Ztracená vejce s chorizem a špenátem

Ztracená vejce s chorizem a špenátem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5920 kcal
Bílkoviny 248 g
Cukr 739 g
Tuky 212 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Štavnatá, výrazně kořeněná kolečka choriza pozvednou i ta nejběžnější jídla a vytvoří z nich něco velmi návykového.

Suroviny

máslo 50 g
+ na pečivo
chorizo 2 ks
na kolečka
špenát 500 g
čerstvý
sůl mořská
pepř
čerstvě namletý černý
ocet 60 ml
vejce 8 ks
bageta 8 plátků
francouzská
parmazán
hobliny na ozdobení

Na středním plameni rozpalte velkou pánev s nepřilnavým povrchem. Vhoďte máslo, nechte ho rozpustit, pak vsypte kolečka choriza a opékejte dvě až tři minuty. Přidejte špenát, osolte, opepřete a počkejte, až zavadne; trvá to maximálně dvě minuty. Dejte stranou, ale udržujte teplé.

Uvařte ztracená vejce: do hlubší pánve nalijte pár centimetrů vody a na nejnižším plameni ji zahřívejte, dokud nezačne mírně pobublávat. Přidejte ocet a vařečkou vytvářejte vodní vír. Vajíčka vždy po jednom rozklepněte do hrnku a pak přelévejte do vody. Vařte tři až čtyři minuty. Vyndávejte je pomocí ploché naběračky a osušte.

Každý kousek bagety potřete máslem, navrch dejte špenát a chorizo, poté vajíčko. Zasypte parmazánem a podávejte.

NĚCO NAVÍC: Ztracená vejce chtějí své: ocet se do vody přidává proto, aby se bílek co nejrychleji srazil, spolehlivě obalil žloutek a ten mohl zůstat mírně tekutý. Voda nesmí příliš bublat, aby se vejce ,nerozlilo‘.

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit