0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

S chutí tradice: mák

makový závin
ZDROJ: Pixnio.com
sdílet:

Milujeme ho na pečivu, v kynutých buchtách i s tvarohovými knedlíky. Nejlepší je v kombinaci s povidly.

Lásku k máku jako potravině sdílíme hlavně s jinými slovanskými národy. V anglosaském světě i jinde je mák primárně považován spíše za drogu – a to nejen v podobě opia. Mák totiž obsahuje mnoho alkaloidů, převážně morfin a kodein.

Je pravda, že mírně ‚sedativní‘ účinky mohou mít i pouhé makové koláčky či makovec, ale znáte někoho, kdo je na nich závislý? Obecně platí, že čím je mák zralejší, tím méně alkaloidů obsahuje. V potravinářském máku, jenž se sklízí zralý, je jich tedy minimum.

Než vyrazíte na cesty

Řidiči, kteří jedí mák v množstvím větším než pár zrnek na housce, by raději neměli sedat za volant. Účinky máku pravděpodobně nepostřehnou, ale mohli by mít pozitivní výsledek při policejní kontrole na návykové látky.

Makové dobroty

Vyzkoušejte mák v receptech podle nás. Následující jídla si zamilujete na první ochutnání.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit