Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Klasický vánoční dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 56
Více než hodinu Snadné pro 12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7417 kcal
Bílkoviny 116 g
Sacharidy 1059 g
Tuky 264 g
Vláknina 76 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Otevřete si lahev dobrého koňaku, vyhoďte všechny z kuchyně a dejte se do báječného pečení. Čeká vás hutný opilý koláč od Delie Smith.

Suroviny

rozinky 450 g
korintky (malé tmavé)
rozinky 350 g
sultánky (velké světlé)
kandovaná pomerančová a citronová kůra 50 g
či koňak
sůl ½ ČL
strouhaný
mixed spice ½ PL
viz Něco navíc
máslo 225 g
hnědý cukr 225 g
vejce 4 ks
velká
nasekané nahrubo
melasa 1 PL
je možné použít i tmavý med
nastrouhaná z 1 citronu
nastrouhaná z 1 pomeranče
či koňak nebo whisky na dolevání – cca 4 lžíce na jedno dolití

1 Večer před samotným pečením opláchněte rozinky, třešně a kandovanou kůru a promíchejte s brandy nebo koňakem.

2 Troubu předehřejte na 140 °C a podle návodu na předchozí straně si připravte formu. Do mísy prosijte mouku a sůl. Koření podrťte v hmoždíři a nasypte přes sítko do mouky. V jiné míse utřete do pěny máslo s cukrem a po jednom vmíchejte vejce.

3 Až se vejce hezky spojí s máslovou hmotou, vmíchejte mandle, melasu a naložené ovoce a kůru. Pak přes cedník přisypávejte moučnou směs. Těsto obracejte zlehka velkou lžící, aby zůstalo nadýchané. Koření můžete použít i mleté, ale z hmoždíře je nejlepší Mouku přisypávejte postupně, aby se jí rozinky hezky obalily Těsto ve formě uhlaďte lžící.

4 Těsto vlijte do formy a lžící uhlaďte povrch. Zakryjte poklopem z dvojitého pečicího papíru a dejte do trouby. První 4 hodiny troubu vůbec neotvírejte! Pak udělejte zkoušku špejlí, a pokud vyjde čistá, koláč vytáhněte a nechte vychladnout. Hezky zabalený v pečicím papíru ho uložte do dobře těsnící plastové krabice a dejte do chladu. Dřevěnou špejlí do něj udělejte dírky (nebo použijte speciální špejli) a dolévejte alkoholem.

NĚCO NAVÍC

  • Mixed spice je směs koření užívaná hlavně na sladké pečení a obsahuje nejčastěji skořici, mletý muškátový oříšek, nové koření, případně ještě zázvor, koriandr, hřebíček. Směs si buď můžete namíchat sami (vždy po jedné lžičce vybraného druhu koření), koupit v Marks & Spencer, anebo nahradit perníkovým kořením (ale ne práškem do perníku!).
     
  • Aby byl dort opravdu dobrý, musejí ořechy a sušené ovoce tvořit alespoň polovinu z celkového množství surovin.
     
  • Velmi slavnostní a taky pořádně sladký je koláč potažený bílým fondánem. Nebo povrch dortu ještě před pečením ozdobte celými loupanými mandlemi.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/12

Komentáře

15.12.2015 15:07

Upekla jsem tento dort dva týdny před Vánoci. Leží teď v lednici a nakrojit bychom ho chtěli až na Štědrý den. Když jsem ho dnes ale prolévala, zdál se mi hrozně tvrdý (byl tvrdý už po upečení, ale myslela jsem si, že v lednici provlhne a změkne). Jaká je vaše zkušenost? Děkuji za odpověď.

01.11.2015 21:54

Výborný dort. Zkusila jsem ho už loni v listopadu, letos začínám o měsíc dříve. Hrozinky jsem částečně nahradila sušenými švestkami a brusinkami.

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč