Pokud chcete mít lák hustší, přidejte do něj nakrájenou cibuli, pak je ovšem v pořádku, když je kalný.
Suroviny
Postup
Houby rychle omyjte pod tekoucí studenou vodou. Povařte je v mírně osolené a okyselené vodě.
Pak je dejte na cedník nebo na mřížku a nechte vychladnout.
Vychladlé houby naskládejte do sklenic. Suroviny na nálev povařte a vychladlým nálevem zalijte houby, aby houby nevyčnívaly a hladina sahala asi centimetr pod okraj sklenice.
Sklenice zavřete (u víček Omnia použijte ,hlavu‘, šroubovací nedotahujte nadoraz) a patnáct minut sterilujte při 100 °C.
Nechte vychladnout na poskládaných utěrkách a uložte do chladu a temna. Pokud se obáváte manipulace s horkými sklenicemi a používáte zavařovací hrnec, jednoduše ho celý postavte do zašpuntované vany a napusťte studenou vodu do třetiny jeho výšky a nechte chvíli stát.
Pak sklenice vyndejte a nechte vychladnout. Houby jezte nejdřív za měsíc po naložení.
Komentáře
Můžu se prosím zeptat, zda je normální, že se nálev ve sklenicích zakalil?
Dobrý den,
paní Keprdová, jedná se o starší recept, takže se už bohužel nemůžeme zeptat autora, ale podle úvodního textu bychom to za normální nepovažovali a houby bychom asi raději nekonzumovali. U hub je koneckonců vždy lepší opatrnost.
Přejeme hezký den, redakce Apetitu
A jak se pak správně konzumují? Prosím o uvedení příkladů konzumace :-) Díky moc...
Milý Martine, houby nakyselo každý jí, tak jak je rád. :)