Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

S chutí tradice: mák

makový závin
ZDROJ: Pixnio.com
sdílet:

Milujeme ho na pečivu, v kynutých buchtách i s tvarohovými knedlíky. Nejlepší je v kombinaci s povidly.

Lásku k máku jako potravině sdílíme hlavně s jinými slovanskými národy. V anglosaském světě i jinde je mák primárně považován spíše za drogu – a to nejen v podobě opia. Mák totiž obsahuje mnoho alkaloidů, převážně morfin a kodein.

Je pravda, že mírně ‚sedativní‘ účinky mohou mít i pouhé makové koláčky či makovec, ale znáte někoho, kdo je na nich závislý? Obecně platí, že čím je mák zralejší, tím méně alkaloidů obsahuje. V potravinářském máku, jenž se sklízí zralý, je jich tedy minimum.

Než vyrazíte na cesty

Řidiči, kteří jedí mák v množstvím větším než pár zrnek na housce, by raději neměli sedat za volant. Účinky máku pravděpodobně nepostřehnou, ale mohli by mít pozitivní výsledek při policejní kontrole na návykové látky.

Makové dobroty

Vyzkoušejte mák v receptech podle nás. Následující jídla si zamilujete na první ochutnání.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak zubaři změnili svět sladkostí: Příběh vzniku cukrové vaty
  • Zajímavosti

Jak zubaři změnili svět sladkostí: Příběh vzniku cukrové vaty

Na žádném vinobraní, pouti ani jarmarku nesmí chybět sladké a nadýchané obláčky na špejli. Věděli jste, že cukrovou vatu vymyslel před více než sto lety zubař? Ten, který vám běžně říká, abyste se cukru vyhýbali? Sladký paradox, po kterém...
KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?

Moderní gastronomii si dnes nelze představit bez správných technologických postupů při přípravě jídel. Tepelné úpravy patří mezi nejoblíbenější, protože zlepšují stravitelnost pokrmů a ničí škodlivé mikroorganismy. Připomeňte si s námi...