Jsou zdravé, jídlo z nich připravíte raz dva, a hlavně je můžete mít pořád po ruce. Sardinky, sardelky, tuňák nebo šproty z konzervy už čekají, jakou večeři z nich vykouzlíte.
Sendviče s tuňákem
- Okapané steaky tuňáka v oleji rozdělte na kousky velikosti sousta a nakombinujte v bagetě například s rukolou, rajčetem a majonézou.
- Jinou kombinací může být římský salát, majonéza, řapíkatý celer a jablko.
- My milujeme variaci na salát Nicoise se salátovou okurkou, červenou cibulí, černými olivami, bazalkou, sardelovými řezy a vejci natvrdo.
Šproty jako grundle
- Šproty obalte v hladké mouce, rozšlehaném vejci a ve strouhance.
- Osmažte v rozpáleném oleji dozlatova. Podávejte jako chuťovku s dílky citronu.
Těstoviny s brokolicí a sardelkami
- Uvařte 400 g těstovin podle návodu na obalu. Na poslední 2 minuty přidejte růžičky ze 2 brokolic. Slijte, ale naběračku vody uschovejte.
- Prošlehejte 60 ml panenského olivového oleje, 2 stroužky drceného česneku, 1 lžíci strouhané kůry z biocitronu a 2 lžíce citronové šťávy a 6 sardelových řezů, pokrájených nadrobno, osolte a opepřete.
- Promíchejte s těstovinami a brokolicí a s trochou vody z vaření. Podávejte s parmazánem.