0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Z kynutého, křehkého i litého těsta – Jak na nejlepší makové koláče

Z kynutého, křehkého i litého těsta – Jak na nejlepší makové koláče
ZDROJ: MSphotos/pixabay.com

Modré zlato, tak se právem přezdívá českému máku. V kuchyni ho hojně používaly už naše babičky a jistě věděly proč. Modrý mák je bohatý na vitamíny a minerály, obsahuje zdravé tuky, ale především výborně chutná. Nechte se inspirovat našimi recepty a upečte si na víkend makové koláče.

Základem chutného koláče je maková náplň. Tu připravíte z namletého máku uvařeném v mléce, které osladíte a dochutíte vanilkovým cukrem, špetkou mletého hřebíčku, skořice, švestkovými povidly a zahustíte nastrouhaným perníkem.

  • Někdo ještě přidává rum nebo rozinky namočené v rumu. Ale stejně tak poslouží i meruňky, višně nebo jahody.
  • Abyste výsledek povznesli ještě o stupeň výš, posypejte koláče plátky mandlí. Můžete je přimíchat do žmolenky či drobenky anebo použít samotné.

Tip: Kupujte celý mák a podle potřeby si ho namelte až doma, bude voňavější a chutnější. Mletý mák se navíc rychleji kazí.

Koláče z kynutého těsta

Kynuté koláče jsou česká klasika, která nesmí chybět na žádném slavnostním stole. Pečou se na svatbu i posvícení a ať už do nich zvolíte jakoukoli náplň, vždy budou chutnat báječně.

Aby se kynuté těsto povedlo a koláčky byly i druhý den měkké a chutné, je důležité dodržet několik zásad:

  • Suroviny by měly mít pokojovou teplotu (vejce vyndejte alespoň hodinu před pečením z lednice).
  • Droždí na výrobu kvásku zalévejte vždy teplým mlékem (nesmí být horké, jinak zabije kvasinky) a přisypejte lžíci cukru.
  • Připravené koláčky nechte před pečením ještě alespoň 5 minut nakynout, teprve potom je potřete máslem nebo rozšlehaným vejcem a dejte péct.
  • Když vyndáte koláčky z trouby, ihned je potřete směsí rozehřátého másla s tuzemákem v poměru 1 : 1. Budou voňavé a měkké ještě druhý den.

Koláče z křehkého těsta

Máku sedí i křehká máslová těsta. Je to ideální spojení hutné makové náplně a jemné máslové krusty. Abyste kombinaci ještě víc podtrhli, přidejte do těsta citronovou kůru, semínka vanilky, špetku skořice nebo lžíci jemně mleté mandlové mouky.

Jak na dokonalé křehké těsto

  • Máslo používejte vždy vychlazené. Ze začátku se s ním hůř pracuje, ale udržuje těsto déle chladné.
  • Směs zpracovávejte co nejrychleji a ideálně v kuchyňském robotu. Teplota rukou máslo rychle zahřívá a těsto se začne brzy lepit.
  • Jakmile bude těsto zpracované, zabalte ho do potravinářské folie a dejte alespoň na hodinu do lednice.

Koláče z litého těsta

Nejjednodušší a nejrychlejší přípravu vyžadují litá těsta. Mnohdy není potřeba dělil bílky od žloutků ani nic šlehat. Stačí sypké a mokré suroviny zamíchat a vlít na plech. A přesně takto snadným způsobem můžete vykouzlit i chutné makové pochoutky.

  • Pokud máte svůj osvědčený recept na litý koláč, nahraďte ¼ mouky mletým mákem a uvidíte, že nešlápnete vedle.
  • Nebo na vytvořené těsto opatrně natřete makovou náplň (měla by mít řidší konzistenci než na kynuté koláče), položte na ni oblíbené ovoce a bohatě zasypejte drobenkou.

Související články

Makovky
Více než hodinu
Snadné

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč