0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Houby s octem podle Viléma V.
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 46
Více než hodinu Velmi snadné na cca 6 ks 330ml sklenic

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1671 kcal
Bílkoviny 61 g
Sacharidy 284 g
Tuky 19 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud chcete mít lák hustší, přidejte do něj nakrájenou cibuli, pak je ovšem v pořádku, když je kalný.

Suroviny

houby 1 kg
očištěné, větší pokrájené (hříbky, oloupané žampiony, lišky, mladé klouzky, ryzce, smrže, mladé václavky)
Na nálev
ocet 750 ml
8%
voda 750 ml
sůl 30 g
pepř 6 kuliček
nové koření 6 kuliček
bobkový list 3 ks
tymián 1 špetka
hořčičné semínko 1 ČL
malá

Postup

1

Houby rychle omyjte pod tekoucí studenou vodou. Povařte je v mírně osolené a okyselené vodě.

2

Pak je dejte na cedník nebo na mřížku a nechte vychladnout.

3

Vychladlé houby naskládejte do sklenic. Suroviny na nálev povařte a vychladlým nálevem zalijte houby, aby houby nevyčnívaly a hladina sahala asi centimetr pod okraj sklenice.

4

Sklenice zavřete (u víček Omnia použijte ,hlavu‘, šroubovací nedotahujte nadoraz) a patnáct minut sterilujte při 100 °C.

5

Nechte vychladnout na poskládaných utěrkách a uložte do chladu a temna. Pokud se obáváte manipulace s horkými sklenicemi a používáte zavařovací hrnec, jednoduše ho celý postavte do zašpuntované vany a napusťte studenou vodu do třetiny jeho výšky a nechte chvíli stát.

6

Pak sklenice vyndejte a nechte vychladnout. Houby jezte nejdřív za měsíc po naložení.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/9

Komentáře

Martin Polki

A jak se pak správně konzumují? Prosím o uvedení příkladů konzumace :-) Díky moc...

Jana Kopřivová

Milý Martine, houby nakyselo každý jí, tak jak je rád. :)

Markéta Keprdová

Můžu se prosím zeptat, zda je normální, že se nálev ve sklenicích zakalil?

Martina Kojzarová

Dobrý den,
paní Keprdová, jedná se o starší recept, takže se už bohužel nemůžeme zeptat autora, ale podle úvodního textu bychom to za normální nepovažovali a houby bychom asi raději nekonzumovali. U hub je koneckonců vždy lepší opatrnost.

Přejeme hezký den, redakce Apetitu

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč