Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Panettone
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 90
Do 90 minut Snadné Na 1 panettone

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7177 kcal
Bílkoviny 201 g
Sacharidy 630 g
Tuky 398 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Panettone – tradiční italské vánoční pečivo, které je trochu jako naše vánočka, nebesky nadýchané a plné kandovaného ovoce! Recept na panattone se od těch našich na kynutá těsta příliš neliší, což je o důvod víc, proč si tuto italskou pochoutku upéct. Pokud nemáte formu na panattone, vystačíte si s běžnou formou na dort nebo vyzkoušejte naše tipy.

Suroviny

vanilkový extrakt 2 ČL
vejce 2 ks
prošlehané se žloutky
prošlehaných s vejci
na potření
máslo 250 g
+ na vymazání
třtinový cukr 100 g
světlý
nastrouhaná z 1 pomeranče
nastrouhaná z 1 citronu
plnotučné, vlažné
droždí čerstvé 25 g
typ 00 + další na poprášení
sůl mořská 1 špetka
čerstvě strouhaný
tmavé, propláchnuté
světlé – sultánky, propláchnuté
rum 3 PL
tuzemský
kandovaná pomerančová a citronová kůra 100 g
cukrové a čokoládové zdobení
nebo granulovaný cukr na posypání

Postup

1

Vmíchejte vanilkový extrakt do prošlehaných vajec a žloutků. Do velké mísy dejte nasekané změklé máslo a všechen třtinový cukr kromě 1 lžičky. Ručním šlehačem utřete do pěny, až směs zesvětlá a bude nadýchaná – trvá to asi 5 minut. Postupně po částech zašlehejte vaječnou směs (pokud se směs začne srážet, přidejte lžíci mouky). Pak zašlehejte strouhanou pomerančovou a citronovou kůru.

2

Vlažné mléko nalijte do hrnku, rozdrobte do něj droždí a přidejte odloženou lžičku cukru. Rozmíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Do velké mísy prosejte mouku, sůl a muškátový oříšek. Do středu udělejte důlek, vlijte do něj kvásek a rychle zamíchejte do mouky. Přidejte máslovo-žloutkovou směs a zapracujte do těsta. Vypracujte měkké lepkavé těsto.

3

Vyklopte těsto na pomoučněnou pracovní plochu a hněťte cca 10 minut, až bude hladké. Zformujte kouli, vložte ji do pomoučněné mísy a překryjte potravinářskou fólií. Na teplém místě nechte kynout zhruba 1,5 hodiny, až těsto zdvojnásobí objem.

4

Mezitím v malém kastrůlku zahřívejte rozinky a sultánky s rumem. Přiveďte těsně pod bod varu, promíchejte a vypněte. Během chladnutí nabobtnají.

5

Vykynuté těsto znovu vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a minutu propracovávejte. Pak zapracujte okapané rozinky, sultánky a kandovanou citrusovou kůru. Z těsta vyválejte kouli a umístěte ji do vymazané dortové formy o průměru 20 cm nebo do papírové formy na panettone (viz Tipy & triky). Volně zakryjte potravinářskou fólií a na teplém místě nechte další 2 hodiny kynout, až těsto ztrojnásobí objem.

6

Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Vykynuté panettone potřete bílkem a posypte cukrovým zdobením nebo granulovaným cukrem. Pokud nemáte formu na panettone, ale obyčejnou dortovou, obalte ji kolem dokola pruhem pečicího papíru tak, aby přesahoval asi o 15 cm hranu formy, a upevněte ho kuchyňským provázkem – zajistí, že těsto vyběhne směrem vzhůru, a ne do stran.

7

Formu postavte na plech a pečte 15 minut, pak ztlumte teplotu na 180/160 °C a pečte dalších 30–35 minut dozlatova, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. (Pokud povrch zlátne příliš rychle, po 20 minutách panettone zakryjte alobalem.)

8

Upečené panettone nechte 5 minut chladnout ve formě a pak vyklopte (papírovou formu na panettone samozřejmě na bochánku ponechte).

TIPY & TRIKY
Papírovou pečicí formu na panettone koupíte v cukrářských potřebách. Několik typů a velikostí prodává například firma Monaco International (www.monacoint.com).

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín