Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vánoce po italsku: Panettone podle autorky blogu Kuchařka pro dceru Jany Florentýny Zatloukalové

panettone
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Samozřejmě že milujeme českou klasiku a tradiční vánoční dobroty. Stejně tak nás ale baví občas nahlédnout za hranice a ochutnat i jiné než české Vánoce.

Panettone, sladké pečivo zvláštního tvaru, si na Vánoce pečou Italové. Chutnat vám bude, pokud máte rádi lehké a voňavé kynuté těsto s rozinkami. Stejně jako s vánočkou ani s panettone nemusíte čekat až na Štědrý den. Dejte si ji k snídani třeba hned zítra a těšte se na blížící se advent.

Panettone si můžete upéct podle receptu Jany Florentýny Zatloukalové. V její Vánoční kuchařce pro dceru najdete všechny potřebné recepty pro krásné a chutné Vánoce. Od rozehřívacího předadventního punče přes štědrovečerní klasiku až po vychytané silvestrovské občerstvení.

ITALSKÁ PANETTONE

NA TĚSTO

  • 120 g sultánek (velkých rozinek)
  • 125 ml dezertního vína marsala (lze nahradit bílým portským nebo tokajským vínem)
  • 1 kostka droždí
  • 120 g moučkového cukru plus dvě lžíce navíc
  • 125 ml vlažného mléka
  • 400 g hladké mouky
  • 3 velká vejce, pokojové teploty
  • 1 žloutek
  • kůra nastrouhaná z 1 citronu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • ½ lžičky soli
  • 120 g másla, změklého, plus trochu navíc pro vymazání forem
  • 120 g kandovaného citronu


NA POTŘENÍ:

  • 1 žloutek

POSTUP PŘÍPRAVY

  1. Rozinky s marsalou umístěte do malého kastrůlku a asi 2 minuty mírně povařte. Odstavte a nechte někde bokem zchladnout na pokojovou teplotu.
      
  2. Mezitím v menší misce rozmíchejte lžičkou droždí se lžící cukru na řídkou kaši (jde to, ač to vypadá na první pohled nesmyslně). Přilijte mléko, vmíchejte druhou lžíci cukru, lžíci mouky a nechte stát na teplém místě. Za pár minut se začne tvořit pěna a vzejde hustý kvásek – pokud ne, začněte znovu s novým droždím.
      
  3. Ve velké míse nebo v míse kuchyňského robotu smíchejte kvásek s vejci, žloutkem, kůrou, citronovou šťávou, solí, zbytkem cukru a půl hrnkem mouky. Vařečkou nebo míchacím nástavcem dobře promíchejte a teprve potom postupně vpracovávejte zbytek mouky, vždy zhruba v množství půl hrnku. Nakonec zapracujte máslo – nejprve jej nakrájejte na menší kostky a pak jich vždy pár vmíchejte do těsta. Pokračujte v míchání, dokud se nezačne těsto lesknout a „táhnout“ od okrajů mísy k vařečce nebo k nástavci, trvá to 5–10 minut. Čím víc si s těstem dáte záležet, tím bude jemnější. Úplně nakonec krátce vmíchejte okapané rozinky a nakrájený kandovaný citron. Přesuňte těsto do olejem lehce vytřené mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechte na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem – bude to trvat dvě až tři hodiny.
      
  4. Dvě prázdné a umyté plechovky od kompotu (každou o objemu zhruba 1,5 litru) nebo od kávy důkladně vymažte máslem a dno i stěny vyložte papírem na pečení (nemusíte se stříhat s přesnými tvary, prostě plechovku vyložte jedním velkým kusem papíru). Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a pomoučněnýma rukama z něj vytlačte všechen vzduch. Trochu prohněťte, rozdělte na dva díly a každý umístěte do vlastní plechovky. Znovu nechte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem a nedosáhne zhruba k horní hraně plechovky, při pokojové teplotě to trvá další 2–3 hodiny, zakryté potravinářskou fólií v lednici 2–12 hodin čili přes noc (pak ale nezapomeňte plechovky vyndat nejméně 2 hodiny před pečením z lednice).
      
  5. Troubu předehřejte na 190 °C a mřížku zasuňte do dolní třetiny trouby. Žloutek rozmíchejte s jednou lžící vody a touto směsí potřete vyčnívající povrch obou vykynutých kousků. Pečte 35–40 minut, dokud povrch nezhnědne a spodek pečiva nezní při poklepání dutě (musíte ho kvůli tomu vyklopit z plechovky). Vyklopte upečené panettone z plechovek, odstraňte papír a nechte zchladnout.

Zdroj: Jana Florentýna Zatloukalová, Apetit

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč