Makový závin
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.5 / 5. Počet hodnocení: 80
Více než hodinu Snadné 4 malé záviny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5616 kcal
Bílkoviny 156 g
Sacharidy 579 g
Tuky 311 g
Vláknina 95 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Maková náplň nerozlučně patří k české, případně středoevropské kuchyni. Aby byla šťavnatá a vláčná, musí být mák čerstvý; práci vám usnadní hotová náplň ve vakuovém balení.

Suroviny

Na těsto
krupicový cukr 1 PL
mléko 120 ml
droždí 15 g
moučkový cukr 50 g
+ na poprášení
mouka pšeničná hladká 500 g
máslo 100 g
změklé + na vymazání plechu
sádlo 100 g
změklé
vejce 3 ks
2 do těsta + 1 na potření závinů
citronová kůra 1 ČL
strouhaná
sůl 1 špetka
vanilkový cukr 1 bal
Na náplň
mléko 250 ml
mák mletý 150 g
krupicový cukr 4 PL
skořice
mletá, na ochucení
vanilkový cukr
na ochucení
mandle 2 PL
mleté
rum 3 PL
piškoty
mleté, na zahuštění

1 Začněte těstem: rozpusťte cukr ve vlažném mléce, pak přidejte droždí. Hned vmíchejte do zbylých ingrediencí, vypracujte těsto a nechte kynout asi půl hodiny.

2 Mezitím svařte mák v mléce se 2 lžícemi cukru a nechte vychladnout. Vmíchejte skořici, zbylý cukr, mandle a rum. Aby byla náplň hutná, zahustěte ji mletými piškoty.

3 Vykynuté těsto rozdělte na čtyři díly a každý vyválejte na obdélník o rozměrech asi 30 × 35 cm. Potřete náplní a pevně zabalte. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Plech vymažte nebo vyložte papírem na pečení, záviny potřete rozšlehaným vejcem, rozložte na plech, vložte do trouby a pečte dozlatova, asi půl hodiny. Nechte v troubě zcela vychladnout, teprve potom vyjměte.

4 Přikryté záviny uložené v chladu vydrží dlouho vláčné. Krájejte na plátky až před podáváním a servírujte pocukrované.

NĚCO NAVÍC 
V závinech z kynutého těsta, oblíbených i v Maďarsku, Rakousku a Německu, je kromě makové náplně vynikající také ořechová, mandlová nebo tvarohová nádivka. Sádlo dodá těstu velmi dobrou chuť a vláčnost.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/3

Komentáře

Anonym

do těsta jsem dala rozpuštěnou heru a sádlo (namísto másla a namísto změklého), strouhanou kůru jsem vynechala, stejně jako mleté mandle a rum do náplně. těsto mi kynulo mnohem déle a ačkoliv bylo pořádně mastné, tak se při vyvalování nelepilo. pekla jsem půl hodiny, ale jen na 150° - záviny totiž začly hodně brzy hnědnou, tak jsem měla strach abych je nespálila; taky jsem je nenechala vychladnout v troubě ale plech jsem dala na mřížku a nechala zchladnout. a sice nevypadaly tak jako na obrázku - pečením se roztáhly a tudíž se vrchní vrstva stáhla na stranu - ale byly opravdu dobré :) rozhodně lepší než ty kupované :) pekla jsem je s potěšením a nejsou v tom žádná Ečka apod.

Anonym

Dobrý den, včera večer jsem ho pekla, ráno jsme měli parádnou snídaní :) Vzala jsem i kolegům do práce, ty se jenom oblizovali :) Do těsta jsem dala všechno jak je popsané v receptu, jenom na konci jsem musela přidat 2 PL oleje, aby se mi vytvarovala hezká kompaktní hmota a nelepila se na misku. Kynulo to opravdu déle než 30 min., u mě asi hodinu a půl, a to jsem ho měla zabalené v dece na teplém místě. Citrónová kůra je v těstu opravdu moc a dobře cítit, stejně tak v náplni, i právě proto se kolegům zdal poněkud "jiný", než na jaký jsou zvyklí :) Nicméně asi ani do smrti nepřijdu na to, proč se mi záviny na bocích vždycky roztrhnou ... :( Pekla jsem ho 25 minút při teplote 150 stupňů. Jinak těsto je nestutečně vláčné měkouňké, sádlo tomu jistě dopomohlo :)

Jana Kopřivová

Redaktorka Káča Švejdová radí:

„Takhle na dálku nevíme. Olej bychom rozhopdně nepřidávaly, je to už třetí druh tuku v receptu a navíc jste tím mohla narušit soudržnost těsta. Když se těsto lepí, je lepší ho déle propracovávat. Také příště závit svinujte méně pevně.

Jestli vám ovšem praskají všechny záviny, bývá to tím, že je přeplňujete. Náplň se pak po zahřátí dere ven. Je to spíš psychologická záležitost, my to taky chceme mít vždycky co nejdobřejší a pak tam zkoušíme narvat dvojnásobné množství náplně.“

Jana Kopřivová

A já bych ještě přidala postřeh, že je důležité, abyste závin po zavinutí dala spojem dolů na plech, nesmí zůstat otevřený na boku.

Martina Zrubecová

veľmi dobrý závin, do cesta som dala len 50 g masti, na masť som zvyknutá pri kysnutom ceste u vianočky, s cestom sa pracovalo velmi dobre.....vynechala som len mandle ..klasika je klasika

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit