0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5 nejlepších pomocníků na gril

gril
ZDROJ: Vincent Keiman/Unsplash
sdílet:

Bez čeho se opékání pod širým nebem neobejde?

Základ pro grilování tvoří kvalitní gril a dřevěné uhlí nebo brikety (pokud ovšem negrilujete na plynovém grilu nebo jídlo neopékáte na lávovém kameni). Vybrali jsme pro vás pět našich nejoblíbenějších pomocníků, bez kterých se při grilování neobejdeme. Kromě následující pětice je dobré mít po ruce také zásobu papírových ubrousků či utěrek a především spoustu talířů, misek, skleniček a příborů.

1. Kleště na otáčení masa

Zapomeňte na vidličku. I jediné píchnutí vás připraví o spoustu šťávy, a maso bude sušší a tužší. S kleštěmi snadno otočíte nejen maso, ale také zeleninu, sýr či pečivo.

2. Mašlovačka

Jako stvořená na potírání grilovaných dobrot marinádou. Lepší než klasické pírko je silikonová mašlovačka, která nechytá pachy a snadno se myje. Nepouští štětinky a hned tak se neopotřebuje.

3. Alobal

Po grilování do něj zabalte maso, aby se rozleželo a šťáva se rovnoměrně rozmístila od středu do stran. Alobal se také hodí na zabalení balíčků se směsí zeleniny a masa. Hliník dobře vede teplo, a tak je výborný také na pečení ryb. Filet pstruha nebo candáta položte na zeleninu, přidejte bylinky, sůl, pepř, olivový olej, kousek másla a citronovou šťávu. Vše dobře uzavřete do alobalu a grilujte.

4. Dřevěné špejle

Oblíbené špízy bez nich nepřipravíte. Maso napíchané na špejli se lépe jí a nepropadne mřížkou do žhavých uhlíků. Oproti kovovým jehlám mají dřevěné špejle tu výhodu, že je zkrátíte na takovou délku, jakou potřebujete. Aby nezačaly během grilování hořet, stačí je předem namočit do vody.

5. Chňapka

Jak jinak si nespálit ruce při manipulaci s horkými předměty? Vybírat můžete z látkové klasiky i silikonové novinky, která je snadno omyvatelná.

Související články

Jak připravit gril ke grilování
  • Tipy a triky

Jak připravit gril ke grilování

Před grilováním je třeba gril pořádně očistit. Nechcete přece jíst spolu se steaky také připálené zbytky jídla z minulé party. ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit