Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 (73)
Do hodiny Snadné 4 malé záviny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5873 kcal
Bílkoviny 147 g
Cukr 580 g
Tuky 300 g
Vláknina 95 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Maková náplň nerozlučně patří k české, případně středoevropské kuchyni. Aby byla šťavnatá a vláčná, musí být mák čerstvý; práci vám usnadní hotová náplň ve vakuovém balení.

Suroviny

Na těsto
krupicový cukr 1 PL
mléko 120 ml
droždí 15 g
moučkový cukr 50 g
+ na poprášení
mouka pšeničná hladká 500 g
máslo 100 g
změklé
máslo
na vymazání plechu
sádlo 100 g
změklé
vejce 2 ks
+ na potření závinů
citronová kůra 1 PL
strouhaná
sůl špetka
vanilkový cukr 1 bal
Na náplň
mléko 250 ml
mák celý 150 g
mletý
krupicový cukr 4 PL
skořice
mletá, na ochucení
vanilkový cukr
na ochucení
mandle 2 PL
mleté
rum 2 PL
piškoty
mleté, na zahuštění

1 Začněte těstem: rozpusťte cukr ve vlažném mléce, pak přidejte droždí. Hned vmíchejte do zbylých ingrediencí, vypracujte těsto a nechte kynout asi půl hodiny.

2 Mezitím svařte mák v mléce se 2 lžícemi cukru a nechte vychladnout. Vmíchejte skořici, zbylý cukr, mandle a rum. Aby byla náplň hutná, zahustěte ji mletými piškoty.

3 Vykynuté těsto rozdělte na čtyři díly a každý vyválejte na obdélník o rozměrech asi 30 × 35 cm. Potřete náplní a pevně zabalte. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Plech vymažte nebo vyložte papírem na pečení, záviny potřete rozšlehaným vejcem, rozložte na plech, vložte do trouby a pečte dozlatova, asi půl hodiny. Nechte v troubě zcela vychladnout, teprve potom vyjměte.

4 Přikryté záviny uložené v chladu vydrží dlouho vláčné. Krájejte na plátky až před podáváním a servírujte pocukrované.

NĚCO NAVÍC 
V závinech z kynutého těsta, oblíbených i v Maďarsku, Rakousku a Německu, je kromě makové náplně vynikající také ořechová, mandlová nebo tvarohová nádivka. Sádlo dodá těstu velmi dobrou chuť a vláčnost.

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Jakou si dát zmrzlinu? aneb Znáte mražené pochoutky?

Podle zákona existují jen mražené krémy Zmrzlinová terminologie není zcela jednotná a záleží na tom, zda se na věc podíváte z hlediska legislativy či tradičních technologických postupů. Každá země si v oblasti zmrzliny (či sladkých...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience a také ta pravá grilovací omáčka, která jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od tradiční švýcarské značky THOMY se dá s chutí...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...

Obchod Apetit