Houby ve vlastní štávě

Houby ve vlastní štávě

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 160 kcal
Bílkoviny 15 g
Sacharidy 15 g
Tuky 0 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Recept jsem kdysi objevila na blogu Šárky Škachové a považuju ho za jeden z nejlepších způsobů, jak uchovat chuť hub! Šárko, díky za něj!“ říká vášnivá houbařka Šárka Hamanová.

Související recepty

Suroviny

houby 500 g
lesní, očištěné
sůl mořská

1 Houby nakrájejte na silné plátky. Dejte do širokého kastrolu a osolte. Na středním plameni za občasného míchání zahřívejte 20 minut. Houby pustí šťávu a budou se v ní pomalu dusit. 

2 Podušené houby naplňte do čistých horkých skleniček. Doporučujeme menší, protože třeba do bramboračky jich nebudete potřebovat mnoho. Jestli houby nepustily dost vlastní šťávy, dolijte je převařenou vodou. Houby i se šťávou by neměly sahat výš než asi 1cm pod okraj skleničky.

3 Skleničky uzavřete a dejte do hrnce vyloženého utěrkou tak, aby se nedotýkaly. Vařte mírným varem nebo spíše těsně pod bodem varu 1 hodinu. Takto sterilované houby vyjměte a nechte vychladnout. Druhý den sterilaci opakujte, ale tentokrát stačí 30 minut.

CO S NIMI DÁL

Připravte si k večeři míchanici.

 

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit