Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do 30 minut Snadné Na 1 panettone

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4750 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 488 g
Tuky 241 g
Vláknina 66 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Trochu jako vánočka, ale nadýchaná

Související recepty

Suroviny

vanilkový extrakt 2 ČL
vejce 2 ks
plus 5 žloutků, prošlehané plus 1 bílek na potření
máslo 250 g
plus na vymazání
třtinový cukr 100 g
světlý
strouhaná kůra z pomeranče
citronová kůra
4 PL
plnotučné mléko vlažné
droždí 25 g
čerstvé
mouka pšeničná hladká 500 g
plus na poprášení
sůl mořská špetka
muškátový oříšek špetka
čerstvě strouhaný
rozinky 80 g
plus 80 g sultánek, propláchnuté
rum 3 PL
100 g
kandovaná citrusová kůra
granulovaný cukr na posypání

1 Vmíchejte vanilkový extrakt do prošlehaných vajec a žloutků. Do velké mísy dejte nasekané změklé máslo a všechen třtinový cukr kromě 1 lžičky. Ručním šlehačem utřete do pěny, až směs zesvětlá a bude nadýchaná – trvá to asi 5 minut. Postupně po částech zašlehejte vaječnou směs (pokud se směs začne srážet, přidejte lžíci mouky). Pak zašlehejte strouhanou pomerančovou a citronovou kůru.

2 Vlažné mléko nalijte do hrnku, rozdrobte do něj droždí a přidejte odloženou lžičku cukru. Rozmíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Do velké mísy prosejte mouku, sůl a muškátový oříšek. Do středu udělejte důlek, vlijte do něj kvásek a rychle zamíchejte do mouky. Přidejte máslovo-žloutkovou směs a zapracujte do těsta. Vypracujte měkké lepkavé těsto.

3 Vyklopte těsto na pomoučněnou pracovní plochu a hněťte cca 10 minut, až bude hladké. Zformujte kouli, vložte ji do pomoučněné mísy a překryjte potravinářskou fólií. Na teplém místě nechte kynout zhruba 1 a 1/2 hodiny, až těsto zdvojnásobí objem.

4 Mezitím v malém kastrůlku zahřívejte rozinky a sultánky s rumem. Přiveďte těsně pod bod varu, promíchejte a vypněte. Během chladnutí nabobtnají.

5 Vykynuté těsto znovu vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a minutu propracovávejte. Pak zapracujte okapané rozinky, sultánky a kandovanou citrusovou kůru. Z těsta vyválejte kouli a umístěte ji do vymazané dortové formy o průměru 20 cm nebo do papírové formy na panettone (viz Tipy & triky vlevo). Volně zakryjte potravinářskou fólií a na teplém místě nechte další 2 hodiny kynout, až těsto ztrojnásobí objem.

6 Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Vykynuté panettone potřete bílkem a posypte cukrovým zdobením nebo granulovaným cukrem. Pokud nemáte formu na panettone, ale obyčejnou dortovou, obalte ji kolem dokola pruhem pečicího papíru tak, aby přesahoval asi o 15 cm hranu formy, a upevněte ho kuchyňským provázkem – zajistí, že těsto vyběhne směrem vzhůru, a ne do stran.

7 Formu postavte na plech a pečte 15 minut, pak ztlumte teplotu na 180/160 °C a pečte dalších 30–35 minut dozlatova, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. (Pokud povrch zlátne příliš rychle, po 20 minutách panettone zakryjte alobalem.)

8 Upečené panettone nechte 5 minut chladnout ve formě a pak vyklopte (papírovou formu na panettone samozřejmě na bochánku ponechte).

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit