Pokud chcete mít lák hustší, přidejte do něj nakrájenou cibuli, pak je ovšem v pořádku, když je kalný.
Suroviny
Postup
Houby rychle omyjte pod tekoucí studenou vodou. Povařte je v mírně osolené a okyselené vodě.
Pak je dejte na cedník nebo na mřížku a nechte vychladnout.
Vychladlé houby naskládejte do sklenic. Suroviny na nálev povařte a vychladlým nálevem zalijte houby, aby houby nevyčnívaly a hladina sahala asi centimetr pod okraj sklenice.
Sklenice zavřete (u víček Omnia použijte ,hlavu‘, šroubovací nedotahujte nadoraz) a patnáct minut sterilujte při 100 °C.
Nechte vychladnout na poskládaných utěrkách a uložte do chladu a temna. Pokud se obáváte manipulace s horkými sklenicemi a používáte zavařovací hrnec, jednoduše ho celý postavte do zašpuntované vany a napusťte studenou vodu do třetiny jeho výšky a nechte chvíli stát.
Pak sklenice vyndejte a nechte vychladnout. Houby jezte nejdřív za měsíc po naložení.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Zavařování: houby a zelenina nakyselo(4 recepty)
- Do skla! Skvělé recepty na nakládanou zeleninu(36 receptů)
- Houby v kuchyni: Mega kolekce 116 nejlepších receptů(116 receptů)
Komentáře
Martin Polki
28.08.2014 23:23
A jak se pak správně
A jak se pak správně konzumují? Prosím o uvedení příkladů konzumace :-) Díky moc...
Jana Kopřivová
30.09.2015 14:51
Milý Martine, houby nakyselo
Milý Martine, houby nakyselo každý jí, tak jak je rád. :)
Markéta Keprdová
18.09.2019 10:47
Můžu se prosím zeptat, zda
Můžu se prosím zeptat, zda je normální, že se nálev ve sklenicích zakalil?
Martina Kojzarová
25.09.2019 13:40
Dobrý den,
Dobrý den,
paní Keprdová, jedná se o starší recept, takže se už bohužel nemůžeme zeptat autora, ale podle úvodního textu bychom to za normální nepovažovali a houby bychom asi raději nekonzumovali. U hub je koneckonců vždy lepší opatrnost.
Přejeme hezký den, redakce Apetitu