Pissaladière se sardelkami

Pissaladière se sardelkami

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9214 kcal
Bílkoviny 453 g
Sacharidy 334 g
Tuky 659 g
Vláknina 101 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

 Oblíbenému provensálskému koláči dodávají jedinečnou chuť ančovičky. Když si připravíte těsto dopředu, přípravu večeře zvládněte za pár minut.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 250 g
máslo 125 g
a trochu na formu
sůl 1 ČL
žloutek 1 ks
Na náplň
olivový olej 4 PL
a trochu navíc
cibule 1.25 kg
na kolečka
šalvěj 4 snítky
nasekaný
česnek 3 stroužky
prolisovaný
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
sardelky 12 ks
okapané
olivy černé 20 ks
malé
tymián snítek

1 Mouku smíchejte se solí a 3 lžícemi vody. Pak přidejte žloutek, utřené máslo a vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte aspoň 2 hodiny v lednici.

2 Mezitím v hluboké pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a šalvěj, přiklopte a duste na velmi mírném ohni. Průběžně míchejte a po 15 minutách přidejte česnek, sůl a pepř. Za občasného míchání duste na velmi mírném ohni ještě nejméně 45 minut.

3 Formu na koláč vytřete máslem nebo vyložte pečicím papírem. Rozválejte těsto, dejte ho do formy a lehce ho propíchejte vidličkou; vraťte ho na chvíli do lednice. Mezitím předehřejte troubu na 190 stupňů. Pak na těsto položte pečicí papír, nasypte na něj suché fazole a pečte 15–20 minut. Sejměte papír a nechte trochu vychladnout.

4 Cibuli rozložte na upečený základ, navrch dejte ančovičky, olivy, pokapejte olejem a vraťte do trouby na 15 minut. Nakonec posypte odrhnutým tymiánem. Koláč podávejte horký nebo o pokojové teplotě. Se salátem poslouží jako večeře, nakrájený na jednohubky je skvělý k pivu či vínu.

Recept je převzatý z publikace Provence. Škola provensálské kuchyně. Autoři: G. Gedda, M.-P. Moineová

 

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/8

Apetit magazín

5 triků, jak připravit zdravější dezerty
  • Novinky a zajímavosti

5 triků, jak připravit zdravější dezerty

Pečete rádi a hodně? Možná jste už přemýšleli o tom, jak své pekařské a cukrářské počiny připravovat trochu ‚zdravěji‘. Dobrá zpráva je, že pár triků pro ulehčení svědomí existuje, a přesto si pochutnáte... Pojďte si s námi některé fígle...
K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...

Obchod Apetit