0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.9 / 5. Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Velmi snadné Na 12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4094 kcal
Bílkoviny 203 g
Sacharidy 459 g
Tuky 140 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tady je důkaz, že ‚tři M‘ (mák, marcipán a meruňky) si rozumějí stejně dobře jako klasické trio mák, švestky, mandle.

Suroviny

vejce 5 ks
krupicový cukr 180 g
citronové aroma 1 ČL
sůl 1 špetka
1 bal
maková náplň 200 g
mouka pšeničná hladká 100 g
kypřicí prášek do pečiva ½ bal
Na náplň
meruňková zavařenina 200 g
ideálně domácí, propasírovaná
marcipán 200 g
moučkový cukr
na poprášení válu
meruňky 800 g
kompotované
želatina 1 bal
dortové želé světlé
mandle 100 g
najemno nasekané

1 Dortovou formu o průměru 26 cm vyložte pečicím papírem, troubu předehřejte na 180 °C. Vejce prošlehejte s 5 lžícemi horké vody, pak zašlehejte cukr a ostatní suroviny. Těsto pečte 30–40 minut a udělejte zkoušku špejlí. Až korpus dokonale vychladne (nejlépe druhý den), prokrojte ho napůl.

2 Spodní díl natřete částí propasírované zavařeniny. Marcipán vyválejte na vále poprášeném moučkovým cukrem na velikost formy a vzniklou placku položte na namazaný korpus. Opět potřete zavařeninou a přiklopte druhou polovinou korpusu. Vrch dortu i boky potřete zbývající zavařeninou a boky obalte mandlemi (můžete je opražit).

3 Meruňkový kompot slijte, ale šťávu uschovejte. Dort poklaďte meruňkami a potřete želatinou připravenou podle návodu na obalu – jako tekutinu použijte šťávu z kompotu. Nechte zatuhnout a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/3

Apetit magazín

Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Zajímavosti

Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč