Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Citronovo-cizrnový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 26
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3322 kcal
Bílkoviny 148 g
Sacharidy 501 g
Tuky 69 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Překvapení: z cizrny se dá také péct, a to i nasladko! Rozmixovaná luštěnina je totiž hutná a hladká, dobře se tvaruje a chuťově je natolik neutrální, že s ní můžete zacházet jako se sladkým těstem.

Související recepty

Suroviny

cizrna 500 g
vařená nebo konzervovaná
vejce 4 ks
kypřicí prášek do pečiva ½ ČL
nastrouhaná ze 2 citronů, polovina smíchaná s krupicovým cukrem
vymačkaná z 1 citronu
tuk
na vymazání formy

Postup

1

Cizrnu rozmixujte na hladkou kaši a v míse ji spojte s ostatními surovinami kromě tuku, citronové šťávy a kůry smíchané s cukrem. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů.

2

Koláčovou formu o průměru 23 cm vymastěte a vyložte pečicího papírem. Přesuňte do ní těsto a povrch uhlaďte.

3

Pečte tři čtvrtě hodiny; potom špejlí otestujte, jestli už je těsto propečené. Můžete použít i menší formičky, jen počítejte s tím, že se doba pečení může až o polovinu zkrátit.

4

Formu vyjměte a nechte ji na mřížce trochu vychladnout. Ještě zatepla ale těsto zakapejte citronovou šťávou – krásně se vsákne a dodá mu báječnou chuť. Koláč pak už jen posypte cukrem smíchaným s citronovou kůrou. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/3

Komentáře

25.01.2017 13:32

Měla jsem pochybnosti po přečtení některých komentářů. Za mě VÝBORNÁ, svěží buchta. Použila jsem konzervovanou cizrnu (400 g) a 3 vejce. Zbyla mi šťáva z půlky limetky, přidala jsem ji do těsta. Všeobecně méně sladím. Zvolila jsem asi 100 g třtinového cukru. Půlku uvedeného množství citrónové kůry jsem dala do těsta, půlku se lžičkou cukru na povrch upečeného koláče. VÝBORNÉ. I mužský se oblizoval.

10.06.2016 21:47

Ani s jedním z komentářů nesouhlasím. Osobně jsem recept pochopila tak, že ten cukr je všechen do těsta a citrónovou kůru smíchám pouze zhruba se lžící cukru. Moučník je to skvělý a vhodný hlavně do horkých letních dnů kdy osvěží.

23.07.2010 09:40
díky za ty komentáře. V neděli jsme pozvaní na návštěvu ke známým a slíbili jsme, že přineseme něco sladkého. Chtěla jsem vyzkoušet právě tento recept, ale po přečtení komentářů už jsem od tohoto koláče upustila... nevím, jestli ho vůbec někdy zkusím
03.03.2008 17:33
zdravím, tak jsem zkoušela upéct tento koláč, ale výsledek je dost podivný. Asi bych příště umixovanou cizrnu smíchala tak půl na půl s moukou, aby výsledná hmota víc připomínala těsto. Taky tolik cukru navrchu být určitě nemusí, spíš by se hodilo nějaký dát do toho těsta, které je jinak bez chuti. Jinak přeju hodně štěstí všem kdo se do tohoto koláče pustí, snad se jim povede líp než mě :)
04.09.2007 19:05
Recept se nachází v č.3/06, str.89
13.11.2006 14:09
Poprvé od doby, kdy kupuji Apetit a nadšeně zkouším nové recepty, jsem pekla moučník pro slepice. Koláč chutnal jako přeslazená, zapečená hrachová kaše a nikdo z rodiny nedokázal svůj kousek pozřít.
31.05.2007 13:23
Tak s tímto souhlasím, ještě že naši mají slepice - jinak by to končilo v koši. A myslím si, že i ti bezdomovci, co vyjídají popelnice, by to tam pěkně šoupli zpátky.
05.06.2007 09:52
nám to vcelku dobře. Nic slavnostního, prostě buchta k snídani.