0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.2 / 5. Počet hodnocení: 81
Více než hodinu Snadné Na 1 panettone

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7177 kcal
Bílkoviny 201 g
Sacharidy 630 g
Tuky 398 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Trochu jako vánočka, ale nebesky nadýchaná a plná kandovaného ovoce...

Suroviny

vanilkový extrakt 2 ČL
vejce 2 ks
prošlehané se žloutky
žloutek 5 ks
prošlehaných s vejci
na potření
máslo 250 g
+ na vymazání
třtinový cukr 100 g
světlý
pomerančová kůra
nastrouhaná z 1 pomeranče
citronová kůra
nastrouhaná z 1 citronu
mléko 4 PL
plnotučné, vlažné
droždí čerstvé 25 g
mouka pšeničná hladká 500 g
typ 00 + další na poprášení
sůl mořská 1 špetka
muškátový oříšek 1 špetka
čerstvě strouhaný
rozinky 80 g
tmavé, propláchnuté
rozinky 80 g
světlé – sultánky, propláchnuté
rum 3 PL
tmavý
kandovaná pomerančová a citronová kůra 100 g
cukrové a čokoládové zdobení
cukrové zdobení nebo granulovaný cukr na posypání

Postup

1

Vmíchejte vanilkový extrakt do prošlehaných vajec a žloutků. Do velké mísy dejte nasekané změklé máslo a všechen třtinový cukr kromě 1 lžičky. Ručním šlehačem utřete do pěny, až směs zesvětlá a bude nadýchaná – trvá to asi 5 minut. Postupně po částech zašlehejte vaječnou směs (pokud se směs začne srážet, přidejte lžíci mouky). Pak zašlehejte strouhanou pomerančovou a citronovou kůru.

2

Vlažné mléko nalijte do hrnku, rozdrobte do něj droždí a přidejte odloženou lžičku cukru. Rozmíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Do velké mísy prosejte mouku, sůl a muškátový oříšek. Do středu udělejte důlek, vlijte do něj kvásek a rychle zamíchejte do mouky. Přidejte máslovo-žloutkovou směs a zapracujte do těsta. Vypracujte měkké lepkavé těsto.

3

Vyklopte těsto na pomoučněnou pracovní plochu a hněťte cca 10 minut, až bude hladké. Zformujte kouli, vložte ji do pomoučněné mísy a překryjte potravinářskou fólií. Na teplém místě nechte kynout zhruba 1 a 1/2 hodiny, až těsto zdvojnásobí objem.

4

Mezitím v malém kastrůlku zahřívejte rozinky a sultánky s rumem. Přiveďte těsně pod bod varu, promíchejte a vypněte. Během chladnutí nabobtnají.

5

Vykynuté těsto znovu vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a minutu propracovávejte. Pak zapracujte okapané rozinky, sultánky a kandovanou citrusovou kůru. Z těsta vyválejte kouli a umístěte ji do vymazané dortové formy o průměru 20 cm nebo do papírové formy na panettone (viz Tipy & triky vlevo). Volně zakryjte potravinářskou fólií a na teplém místě nechte další 2 hodiny kynout, až těsto ztrojnásobí objem.

6

Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Vykynuté panettone potřete bílkem a posypte cukrovým zdobením nebo granulovaným cukrem. Pokud nemáte formu na panettone, ale obyčejnou dortovou, obalte ji kolem dokola pruhem pečicího papíru tak, aby přesahoval asi o 15 cm hranu formy, a upevněte ho kuchyňským provázkem – zajistí, že těsto vyběhne směrem vzhůru, a ne do stran.

7

Formu postavte na plech a pečte 15 minut, pak ztlumte teplotu na 180/160 °C a pečte dalších 30–35 minut dozlatova, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. (Pokud povrch zlátne příliš rychle, po 20 minutách panettone zakryjte alobalem.)

8

Upečené panettone nechte 5 minut chladnout ve formě a pak vyklopte (papírovou formu na panettone samozřejmě na bochánku ponechte).

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč