Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Grilované jehněčí kotletky

Grilované jehněčí kotletky

4.4/5 Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3334 kcal
Bílkoviny 132 g
Sacharidy 17 g
Tuky 297 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ideálními chuťovými partnery jehněčího jsou česnek a rozmarýn. Citronová kůra a vícebarevný čerstvě drcený pepř rozjasní chuť a dodají masu příjemnou ostrost.

Suroviny

česnek 2 stroužky
rozmarýn 1 snítka
z půlky citronu
pepř 2 PL
olivový olej 5 PL
sůl

Postup

1

Kotletky rozdělte na jednotlivé porce a odstraňte případné blány či šlachy. Maso opláchněte a důkladně osušte kuchyňským papírem nebo utěrkou. Z větvičky rozmarýnu oberte jehličkovité lístky, sušený rozemněte. Protože sušené jehličky nepříjemně píchají, je šikovnější rozetřít je v hmoždíři nebo zabalit do utěrky a roz­drtit paličkou.

2

V misce (měla by být tak velká, aby se do ní pohodlně vešly všechny kotletky) prošlehejte olivový olej, citronovou kůru, rozmarýn, drcený pepř a nadrobno pokrájený česnek.

3

Do takto připravené marinády vložte maso, které můžete u kosti ještě trochu naříznout špičkou nože, aby se při krátkém grilování propeklo.

4

Maso důkladně obalte  v marinádě a nechte v chladu odpočívat aspoň půl hodiny; klidně však můžete jehněčí ponechat v marinádě přes noc. V každém případě maso minimálně jednou obraťte, aby prosáklo vůněmi stejnoměrně.

5

Rozpalte gril, případně zapalte venkovní. Pokud používáte grilovací pánev, nechte ji napřed rozehřát a teprve potom ji potřete trochou oleje – nejlépe to jde štětcem. Na důkladně rozpálenou mřížku grilu klaďte kotletky a zprudka je opečte z obou stran – záleží na výšce masa, ale obvykle to trvá tři až pět minut z každé strany.

Tipy Apetitu:
Při marinování masa buďte pečliví; Simon krájí nebo drtí aromatické přísady velmi jemně. Množství rozmarýnu, který má silnou, jakoby pryskyřičnou vůni, řiďte vlastní chutí. Sušené má daleko koncentrovanější aroma, takže ho stačí asi třetina.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/4

Komentáře

31.08.2007 13:36
Recept se nachází v č.4/05, str.48

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...