Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Houby s octem podle Viléma V.
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 48
Více než hodinu Velmi snadné na cca 6 ks 330ml sklenic

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1671 kcal
Bílkoviny 61 g
Sacharidy 284 g
Tuky 19 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud chcete mít lák hustší, přidejte do něj nakrájenou cibuli, pak je ovšem v pořádku, když je kalný.

Suroviny

houby 1 kg
očištěné, větší pokrájené (hříbky, oloupané žampiony, lišky, mladé klouzky, ryzce, smrže, mladé václavky)
Na nálev
ocet 750 ml
8%
voda 750 ml
sůl 30 g
pepř 6 kuliček
nové koření 6 kuliček
tymián 1 špetka
hořčičné semínko 1 ČL
malá

Postup

1

Houby rychle omyjte pod tekoucí studenou vodou. Povařte je v mírně osolené a okyselené vodě.

2

Pak je dejte na cedník nebo na mřížku a nechte vychladnout.

3

Vychladlé houby naskládejte do sklenic. Suroviny na nálev povařte a vychladlým nálevem zalijte houby, aby houby nevyčnívaly a hladina sahala asi centimetr pod okraj sklenice.

4

Sklenice zavřete (u víček Omnia použijte ,hlavu‘, šroubovací nedotahujte nadoraz) a patnáct minut sterilujte při 100 °C.

5

Nechte vychladnout na poskládaných utěrkách a uložte do chladu a temna. Pokud se obáváte manipulace s horkými sklenicemi a používáte zavařovací hrnec, jednoduše ho celý postavte do zašpuntované vany a napusťte studenou vodu do třetiny jeho výšky a nechte chvíli stát.

6

Pak sklenice vyndejte a nechte vychladnout. Houby jezte nejdřív za měsíc po naložení.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/9

Komentáře

18.09.2019 10:47

Můžu se prosím zeptat, zda je normální, že se nálev ve sklenicích zakalil?

25.09.2019 13:40

Dobrý den,
paní Keprdová, jedná se o starší recept, takže se už bohužel nemůžeme zeptat autora, ale podle úvodního textu bychom to za normální nepovažovali a houby bychom asi raději nekonzumovali. U hub je koneckonců vždy lepší opatrnost.

Přejeme hezký den, redakce Apetitu

28.08.2014 23:23

A jak se pak správně konzumují? Prosím o uvedení příkladů konzumace :-) Díky moc...

30.09.2015 14:51

Milý Martine, houby nakyselo každý jí, tak jak je rád. :)

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč