Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Jak na to: konzervace hub

Jak na to: konzervace hub

Houby nestačí jen umět poznávat, důležité je také vědět, jak je zpracovat. Bez náležité konzervace je totiž nelze dlouho uchovávat. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější způsoby, jak houby připravit na zimu.
17. 9. 2013 | Autor: redakce Apetitu

SUŠENÍ


Houby nakrájejte na přibližně 4mm plátky, poskládejte je na síť, mřížku či do sušičky tak, aby se jednotlivé plátky nepřekrývaly. Správně usušené houby šustí a při lámání nekladou odpor. Suché houby můžete podrtit v hmoždíři na jemný prášek, který vám svěle poslouží k dochucení jídel. Než přidáte suché houby do jídla, namočte je alespoň na 15 minut do mléka.

MRAŽENÍ


Houby lze bez větších obtíží také zamrazit. K mražení se nejlépe hodí tvrdé houby, jako jsou hříbky, lišky či holubinky. Vybírat můžete ze dvou způsobů: buď zamrazte rovnou celé houby (větší překrojte na menší kusy), nebo houby nejprve poduste ve vlastní šťávě či předvařte v osolené vodě a pak rozdělte na porce. Usnadní vám to pozdější vaření. Jednou rozmrazené houby již znovu nezmrazujte!

ZAVAŘOVÁNÍ


Houby v kyselém nálevu vám v zimě připomenou teplejší období roku. Při pěchování hub do sklenice dbejte na to, aby mezi nimi nezůstávaly velké mezery. Při zalévání lákem buďte pečliví – pozor na to, aby ve sklenici nezůstávaly vzduchové kapsy. Pokud není vaše rodina početná, zavařujte do menších sklenic. Otevřené houby na kyselo je třeba brzy spotřebovat. Recept na houby s octem podle Viléma Vrabce najdete tady.
REKLAMA

Přidat komentář