Ze zbytků těsta vykrájejte vánoční tvary na ozdobu závinu. Hezky vypadají hvězdičky nebo srdíčka.
Suroviny
listové těsto
500
g
meruňkový džem
6
PL
rozinky
2
PL
sultánky
mandle
6
PL
nahrubo nasekané
kandované ovoce
400
g
směs kandovaného a sušeného ovoce
brandy
2
PL
nebo rumu
marcipán
50
g
na kostičky
na potření
Postup
1
Marmeládu rozehřejte v kastrůlku, vypněte a přimíchejte sultánky, mandle, nahrubo nasekané ovoce a rum. Nakonec zlehka vmíchejte marcipán nakrájený na kostičky.
2
Těsto rozdělte napůl a rozválejte na dva pláty. Na každý naneste polovinu náplně, sviňte a záviny přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
3
Potřete rozšlehaným vejcem, případně můžete ozdobit hvězdičkami vykrájenými ze zbytků těsta.
4
Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 30–40 minut dozlatova.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Vánoce za 2 dny(8 receptů )
- Upečte si štrúdl, obejdete se hravě i bez listového těsta. Vyzkoušejte tažený, jogurtový nebo pivní(17 receptů )
- 20 neodolatelných moučníků z listového těsta(20 receptů )
- Nejlepší náplně do závinů: Jablečná, maková a další tradiční náplně i moderní verze s čokoládou nebo ovocem(25 receptů )