Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Jak se vyhnout salmonele

Jak se vyhnout salmonele

Rizikovým obdobím průjmového onemocnění jsou sice letní měsíce, ani na jaře však neuškodí připomenout si základní zásady opracování syrových potravin. Blíží se Velikonoce a s nimi nadílka vajec, a tak se tentokrát zaměříme jen na ně.
14. 3. 2013 | Autor: redakce Apetitu

Jak předejít nákaze


Vyvarujte se vajec, která jsou znečištěna trusem nebo jsou prasklá. Vejce nikdy před ukládáním do lednice nemyjte ani neotírejte. Narušuje se tím jejich přirozená ochranná bariéra a otvírá cesta pro mikroby. Chcete-li konzumovat vejce syrová nebo jen mírně tepelně upravená, vždy by měla být co nejčerstvější a skladovaná na spodní hranici doporučené teploty, která je 5–18 °C.

Koho salmonela ohrožuje


Syrová vejce a pokrmy s nimi nikdy nedávejte jíst těhotným ženám, malým dětem ani starším lidem či osobám se sníženou imunitou. Napadení salmonelou se projevuje střevními obtížemi, se kterými se tyto ohrožené skupiny hůře vyrovnávají. Pro zdravého jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné, přesto se nevyplatí je podceňovat.

Tepelný ohřev


Salmonelu neničí mráz, ale pouze důkladná tepelná úprava rizikových potravin. K eliminaci bakterií zahřívejte vejce po dobu 5 minut při teplotě nejméně 75 °C.  
REKLAMA

Přidat komentář