Více než dvě hodiny
Snadné
Modré zlato, tak se právem přezdívá českému máku. V kuchyni ho hojně používaly už naše babičky a jistě věděly proč. Modrý mák je bohatý na vitamíny a minerály, obsahuje zdravé tuky, ale především výborně chutná. Nechte se inspirovat našimi recepty a upečte si na víkend makové koláče.
Základem chutného koláče je maková náplň. Tu připravíte z namletého máku uvařeném v mléce, které osladíte a dochutíte vanilkovým cukrem, špetkou mletého hřebíčku, skořice, švestkovými povidly a zahustíte nastrouhaným perníkem.
Tip: Kupujte celý mák a podle potřeby si ho namelte až doma, bude voňavější a chutnější. Mletý mák se navíc rychleji kazí.
Kynuté koláče jsou česká klasika, která nesmí chybět na žádném slavnostním stole. Pečou se na svatbu i posvícení a ať už do nich zvolíte jakoukoli náplň, vždy budou chutnat báječně.
Aby se kynuté těsto povedlo a koláčky byly i druhý den měkké a chutné, je důležité dodržet několik zásad:
Máku sedí i křehká máslová těsta. Je to ideální spojení hutné makové náplně a jemné máslové krusty. Abyste kombinaci ještě víc podtrhli, přidejte do těsta citronovou kůru, semínka vanilky, špetku skořice nebo lžíci jemně mleté mandlové mouky.
Nejjednodušší a nejrychlejší přípravu vyžadují litá těsta. Mnohdy není potřeba dělil bílky od žloutků ani nic šlehat. Stačí sypké a mokré suroviny zamíchat a vlít na plech. A přesně takto snadným způsobem můžete vykouzlit i chutné makové pochoutky.