Panettone – tradiční italské vánoční pečivo, které je trochu jako naše vánočka, nebesky nadýchané a plné kandovaného ovoce! Recept na panattone se od těch našich na kynutá těsta příliš neliší, což je o důvod víc, proč si tuto italskou pochoutku upéct. Pokud nemáte formu na panattone, vystačíte si s běžnou formou na dort nebo vyzkoušejte naše tipy.
Suroviny
Postup
Vmíchejte vanilkový extrakt do prošlehaných vajec a žloutků. Do velké mísy dejte nasekané změklé máslo a všechen třtinový cukr kromě 1 lžičky. Ručním šlehačem utřete do pěny, až směs zesvětlá a bude nadýchaná – trvá to asi 5 minut. Postupně po částech zašlehejte vaječnou směs (pokud se směs začne srážet, přidejte lžíci mouky). Pak zašlehejte strouhanou pomerančovou a citronovou kůru.
Vlažné mléko nalijte do hrnku, rozdrobte do něj droždí a přidejte odloženou lžičku cukru. Rozmíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Do velké mísy prosejte mouku, sůl a muškátový oříšek. Do středu udělejte důlek, vlijte do něj kvásek a rychle zamíchejte do mouky. Přidejte máslovo-žloutkovou směs a zapracujte do těsta. Vypracujte měkké lepkavé těsto.
Vyklopte těsto na pomoučněnou pracovní plochu a hněťte cca 10 minut, až bude hladké. Zformujte kouli, vložte ji do pomoučněné mísy a překryjte potravinářskou fólií. Na teplém místě nechte kynout zhruba 1,5 hodiny, až těsto zdvojnásobí objem.
Mezitím v malém kastrůlku zahřívejte rozinky a sultánky s rumem. Přiveďte těsně pod bod varu, promíchejte a vypněte. Během chladnutí nabobtnají.
Vykynuté těsto znovu vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a minutu propracovávejte. Pak zapracujte okapané rozinky, sultánky a kandovanou citrusovou kůru. Z těsta vyválejte kouli a umístěte ji do vymazané dortové formy o průměru 20 cm nebo do papírové formy na panettone (viz Tipy & triky). Volně zakryjte potravinářskou fólií a na teplém místě nechte další 2 hodiny kynout, až těsto ztrojnásobí objem.
Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Vykynuté panettone potřete bílkem a posypte cukrovým zdobením nebo granulovaným cukrem. Pokud nemáte formu na panettone, ale obyčejnou dortovou, obalte ji kolem dokola pruhem pečicího papíru tak, aby přesahoval asi o 15 cm hranu formy, a upevněte ho kuchyňským provázkem – zajistí, že těsto vyběhne směrem vzhůru, a ne do stran.
Formu postavte na plech a pečte 15 minut, pak ztlumte teplotu na 180/160 °C a pečte dalších 30–35 minut dozlatova, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. (Pokud povrch zlátne příliš rychle, po 20 minutách panettone zakryjte alobalem.)
Upečené panettone nechte 5 minut chladnout ve formě a pak vyklopte (papírovou formu na panettone samozřejmě na bochánku ponechte).
TIPY & TRIKY
Papírovou pečicí formu na panettone koupíte v cukrářských potřebách. Několik typů a velikostí prodává například firma Monaco International (www.monacoint.com).