
Modré zlato, tak se právem přezdívá českému máku. V kuchyni ho hojně používaly už naše babičky a jistě věděly proč. Modrý mák je bohatý na vitamíny a minerály, obsahuje zdravé tuky, ale především výborně chutná. Nechte se inspirovat našimi recepty a upečte si na víkend makové koláče.
Základem chutného koláče je maková náplň. Tu připravíte z namletého máku uvařeném v mléce, které osladíte a dochutíte vanilkovým cukrem, špetkou mletého hřebíčku, skořice, švestkovými povidly a zahustíte nastrouhaným perníkem.
- Někdo ještě přidává rum nebo rozinky namočené v rumu. Ale stejně tak poslouží i meruňky, višně nebo jahody.
- Abyste výsledek povznesli ještě o stupeň výš, posypejte koláče plátky mandlí. Můžete je přimíchat do žmolenky či drobenky anebo použít samotné.
Tip: Kupujte celý mák a podle potřeby si ho namelte až doma, bude voňavější a chutnější. Mletý mák se navíc rychleji kazí.
Koláče z kynutého těsta
Kynuté koláče jsou česká klasika, která nesmí chybět na žádném slavnostním stole. Pečou se na svatbu i posvícení a ať už do nich zvolíte jakoukoli náplň, vždy budou chutnat báječně.
Aby se kynuté těsto povedlo a koláčky byly i druhý den měkké a chutné, je důležité dodržet několik zásad:
- Suroviny by měly mít pokojovou teplotu (vejce vyndejte alespoň hodinu před pečením z lednice).
- Droždí na výrobu kvásku zalévejte vždy teplým mlékem (nesmí být horké, jinak zabije kvasinky) a přisypejte lžíci cukru.
- Připravené koláčky nechte před pečením ještě alespoň 5 minut nakynout, teprve potom je potřete máslem nebo rozšlehaným vejcem a dejte péct.
- Když vyndáte koláčky z trouby, ihned je potřete směsí rozehřátého másla s tuzemákem v poměru 1 : 1. Budou voňavé a měkké ještě druhý den.

Koláče z křehkého těsta
Máku sedí i křehká máslová těsta. Je to ideální spojení hutné makové náplně a jemné máslové krusty. Abyste kombinaci ještě víc podtrhli, přidejte do těsta citronovou kůru, semínka vanilky, špetku skořice nebo lžíci jemně mleté mandlové mouky.
Jak na dokonalé křehké těsto
- Máslo používejte vždy vychlazené. Ze začátku se s ním hůř pracuje, ale udržuje těsto déle chladné.
- Směs zpracovávejte co nejrychleji a ideálně v kuchyňském robotu. Teplota rukou máslo rychle zahřívá a těsto se začne brzy lepit.
- Jakmile bude těsto zpracované, zabalte ho do potravinářské folie a dejte alespoň na hodinu do lednice.

Koláče z litého těsta
Nejjednodušší a nejrychlejší přípravu vyžadují litá těsta. Mnohdy není potřeba dělil bílky od žloutků ani nic šlehat. Stačí sypké a mokré suroviny zamíchat a vlít na plech. A přesně takto snadným způsobem můžete vykouzlit i chutné makové pochoutky.
- Pokud máte svůj osvědčený recept na litý koláč, nahraďte ¼ mouky mletým mákem a uvidíte, že nešlápnete vedle.
- Nebo na vytvořené těsto opatrně natřete makovou náplň (měla by mít řidší konzistenci než na kynuté koláče), položte na ni oblíbené ovoce a bohatě zasypejte drobenkou.

Recepty











