Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.9/5 Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Velmi snadné Na 12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4094 kcal
Bílkoviny 203 g
Sacharidy 459 g
Tuky 140 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tady je důkaz, že ‚tři M‘ (mák, marcipán a meruňky) si rozumějí stejně dobře jako klasické trio mák, švestky, mandle.

Suroviny

vejce 5 ks
citronové aroma 1 ČL
sůl 1 špetka
1 bal
maková náplň 200 g
kypřicí prášek do pečiva ½ bal
Na náplň
meruňková zavařenina 200 g
ideálně domácí, propasírovaná
na poprášení válu
kompotované
dortové želé světlé
mandle 100 g
najemno nasekané

Postup

1

Dortovou formu o průměru 26 cm vyložte pečicím papírem, troubu předehřejte na 180 °C. Vejce prošlehejte s 5 lžícemi horké vody, pak zašlehejte cukr a ostatní suroviny. Těsto pečte 30–40 minut a udělejte zkoušku špejlí. Až korpus dokonale vychladne (nejlépe druhý den), prokrojte ho napůl.

2

Spodní díl natřete částí propasírované zavařeniny. Marcipán vyválejte na vále poprášeném moučkovým cukrem na velikost formy a vzniklou placku položte na namazaný korpus. Opět potřete zavařeninou a přiklopte druhou polovinou korpusu. Vrch dortu i boky potřete zbývající zavařeninou a boky obalte mandlemi (můžete je opražit).

3

Meruňkový kompot slijte, ale šťávu uschovejte. Dort poklaďte meruňkami a potřete želatinou připravenou podle návodu na obalu – jako tekutinu použijte šťávu z kompotu. Nechte zatuhnout a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/3

Apetit magazín