v tomto ohledu dopustit na jednoduchý trik, který tkví v tom, že uvařenou cizrnu rychle přelijete studenou vodou. Teplotní šok způsobí, že se slupky samy uvolní. 

Cizrna na tisíc způsobů

Receptů, do kterých můžete zakomponovat cizrnu, je totiž nespočet.

Čas od času si dopřejete pokrmy z fast foodů? Pak vás možná překvapí geniální chuť cizrnového burgerucizrnové pizzy nebo falafelu. Cizrna je samozřejmě nedílnou složkou pomazánky hummus, kterou můžete připravit na tisíc způsobů. V neposlední řadě je důležité dodat, že z cizrny mohou kouzlit také cukráři.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Alžběta Rybářová

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...