Oblíbenému provensálskému koláči dodávají jedinečnou chuť ančovičky. Když si připravíte těsto dopředu, přípravu večeře zvládněte za pár minut.
Suroviny
Postup
Mouku smíchejte se solí a 3 lžícemi vody. Pak přidejte žloutek, utřené máslo a vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte aspoň 2 hodiny v lednici.
Mezitím v hluboké pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a šalvěj, přiklopte a duste na velmi mírném ohni. Průběžně míchejte a po 15 minutách přidejte česnek, sůl a pepř. Za občasného míchání duste na velmi mírném ohni ještě nejméně 45 minut.
Formu na koláč vytřete máslem nebo vyložte pečicím papírem. Rozválejte těsto, dejte ho do formy a lehce ho propíchejte vidličkou; vraťte ho na chvíli do lednice. Mezitím předehřejte troubu na 190 stupňů. Pak na těsto položte pečicí papír, nasypte na něj suché fazole a pečte 15–20 minut. Sejměte papír a nechte trochu vychladnout.
Cibuli rozložte na upečený základ, navrch dejte ančovičky, olivy, pokapejte olejem a vraťte do trouby na 15 minut. Nakonec posypte odrhnutým tymiánem. Koláč podávejte horký nebo o pokojové teplotě. Se salátem poslouží jako večeře, nakrájený na jednohubky je skvělý k pivu či vínu.
Recept je převzatý z publikace Provence. Škola provensálské kuchyně. Autoři: G. Gedda, M.-P. MoineováTento recept naleznete také v kolekcích:
- Jak používat ančovičky plus 15 receptů(26 receptů )