Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Klasický vánoční dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 58
Více než hodinu Snadné pro 12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7417 kcal
Bílkoviny 116 g
Sacharidy 1059 g
Tuky 264 g
Vláknina 76 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Otevřete si lahev dobrého koňaku, vyhoďte všechny z kuchyně a dejte se do báječného pečení. Čeká vás hutný opilý koláč od Delie Smith.

Suroviny

rozinky 450 g
korintky (malé tmavé)
rozinky 350 g
sultánky (velké světlé)
kandovaná pomerančová a citronová kůra 50 g
či koňak
sůl ½ ČL
strouhaný
mixed spice ½ PL
viz Něco navíc
máslo 225 g
hnědý cukr 225 g
vejce 4 ks
velká
nasekané nahrubo
melasa 1 PL
je možné použít i tmavý med
nastrouhaná z 1 citronu
nastrouhaná z 1 pomeranče
či koňak nebo whisky na dolevání – cca 4 lžíce na jedno dolití

Postup

1

Večer před samotným pečením opláchněte rozinky, třešně a kandovanou kůru a promíchejte s brandy nebo koňakem.

2

Troubu předehřejte na 140 °C a podle návodu na předchozí straně si připravte formu. Do mísy prosijte mouku a sůl. Koření podrťte v hmoždíři a nasypte přes sítko do mouky. V jiné míse utřete do pěny máslo s cukrem a po jednom vmíchejte vejce.

3

Až se vejce hezky spojí s máslovou hmotou, vmíchejte mandle, melasu a naložené ovoce a kůru. Pak přes cedník přisypávejte moučnou směs. Těsto obracejte zlehka velkou lžící, aby zůstalo nadýchané. Koření můžete použít i mleté, ale z hmoždíře je nejlepší Mouku přisypávejte postupně, aby se jí rozinky hezky obalily Těsto ve formě uhlaďte lžící.

4

Těsto vlijte do formy a lžící uhlaďte povrch. Zakryjte poklopem z dvojitého pečicího papíru a dejte do trouby. První 4 hodiny troubu vůbec neotvírejte! Pak udělejte zkoušku špejlí, a pokud vyjde čistá, koláč vytáhněte a nechte vychladnout. Hezky zabalený v pečicím papíru ho uložte do dobře těsnící plastové krabice a dejte do chladu. Dřevěnou špejlí do něj udělejte dírky (nebo použijte speciální špejli) a dolévejte alkoholem.

NĚCO NAVÍC

Mixed spice je směs koření užívaná hlavně na sladké pečení a obsahuje nejčastěji skořici, mletý muškátový oříšek, nové koření, případně ještě zázvor, koriandr, hřebíček. Směs si buď můžete namíchat sami (vždy po jedné lžičce vybraného druhu koření), koupit v Marks & Spencer, anebo nahradit perníkovým kořením (ale ne práškem do perníku!).
Aby byl dort opravdu dobrý, musejí ořechy a sušené ovoce tvořit alespoň polovinu z celkového množství surovin.
Velmi slavnostní a taky pořádně sladký je koláč potažený bílým fondánem. Nebo povrch dortu ještě před pečením ozdobte celými loupanými mandlemi.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/12

Komentáře

15.12.2015 15:07

Upekla jsem tento dort dva týdny před Vánoci. Leží teď v lednici a nakrojit bychom ho chtěli až na Štědrý den. Když jsem ho dnes ale prolévala, zdál se mi hrozně tvrdý (byl tvrdý už po upečení, ale myslela jsem si, že v lednici provlhne a změkne). Jaká je vaše zkušenost? Děkuji za odpověď.

01.11.2015 21:54

Výborný dort. Zkusila jsem ho už loni v listopadu, letos začínám o měsíc dříve. Hrozinky jsem částečně nahradila sušenými švestkami a brusinkami.

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...
Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...