Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 (103)
Více než hodinu Velmi snadné 15

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5595 kcal
Bílkoviny 138 g
Sacharidy 450 g
Tuky 346 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jeden z nejtradičnějších dezertů rozhodně patří do síně slávy. Těsto je vláčné a mák je ještě mimořádně vylepší.

Suroviny

máslo 251 g
lze nahradit rostlinným tukem
krupicový cukr 190 g
vanilkový cukr 1 bal
vejce 6 ks
žloutky, bílky odděleně
mák celý 150 g
mletý
mouka pšeničná hladká 180 g
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
mléko 250 ml
máslo
na vymazání
mouka
na vysypání formy
moučkový cukr
na posypání

Postup

1

Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 ˚C. Formu na bábovku důkladně vymažte máslem a vysypte moukou.

2

V míse utřete tuk s cukrem, vanilínovým cukrem a žloutky do pěny.

3

Přidejte mletý mák a mouku prosátou s kypřicím práškem. Zamíchejte, přilijte mléko a vymíchejte těsto, které lze nalít do formy.

4

Bílky ušlehejte na pevný sníh (když vyjmete metlu, špičky sněhu se neohýbají dolů) a vetřete ho do těsta. Vlijte do připravené formy, stěrkou uhlaďte povrch a pečte přibližně tři čtvrtě hodiny.

5

Zkontrolujte, jestli je bábovka už upečená: doprostřed vpíchněte špejli, a pokud na ní neulpí vlhké drobečky, máte hotovo.

6

Vyjměte moučník z trouby, asi po třech minutách vyklopte na mísu, poprašte moučkovým cukrem a nechte vychladnout. Pak už bábovku jen nakrájejte…

Nápad navíc
Maková bábovka ještě mimořádně získá na chuti, když do těsta zapracujete spolu se sněhem zhruba dvě hrsti vypeckovaných třešní nebo višní. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, ale klidně použijte i kompotované nebo zmražené. Několika třešněmi můžete dezert také ozdobit při servírování.

P.S.: Jelikož mák hraje v tomto těstě velmi důležitou roli, je nutné, aby byl čerstvý. Zkontrolujte proto datum na obalu. Pokud nemáte mlýnek na mák, zajděte si pro mletý nebo hotovou nádivku do polotovarů.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/6

Komentáře

Anonym

Haha, na to, ze jsem tam zapomnela dat snih a maslo jsem vpatlala az na konec, tak byla vazne vynikajici!!! Priste bych dala klidne i vic tech tresni...ale rozhodne skvely recept

Anonym

jsem smutna dala jsem jsi s tim tolik prace , a babovka na povrchu byla tmava a tvrda a uprostred nedodelana proc?????

Anonym

Niko, viděla bych to na příliš rychlé pečení... Každá trouba peče jinak a nedá se přesně řídit doporučenou teplotou... např. u své trouby musím počítat min. 20st. mínus... Bábovka vážně potřebuje pomalejší pečení. Ale nevzdávej to, stojí za to, u nás už je to evergreen... přidávám do ní višně v rumu a je vždycky hned po ní :o)) Přeju hodně štěstí, Medu.

Anonym

To nic. Jestli máš plynovou troubu, pak je to jasné. Já jsem měla v plynové rozvaděč tepla (koupí se v železářství) a ještě jsem na dno dávala kastrůlek s vodou, aby se to zvlhčovalo. Jakmile to nahoře chytalo barvu, přikryla jsem alobalem. To můžeš udělat i v elektrické troubě - v půlce pečení zkontroluješ vpíchnutím špejle a jestli se na ni nachytalo syrové těsto, musíš péct dál. Nahoře se to dá chránit alobalem taky. Rozhodující je vpich špejlí po určité době, každá trouba peče trochu jinak, ale špejle prozradí spolehlivě, jak to je.

Anonym

Naprosto famózní záležitost, vynikající a vláčná, prostě nezapomenutelná. Vzhledem k ceně máku jsem zkusila její obměnu, zvolila jsem kokos a sušené brusinky a výsledek byl přímo fantastický. Za chvíli jdu zkusit další variaci, pro změnu s tvarohem. Uvidíme, jaký bude výsledek. :o)

Leona Sodomková

Tak tahle bábovka u nás vede na celé čáře. Děti i manžel jí milují a kdykoliv jedeme na dovolenou tak ji vyžadují s sebou na čestu.

Tereza _

Děkuji za výborný recept. Mák mám všeobecně velmi ráda a osvědčila se mi v různých receptech kombinace s nádechem citronu. Do utřených žloutků s cukrem jsem přidala několik lžiček lemon curd (dá se koupit běžně v M&S nebo v Tescu), chuťově to mák příjemně doplnilo.

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit