„Recept jsem kdysi objevila na blogu Šárky Škachové a považuju ho za jeden z nejlepších způsobů, jak uchovat chuť hub! Šárko, díky za něj!“ říká vášnivá houbařka Šárka Hamanová.
Suroviny
Postup
Houby nakrájejte na silné plátky. Dejte do širokého kastrolu a osolte. Na středním plameni za občasného míchání zahřívejte 20 minut. Houby pustí šťávu a budou se v ní pomalu dusit.
Podušené houby naplňte do čistých horkých skleniček. Doporučujeme menší, protože třeba do bramboračky jich nebudete potřebovat mnoho. Jestli houby nepustily dost vlastní šťávy, dolijte je převařenou vodou. Houby i se šťávou by neměly sahat výš než asi 1cm pod okraj skleničky.
Skleničky uzavřete a dejte do hrnce vyloženého utěrkou tak, aby se nedotýkaly. Vařte mírným varem nebo spíše těsně pod bodem varu 1 hodinu. Takto sterilované houby vyjměte a nechte vychladnout. Druhý den sterilaci opakujte, ale tentokrát stačí 30 minut.
CO S NIMI DÁL
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Do skla! Skvělé recepty na nakládanou zeleninu(36 receptů )