S hovězím to pro laika může být trochu zapeklité. Který kousek vybrat na gril, aby bylo maso měkké a šťavnaté? Poradíme vám, jak vybrat a upravit hovězí maso tak, abyste se vyhnuli zklamání.
Pro grilování se hodí různé kusy hovězího masa, každý však je něčím specifický a vyžaduje jinak dlouhou přípravu. Opravdu kvalitní, vyzrálé maso nemusíte nijak dochucovat či marinovat. Pouze ho po grilování posolte vločkovou mořskou solí (báječná je Fleur de Sel s jemnou chutí i strukturou). Jako přílohu ke steakům podávejte lehký zeleninový salát a grilovanou zeleninu. Maso výborně doplní také čatní, cibulády a pikantní omáčky.
- Vyzkoušet můžete hovězí pupek. Steaky z něj jsou výborné jako předkrm při čekání na jiné druhy masa, které se grilují delší dobu. Maso krájejte těsně před podáváním přes vlákno na plátky cca 5 mm silné.
- Pokračovat můžete dalšími druhy hovězího masa, jako je rib eye steak z vysokého roštěnce, který bývá označován za nejšťavnatější steak, protože je prorostlý tukem.
- Steak z nízkého roštěnce je libovější, a je to bezesporu nejoblíbenější steak pro grilování. Jeho základní charakteristikou je především tukové krytí, které steaku dodává nezaměnitelnou chuť, vzhled i aroma.
- Další možností je rump steak, který pochází z nejjemnější části hovězího zadního. Nejenže má nízký obsah tuku, ale navíc je neuvěřitelně chutný.
- Těm, kteří mají rádi výjimečně libové a vysoké křehké steaky, lze doporučit steak z hovězí svíčkové.
Zdroj informací: Apetit