Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
S chutí tradice: mák

S chutí tradice: mák

Milujeme ho na pečivu, v kynutých buchtách i s tvarohovými knedlíky. Nejlepší je v kombinaci s povidly.
16. 10. 2013 | Autor: redakce Apetitu

Lásku k máku jako potravině sdílíme hlavně s jinými slovanskými národy. V anglosaském světě i jinde je mák primárně považován spíše za drogu – a to nejen v podobě opia. Mák totiž obsahuje mnoho alkaloidů, převážně morfin a kodein.

Je pravda, že mírně ‚sedativní‘ účinky mohou mít i pouhé makové koláčky či makovec, ale znáte někoho, kdo je na nich závislý? Obecně platí, že čím je mák zralejší, tím méně alkaloidů obsahuje. V potravinářském máku, jenž se sklízí zralý, je jich tedy minimum.

Než vyrazíte na cesty


Řidiči, kteří jedí mák v množstvím větším než pár zrnek na housce, by raději neměli sedat za volant. Účinky máku pravděpodobně nepostřehnou, ale mohli by mít pozitivní výsledek při policejní kontrole na návykové látky.



Makové dobroty


Vyzkoušejte mák v receptech podle nás. Následující jídla si zamilujete na první ochutnání.

REKLAMA

Přidat komentář