0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rychlá večeře z konzervy: Vsaďte na sardinky!

sardinky
ZDROJ: Murielle Hunt/Unsplash
sdílet:

Sardinková pomazánka dovede vytrhnout trn z paty, když nevíte, co k večeři. Konzerva je otevřená během pár vteřin a za chvilku můžete jíst dokonalý sendvič. I k svačině nebo obědu! Ze sardinek si ale můžete připravit nejen pomazánku, ale i salát či těstoviny a další skvělá jídla.

Sardinky patří mezi tučné mořské ryby, obsahují cenné omega-3 mastné kyseliny a v jídelníčku by proto neměly chybět. Konzervy sardinek jsou dokonale skladovatelné, dlouho vydrží a připravíte z nich například neodolatelnou pomazánku

  • V Česku se podle údajů Českého statistického úřadu spotřebuje 6 kilogramů ryb na osobu. Obliba konzervovaných sardinek na tom jistě má svůj podíl.

Jíst tučné ryby doporučují výživoví odborníci alespoň dvakrát týdně. Vedle prospěšných omega-3 nenasycených mastných kyselin obsahují ještě vitamíny B a D a důležité minerály. Všechny tyto látky příznivě ovlivňují paměť, regeneraci a imunitu.

Sardinky se prodávají v několika podobách:

  • ve vlastní šťávě (tu pustí maso poté, co projde syrová ryba v konzervě tepelnou úpravou)
  • v oleji nebo ve vlastní šťávě a oleji
  • v tomatě (rajčatové omáčce), se zeleninou, v marinádách nebo ochucené například chilli

Sardinky v konzervě jsou určené k přímé konzumaci, neměly by tedy obsahovat nečistoty v podobě tvrdých šupin či ploutví. Čím jsou rybky uvnitř mladší a menší, tím mohou být křehčí a víc se rozpadat. Na druhou stranu jejich šupiny jsou jemnější a není potřeba se jich složitě zbavovat. Větší ryby bývají soudržnější a lépe je zbavíte jiker nebo mlíčí, které mohou být nahořklé. To, jak budou ryby v konzervě po otevření vypadat, nemůžete nikdy dopředu vědět.

Pomazánka, koláč i omáčka

Jedinečnost lahodných malých rybek v konzervě spočívá v tom, že si je můžete přibalit na cesty nebo na chatu či je klidně mít doma i několik let. Po otevření je možné je hned jíst nebo z nich připravit něco ze studené kuchyně.

  • Přidat je však můžete také do slaného pečení, ať už na pizzu, do quiche nebo jimi ochutit focacciu. Vyzkoušet můžete i bublaninu se sardinkami a olivami.
  • Sardinky upotřebíte do nádivek, náplní i omáček na těstoviny.
  • Nejlépe chutnají v sendvičích v doprovodu cibule, nepřekonatelné jsou sardinky v pomazánkách.

Sardinky kolem Evropy

Pravá sardinka nese název sardinka obecná (Sardina pilchardus) a žije v mořích, které omývají evropské břehy. Pod označením „sardinky“ se ale prodávají (a podle evropského nařízení se smějí prodávat) i další, podobné druhy ryb. Jsou jimi například šproty, sledi, sleďovci i ančovičky. Konkrétní druh ryby, která se v konzervě ukrývá, se ale vždy dozvíte z informací na obalu.

Zdroje informací: Český statistický úřad, magazín Health, dTest, autorka článku

Související články

Autor: Olga Šlesingrová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč