Cizrna beraní, garbanzo nebo římský hrách. Na pojmenování cizrny se možná všichni neshodneme, avšak o výborném složení cizrny polemizovat nemůžeme. Vždyť tato luštěnina vyniká vysokým obsahem esenciálních aminokyselin, vitaminů řady B a minerálních látek. Navíc se i z ekonomického hlediska vyplatí, když budete s cizrnou pracovat. Slovy klasika: „Za málo peněz, hodně cizrny.“
I když by se mohlo zdát, že cizrna patří k novějším surovinám, opak je pravdou. Lidé si na ní pochutnávají už přes 7 tisíc let a aktuálně se ve velkém pěstuje v Indii, Mexiku, Kanadě nebo Austrálii. Pokud jste s cizrnou doposud v kuchyni nepracovali, pak je nejvyšší čas to napravit.
- Jen málokterá luštěnina v sobě mísí výbornou chuť, ekonomickou nenáročnost a skvělé výživové hodnoty. V neposlední řadě lze také s cizrnou v kuchyni experimentovat.
- Složení cizrny si rozhodně zaslouží pozornost. Cizrna je výborným zdrojem vitaminů řady B, zinku, železa nebo kyseliny listové.
- Vegani a vegetariáni si cizrnu také oblíbili proto, že obsahuje relativně vysoký podíl bílkovin.
Z plechovky vs. uvařená
V obchodě naleznete dva druhy cizrny, a to konzervovanou a suchou. V tomto ohledu záleží jenom na vás, kterou její podobu zvolíte. Pokud nemáte dostatek času, pak můžete zvolit konzervovanou variantu. Přesto je důležité zmínit, že chuť cizrny z konzervy se nikdy nevyrovná čerstvě uvařené.
NÁŠ TIP: MILUJETE CIZRNU? PŘIPRAVTE SI TAKÉ JEDNODUCHOU CIZRNU NA PAPRICE
- Při přípravě suché cizrny je jedinou nevýhodou čas. V ideálním případě cizrnu namočte před vařením na dva dny do vody. Následně vodu slijte a vyberte z misky tmavá zrna, která nenabobtnala a jsou „mrtvá“. Pak už stačí cizrnu nejméně hodinu vařit do měkka s bylinkami či mořskou řasou a nezapomenout ji na konci vaření osolit.
- Pokud se chcete vyhnout nadýmání, pak ihned po uvaření cizrnu oloupejte. Díky tomuto kroku zbavíte cizrnu nadýmavých látek, které jsou obsažené ve slupce. Mnoho kuchařů a kuchařek nedá v tomto ohledu dopustit na jednoduchý trik, který tkví v tom, že uvařenou cizrnu rychle přelijete studenou vodou. Teplotní šok způsobí, že se slupky samy uvolní.
Cizrna na tisíc způsobů
Receptů, do kterých můžete zakomponovat cizrnu, je totiž nespočet.
- Nesmrtelnou klasikou je rajčatovo-cizrnové kari, které potěší snad všechny strávníky na světě.
- Výborná je také restovaná zelenina s cizrnou, dušená cizrna s uzeným nebo pečená letní zelenina s cizrnou.
- Milovníci indické kuchyně zase nedají dopustit na červenočokový dhal s cizrnou.
- Z cizrny lze také připravit nespočet lahodných salátů jako tuňákový salát s cizrnou, klasický cizrnový salát nebo středomořský cizrnový salát.
Čas od času si dopřejete pokrmy z fast foodů? Pak vás možná překvapí geniální chuť cizrnového burgeru, cizrnové pizzy nebo falafelu. Cizrna je samozřejmě nedílnou složkou pomazánky hummus, kterou můžete připravit na tisíc způsobů. V neposlední řadě je důležité dodat, že z cizrny mohou kouzlit také cukráři.
- Zkuste dát šanci cizrnové kakaové buchtě nebo citronovo-cizrnovému koláči. Litovat nebudete.
Zdroj: Apetit