Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pissaladière se sardelkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.3/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9106 kcal
Bílkoviny 477 g
Sacharidy 334 g
Tuky 635 g
Vláknina 101 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

 Oblíbenému provensálskému koláči dodávají jedinečnou chuť ančovičky. Když si připravíte těsto dopředu, přípravu večeře zvládněte za pár minut.

Související recepty

Suroviny

máslo 125 g
a trochu na vymazání formy
sůl 1 ČL
Na náplň
olivový olej 4 PL
a trochu navíc
cibule 1,25 kg
na kolečka
šalvěj 4 snítky
nasekaný
česnek 3 stroužky
prolisovaný
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
ančovičky (konzerva) 12 ks
řezy, okapané
malé
tymián
několik snítek

Postup

1

Mouku smíchejte se solí a 3 lžícemi vody. Pak přidejte žloutek, utřené máslo a vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte aspoň 2 hodiny v lednici.

2

Mezitím v hluboké pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a šalvěj, přiklopte a duste na velmi mírném ohni. Průběžně míchejte a po 15 minutách přidejte česnek, sůl a pepř. Za občasného míchání duste na velmi mírném ohni ještě nejméně 45 minut.

3

Formu na koláč vytřete máslem nebo vyložte pečicím papírem. Rozválejte těsto, dejte ho do formy a lehce ho propíchejte vidličkou; vraťte ho na chvíli do lednice. Mezitím předehřejte troubu na 190 stupňů. Pak na těsto položte pečicí papír, nasypte na něj suché fazole a pečte 15–20 minut. Sejměte papír a nechte trochu vychladnout.

4

Cibuli rozložte na upečený základ, navrch dejte ančovičky, olivy, pokapejte olejem a vraťte do trouby na 15 minut. Nakonec posypte odrhnutým tymiánem. Koláč podávejte horký nebo o pokojové teplotě. Se salátem poslouží jako večeře, nakrájený na jednohubky je skvělý k pivu či vínu.

Recept je převzatý z publikace Provence. Škola provensálské kuchyně. Autoři: G. Gedda, M.-P. Moineová

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/8

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...