Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rychlá večeře z konzervy: Vsaďte na sardinky!

sardinky
ZDROJ: Murielle Hunt/Unsplash
sdílet:

Sardinková pomazánka dovede vytrhnout trn z paty, když nevíte, co k večeři. Konzerva je otevřená během pár vteřin a za chvilku můžete jíst dokonalý sendvič. I k svačině nebo obědu! Ze sardinek si ale můžete připravit nejen pomazánku, ale i salát či těstoviny a další skvělá jídla.

Sardinky patří mezi tučné mořské ryby, obsahují cenné omega-3 mastné kyseliny a v jídelníčku by proto neměly chybět. Konzervy sardinek jsou dokonale skladovatelné, dlouho vydrží a připravíte z nich například neodolatelnou pomazánku

  • V Česku se podle údajů Českého statistického úřadu spotřebuje 6 kilogramů ryb na osobu. Obliba konzervovaných sardinek na tom jistě má svůj podíl.

Jíst tučné ryby doporučují výživoví odborníci alespoň dvakrát týdně. Vedle prospěšných omega-3 nenasycených mastných kyselin obsahují ještě vitamíny B a D a důležité minerály. Všechny tyto látky příznivě ovlivňují paměť, regeneraci a imunitu.

Sardinky se prodávají v několika podobách:

  • ve vlastní šťávě (tu pustí maso poté, co projde syrová ryba v konzervě tepelnou úpravou)
  • v oleji nebo ve vlastní šťávě a oleji
  • v tomatě (rajčatové omáčce), se zeleninou, v marinádách nebo ochucené například chilli

Sardinky v konzervě jsou určené k přímé konzumaci, neměly by tedy obsahovat nečistoty v podobě tvrdých šupin či ploutví. Čím jsou rybky uvnitř mladší a menší, tím mohou být křehčí a víc se rozpadat. Na druhou stranu jejich šupiny jsou jemnější a není potřeba se jich složitě zbavovat. Větší ryby bývají soudržnější a lépe je zbavíte jiker nebo mlíčí, které mohou být nahořklé. To, jak budou ryby v konzervě po otevření vypadat, nemůžete nikdy dopředu vědět.

Pomazánka, koláč i omáčka

Jedinečnost lahodných malých rybek v konzervě spočívá v tom, že si je můžete přibalit na cesty nebo na chatu či je klidně mít doma i několik let. Po otevření je možné je hned jíst nebo z nich připravit něco ze studené kuchyně.

  • Přidat je však můžete také do slaného pečení, ať už na pizzu, do quiche nebo jimi ochutit focacciu. Vyzkoušet můžete i bublaninu se sardinkami a olivami.
  • Sardinky upotřebíte do nádivek, náplní i omáček na těstoviny.
  • Nejlépe chutnají v sendvičích v doprovodu cibule, nepřekonatelné jsou sardinky v pomazánkách.

Sardinky kolem Evropy

Pravá sardinka nese název sardinka obecná (Sardina pilchardus) a žije v mořích, které omývají evropské břehy. Pod označením „sardinky“ se ale prodávají (a podle evropského nařízení se smějí prodávat) i další, podobné druhy ryb. Jsou jimi například šproty, sledi, sleďovci i ančovičky. Konkrétní druh ryby, která se v konzervě ukrývá, se ale vždy dozvíte z informací na obalu.

Zdroje informací: Český statistický úřad, magazín Health, dTest, autorka článku

Související články

Autor: Olga Šlesingrová

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...