Houby ve vlastní štávě

Houby ve vlastní štávě

5 / 5. Počet hodnocení: 4
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 160 kcal
Bílkoviny 15 g
Sacharidy 15 g
Tuky 0 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Recept jsem kdysi objevila na blogu Šárky Škachové a považuju ho za jeden z nejlepších způsobů, jak uchovat chuť hub! Šárko, díky za něj!“ říká vášnivá houbařka Šárka Hamanová.

Suroviny

houby 500 g
lesní, očištěné
sůl mořská

1 Houby nakrájejte na silné plátky. Dejte do širokého kastrolu a osolte. Na středním plameni za občasného míchání zahřívejte 20 minut. Houby pustí šťávu a budou se v ní pomalu dusit. 

2 Podušené houby naplňte do čistých horkých skleniček. Doporučujeme menší, protože třeba do bramboračky jich nebudete potřebovat mnoho. Jestli houby nepustily dost vlastní šťávy, dolijte je převařenou vodou. Houby i se šťávou by neměly sahat výš než asi 1cm pod okraj skleničky.

3 Skleničky uzavřete a dejte do hrnce vyloženého utěrkou tak, aby se nedotýkaly. Vařte mírným varem nebo spíše těsně pod bodem varu 1 hodinu. Takto sterilované houby vyjměte a nechte vychladnout. Druhý den sterilaci opakujte, ale tentokrát stačí 30 minut.

CO S NIMI DÁL

Připravte si k večeři míchanici.

 

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit