Jeden z nejtradičnějších dezertů rozhodně patří do síně slávy. Maková bábovka je díky přidání máku vláčná. Tato malá semínka vaši bábovku mimořádně vylepší.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 ˚C. Formu na bábovku důkladně vymažte máslem a vysypte moukou.
V míse utřete tuk s cukrem, vanilínovým cukrem a žloutky do pěny.
Přidejte mletý mák a mouku prosátou s kypřicím práškem. Zamíchejte, přilijte mléko a vymíchejte těsto, které lze nalít do formy.
Bílky ušlehejte na pevný sníh (když vyjmete metlu, špičky sněhu se neohýbají dolů) a vetřete ho do těsta. Vlijte do připravené formy, stěrkou uhlaďte povrch a pečte přibližně tři čtvrtě hodiny.
Zkontrolujte, jestli je bábovka už upečená: doprostřed vpíchněte špejli, a pokud na ní neulpí vlhké drobečky, máte hotovo.
Vyjměte moučník z trouby, asi po třech minutách vyklopte na mísu, poprašte moučkovým cukrem a nechte vychladnout. Pak už bábovku jen nakrájejte…
Nápad navíc
Maková bábovka ještě mimořádně získá na chuti, když do těsta zapracujete spolu se sněhem zhruba dvě hrsti vypeckovaných třešní nebo višní. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, ale klidně použijte i kompotované nebo zmražené. Několika třešněmi můžete dezert také ozdobit při servírování.
P.S.: Jelikož mák hraje v tomto těstě velmi důležitou roli, je nutné, aby byl čerstvý. Zkontrolujte proto datum na obalu. Pokud nemáte mlýnek na mák, zajděte si pro mletý nebo hotovou nádivku do polotovarů.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Bábovka nejen na neděli: 31 receptů(31 receptů)
- Česká kuchyně – koláče, buchty a moučníky(45 receptů)
Komentáře
Anonym
08.05.2007 13:52
výborná
Anonym
14.10.2007 20:40
sakra
Anonym
26.10.2007 14:03
trouba...
Anonym
25.01.2008 09:56
délka pečení
Anonym
11.02.2008 20:27
vynikající
Anonym
11.04.2008 15:39
pochvala
Anonym
28.03.2009 09:22
maková a její variace
Leona Sodomková
02.04.2010 14:01
nejoblíbenější
Tereza _
05.11.2019 19:33
Děkuji za výborný recept. Mák
Děkuji za výborný recept. Mák mám všeobecně velmi ráda a osvědčila se mi v různých receptech kombinace s nádechem citronu. Do utřených žloutků s cukrem jsem přidala několik lžiček lemon curd (dá se koupit běžně v M&S nebo v Tescu), chuťově to mák příjemně doplnilo.
Lucie Zahoříková
12.02.2022 15:49
Bábovku jsem zkoušela, vše…