Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Medové řezy podle Pavla Berkyho: Na toto dokonalé cukroví se vyplatí si počkat!

Medové řezy podle Pavla Berkyho
ZDROJ: Maeve Agency
sdílet:

Pavel Berky si vánoční svátky uživá, a tak už na začátku prosince začal péct cukroví. Pro čtenáře Apetitu si připravil medové řezy z jeho nové kuchařky, které u nich v rodině na štědrovečerní tabuli nesmí chybět.  

Z našich tradičních vánočních specialit, které znám z domova, jsem do své kuchařky zařadil dvě. Houbovou polévku a tyto božské medové řezy, říká Pavel Berky,‘ který se na cukroví těší prý více než na dárky.

Trpělivost přináší vláčnost

Pavlova maminka je připravuje už den předem, aby se krásně uležely a změkly. Medové těsto totiž po upečení ztvrdne a postupem času začne díky krému vlhnout a opět měknout.

Jako malý jsem tento proces měknutí nesnášel. Nedokázal jsem pochopit, proč si ten řez nemůžu dát hned. Byl přece kompletně dodělaný, dokonce se na něm už leskla i ta čokoládová poleva. Ale ne, máma řekla: Až zítra! a všichni jsme se museli dívat, jak ho s úsměvem odnáší na chodbu. Tam se totiž v zimě netopilo, a tak sloužila jako lednice, kde se ukrývaly všechny ty dobroty, které nás v den D čekaly, vzpomíná Pavel Berky a dodává: 

Po pár letech jsem to všechno konečně pochopil. Máma má totiž vždycky pravdu. Na tyto dokonalé medové řezy se prostě vyplatí si počkat!‘

Vylepšený recept ze šuplíku

Tento originální recept od své maminky má Pavel Berky schovaný v šuplíku. Od té doby, co je sám připravuje, do receptu přidal ještě několik surovin. Do těsta přidal melasu, která umocní medovou chuť a do krému vanilkový lusk. ‚Takto jsou za mě řezy ještě zajímavější, ale nic se nestane, když je v receptu vynecháte,‘ vysvětluje Pavel.

Suroviny: 

Těsto: 

  • 430 g hladké mouky 

  • 70 g mandlové mouky 

  • 100 g moučkového cukru 

  • 2 ks vajec 

  • 2 PL plnotučného mléka 

  • 2 PL medu 

  • 50 g másla 

  • 2 PL melasy 

  • 1 ČL jedlé sody 

Krém: 

  • 400 ml plnotučného mléka 

  • 100 ml smetany ke šlehání 

  • 50 g hladké mouky 

  • 50 g dětské krupice 

  • 200 g cukru krupice 

  • 250 g másla 

  • 1 ks vanilkového lusku 

Poleva: 

  • 100 g hořké čokolády (minimálně 60%) 

  • 50 g másla 

Postup: 

Těsto: 

  1. Troubu předehřejte na 180°C. 

  2. V míse smíchejte obě mouky a jedlou sodu. Do jiné misky dejte všechny ostatní suroviny, položte ji nad vodní lázeň a šlehejte přibližně 3 minuty. 

  3. Tuto tekutou směs nalijte do mísy s moukou a vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na 4 stejné díly, každý zabalte do fólie a nechte 20 minut odpočívat. 

  4. Každý díl vyválejte na co nejtenčí plát a postupně je pečte přibližně 8 minut ve vyhřáté troubě. Poté nechte pláty vychladnout. 

Krém: 

  1. Do rendlíku dejte mléko a smetanu. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a vyndejte zrníčka. Přidejte je do rendlíku a přihoďte i celý lusk. Zamíchejte a vše přiveďte k varu. Nechte na mírném stupni 1 minutu povařit, poté rendlík z plotny odstavte a nechte alespoň 2 hodiny louhovat. 

  2. Po vylouhování lusk z mléka vytáhněte, přidejte cukr, hladkou mouku a krupici. Přiveďte znovu k varu a za stálého míchání připravte hustou kaši, kterou nechte vychladnout na pokojovou teplotu. 

  3. Vychladnutou kaši dejte do mísy od kuchyňského robota a začněte ji šlehat. Postupně přidávejte kostičky změklého másla a připravte hladký krém. 

  4. Upečené pláty těsta prokládejte rovnoměrnou vrstvou krému. Na vrchní plát těsta dejte pečící papír, řezy zatižte a nechte do druhého dne v lednici odležet. 

Poleva: 

      9. Do misky dejte nalámanou čokoládu a kostičky másla. Položte ji na vodní lázeň a nechte rozpustit. Poté misku sundejte a směs promíchejte na hladkou polevu. Uležené řezy polevou polejte a nechte ji zatuhnout. 

TIP: Je lepší, když řezy ponecháte vcelku a vždy odkrojíte pouze porci k servírování. Zbytečně tak nevyschnou a zachovají si svou vláčnost. 

Zdroj: Kuchařka Pavla Berkyho

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč