Bílý mák občas bývá k dostání na trzích nebo v bio prodejnách. Když makovec upečete výhradně z něj, na první pohled nikdo nic nepozná. Hrnkový mramorovaný makovec je náš osvědčený hrnkový recept, na který si připravte hrneček o objemu 250 ml.
Suroviny
mouka pšeničná polohrubá
3
hrnky
krupicový cukr
2
hrnky
kypřicí prášek do pečiva
1
bal
vejce
2
ks
prošlehaná
olej
1
hrnek
chuťově neutrální
podmáslí
1
hrnek
zkyslé mléko či kefír
mák bílý
1
hrnek
nemletý
mák mletý
½
hrnku
modrý
strouhanka
na vysypání
tuk
na vymazání
Postup
1
Rozehřejte troubu na 180 °C. Formu na bábovku vymažte tukem a vysypte strouhankou.
2
V míse smíchejte mouku, cukr a kypřicí prášek. Přilijte vejce, olej a podmáslí. Pořádně promíchejte.
3
Z těsta oddělte o něco víc než třetinu a smíchejte ji s modrým mákem. Do zbývajícího těsta vmíchejte bílý mák.
4
Do připravené formy nalijte část světlého těsta, pak tmavé těsto a nakonec zbývající světlé těsto. Pečte cca hodinu tak, aby zapíchnutá špejle vyšla čistá.