0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.9 / 5. Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Velmi snadné Na 12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4094 kcal
Bílkoviny 203 g
Sacharidy 459 g
Tuky 140 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tady je důkaz, že ‚tři M‘ (mák, marcipán a meruňky) si rozumějí stejně dobře jako klasické trio mák, švestky, mandle.

Suroviny

vejce 5 ks
krupicový cukr 180 g
citronové aroma 1 ČL
sůl 1 špetka
1 bal
maková náplň 200 g
mouka pšeničná hladká 100 g
kypřicí prášek do pečiva 0.5 bal
Na náplň
meruňková zavařenina 200 g
ideálně domácí, propasírovaná
marcipán 200 g
moučkový cukr
na poprášení válu
meruňky 800 g
kompotované
želatina 1 bal
dortové želé světlé
mandle 100 g
najemno nasekané

1 Dortovou formu o průměru 26 cm vyložte pečicím papírem, troubu předehřejte na 180 °C. Vejce prošlehejte s 5 lžícemi horké vody, pak zašlehejte cukr a ostatní suroviny. Těsto pečte 30–40 minut a udělejte zkoušku špejlí. Až korpus dokonale vychladne (nejlépe druhý den), prokrojte ho napůl.

2 Spodní díl natřete částí propasírované zavařeniny. Marcipán vyválejte na vále poprášeném moučkovým cukrem na velikost formy a vzniklou placku položte na namazaný korpus. Opět potřete zavařeninou a přiklopte druhou polovinou korpusu. Vrch dortu i boky potřete zbývající zavařeninou a boky obalte mandlemi (můžete je opražit).

3 Meruňkový kompot slijte, ale šťávu uschovejte. Dort poklaďte meruňkami a potřete želatinou připravenou podle návodu na obalu – jako tekutinu použijte šťávu z kompotu. Nechte zatuhnout a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/3

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit