Hrnkový mramorovaný makovec

Hrnkový mramorovaný makovec

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3653 kcal
Bílkoviny 60 g
Sacharidy 355 g
Tuky 217 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bílý mák občas bývá k dostání na trzích, v bio kvalitě ho nabízí Sonnentor. Když makovec upečete výhradně z něj, na první pohled nikdo nic nepozná. Při vážení ingrediencí na tento moučník použijte hrnek o objemu 250 ml.

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 3
krupicový cukr 1
kypřicí prášek do pečiva 1
vejce 2 ks
prošlehaná
olej 1 hrnek
chuťově neutrální
podmáslí 1 hrnek
zkyslé mléko či kefír
mák bílý
tuk
na vymazání
strouhanka
na vysypání

1 Rozehřejte troubu na 180 °C. Formu na bábovku vymažte tukem a vysypte strouhankou.

2 V míse smíchejte mouku, cukr a kypřicí prášek. Přilijte vejce, olej a podmáslí. Pořádně promíchejte.

3 Z těsta oddělte o něco víc než třetinu a smíchejte ji s modrým mákem. Do zbývajícího těsta vmíchejte bílý mák.

4 Do připravené formy nalijte část světlého těsta, pak tmavé těsto a nakonec zbývající světlé těsto. Pečte cca hodinu tak, aby zapíchnutá špejle vyšla čistá.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/10

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit