Ztracená vejce s chorizem a špenátem

Ztracená vejce s chorizem a špenátem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5920 kcal
Bílkoviny 248 g
Sacharidy 739 g
Tuky 212 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Štavnatá, výrazně kořeněná kolečka choriza pozvednou i ta nejběžnější jídla a vytvoří z nich něco velmi návykového.

Suroviny

máslo 50 g
+ na pečivo
chorizo 2 ks
na kolečka
špenát 500 g
čerstvý
sůl mořská
pepř
čerstvě namletý černý
ocet 60 ml
vejce 8 ks
bageta 8 plátků
francouzská
parmazán
hobliny na ozdobení

Na středním plameni rozpalte velkou pánev s nepřilnavým povrchem. Vhoďte máslo, nechte ho rozpustit, pak vsypte kolečka choriza a opékejte dvě až tři minuty. Přidejte špenát, osolte, opepřete a počkejte, až zavadne; trvá to maximálně dvě minuty. Dejte stranou, ale udržujte teplé.

Uvařte ztracená vejce: do hlubší pánve nalijte pár centimetrů vody a na nejnižším plameni ji zahřívejte, dokud nezačne mírně pobublávat. Přidejte ocet a vařečkou vytvářejte vodní vír. Vajíčka vždy po jednom rozklepněte do hrnku a pak přelévejte do vody. Vařte tři až čtyři minuty. Vyndávejte je pomocí ploché naběračky a osušte.

Každý kousek bagety potřete máslem, navrch dejte špenát a chorizo, poté vajíčko. Zasypte parmazánem a podávejte.

NĚCO NAVÍC: Ztracená vejce chtějí své: ocet se do vody přidává proto, aby se bílek co nejrychleji srazil, spolehlivě obalil žloutek a ten mohl zůstat mírně tekutý. Voda nesmí příliš bublat, aby se vejce ,nerozlilo‘.

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...

Obchod Apetit