Klasický vánoční dort

Klasický vánoční dort

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Více než hodinu pro 12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7320 kcal
Bílkoviny 120 g
Cukr 1029 g
Tuky 266 g
Vláknina 89 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Otevřete si lahev dobrého koňaku, vyhoďte všechny z kuchyně a dejte se do báječného pečení. Čeká vás hutný opilý koláč od Delie Smith.

Suroviny

rozinky 450 g
korinteky (malé tmavé)
rozinky 350 g
sultánky (velké světlé)
třešně 50 g
kandované
50 g
citrusová kůra směs kandované
brandy 3 PL
či koňak
mouka pšeničná hladká 225 g
sůl 1 ČL
muškátový oříšek 1 ČL
strouhaný
koření 1 PL
mixed spice (viz Něco navíc)
máslo 225 g
hnědý cukr 225 g
vejce 4 ks
velká
mandle 50 g
nahrubo
melasa 1 PL
možná i tmavý med
citronová kůra 1 ks
z 1 citronu
sušená pomerančová kůra 1 ks
z 1 pomeranče
alkohol
na dolevání (brandy, koňak, whisky), cca 4 lžíce na jedno dolití

1 Večer před samotným pečením opláchněte rozinky, třešně a kandovanou kůru a promíchejte s brandy nebo koňakem.

2 Troubu předehřejte na 140 °C a podle návodu na předchozí straně si připravte formu. Do mísy prosijte mouku a sůl. Koření podrťte v hmoždíři a nasypte přes sítko do mouky. V jiné míse utřete do pěny máslo s cukrem a po jednom vmíchejte vejce.

3 Až se vejce hezky spojí s máslovou hmotou, vmíchejte mandle, melasu a naložené ovoce a kůru. Pak přes cedník přisypávejte moučnou směs. Těsto obracejte zlehka velkou lžící, aby zůstalo nadýchané. Koření můžete použít i mleté, ale z hmoždíře je nejlepší Mouku přisypávejte postupně, aby se jí rozinky hezky obalily Těsto ve formě uhlaďte lžící

4 Těsto vlijte do formy a lžící uhlaďte povrch. Zakryjte poklopem z dvojitého pečicího papíru a dejte do trouby. První 4 hodiny troubu vůbec neotvírejte! Pak udělejte zkoušku špejlí, a pokud vyjde čistá, koláč vytáhněte a nechte vychladnout. Hezky zabalený v pečicím papíru ho uložte do dobře těsnící plastové krabice a dejte do chladu. Dřevěnou špejlí do něj udělejte dírky (nebo použijte speciální špejli) a dolévejte alkoholem.

NĚCO NAVÍC

  • Mixed spice je směs koření užívaná hlavně na sladké pečení a obsahuje nejčastěji skořici, mletý muškátový oříšek, nové koření, případně ještě zázvor, koriandr, hřebíček. Směs si buď můžete namíchat sami (vždy po jedné lžičce vybraného druhu koření), koupit v Marks & Spencer, anebo nahradit perníkovým kořením (ale ne práškem do perníku!).
  • Aby byl dort opravdu dobrý, musejí ořechy a sušené ovoce tvořit alespoň polovinu z celkového množství surovin.
  • Velmi slavnostní a taky pořádně sladký je koláč potažený bílým fondánem. Nebo povrch dortu ještě před pečením ozdobte celými loupanými mandlemi.

 

Komentáře

Pavlína Schejbalová

Výborný dort. Zkusila jsem ho už loni v listopadu, letos začínám o měsíc dříve. Hrozinky jsem částečně nahradila sušenými švestkami a brusinkami.

Kateřina Straková

Upekla jsem tento dort dva týdny před Vánoci. Leží teď v lednici a nakrojit bychom ho chtěli až na Štědrý den. Když jsem ho dnes ale prolévala, zdál se mi hrozně tvrdý (byl tvrdý už po upečení, ale myslela jsem si, že v lednici provlhne a změkne). Jaká je vaše zkušenost? Děkuji za odpověď.

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit