Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 (93)
Do 20 minut 15

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5595 kcal
Bílkoviny 138 g
Cukr 450 g
Tuky 346 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Jeden z nejtradičnějších dezertů rozhodně patří do síně slávy. Těsto je vláčné a mák je ještě mimořádně vylepší.

Suroviny

máslo 251 g
lze nahradit rostlinným tukem
krupicový cukr 190 g
vanilkový cukr 1 bal
vejce 6 ks
žloutky, bílky odděleně
mák celý 150 g
mletý
mouka pšeničná hladká 180 g
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
mléko 250 ml
máslo
na vymazání
mouka
na vysypání formy
moučkový cukr
na posypání
1. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 ˚C. Formu na bábovku důkladně vymažte máslem a vysypte moukou.

2. V míse utřete tuk s cukrem, vanilínovým cukrem a žloutky do pěny. Přidejte mletý mák a mouku prosátou s kypřicím práškem. Zamíchejte, přilijte mléko a vymíchejte těsto, které lze nalít do formy. Bílky ušlehejte na pevný sníh (když vyjmete metlu, špičky sněhu se neohýbají dolů) a vetřete ho do těsta. Vlijte do připravené formy, stěrkou uhlaďte povrch a pečte přibližně tři čtvrtě hodiny.

3. Zkontrolujte, jestli je bábovka už upečená: doprostřed vpíchněte špejli, a pokud na ní neulpí vlhké drobečky, máte hotovo. Vyjměte moučník z trouby, asi po třech minutách vyklopte na mísu, poprašte moučkovým cukrem a nechte vychladnout. Pak už bábovku jen nakrájejte…

Nápad navíc
Maková bábovka ještě mimořádně získá na chuti, když do těsta zapracujete spolu se sněhem zhruba dvě hrsti vypeckovaných třešní nebo višní. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, ale klidně použijte i kompotované nebo zmražené. Několika třešněmi můžete dezert také ozdobit při servírování.

P.S.: Jelikož mák hraje v tomto těstě velmi důležitou roli, je nutné, aby byl čerstvý. Zkontrolujte proto datum na obalu. Pokud nemáte mlýnek na mák, zajděte si pro mletý nebo hotovou nádivku do polotovarů.

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Jakou si dát zmrzlinu? aneb Znáte mražené pochoutky?

Podle zákona existují jen mražené krémy Zmrzlinová terminologie není zcela jednotná a záleží na tom, zda se na věc podíváte z hlediska legislativy či tradičních technologických postupů. Každá země si v oblasti zmrzliny (či sladkých...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience a také ta pravá grilovací omáčka, která jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od tradiční švýcarské značky THOMY se dá s chutí...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...

Obchod Apetit