Upečte dezert, který bude nejen chutný, ale také krásný.
Následující tipy na zdobení jsou vhodné pro koláče z křehkého těsta, tedy na bázi mouky, másla a cukru.
PEČENÍ BEZ FORMY
Když necháte kolem náplně volný okraj těsta, můžete ho pak přehnout přes švestky a nařasit. Koláč potom upečete jen na plechu, aniž byste potřebovali koláčovou formu.
MŘÍŽKA
Díl těsta rozválejte na sílu 6 mm a vroubkovaným kolečkem nakrájejte zhruba centimetr široké proužky. Mřížku začněte zaplétat od středu ke krajům. Proužky z těsta nemusíte úplně pokaždé podvlékat, stačí je podvléci jen někde, někde jen k náplni přimáčknout.
VLNKOVANÉ OKRAJE
Těsto přimáčkněte k bokům formy. Pak ho ořízněte a začněte dělat vlnky. Spojte palec a ukazovák jedné ruky a vždy zmáčkněte těsto do špiček/vlnek. Ukazovákem druhé ruky při tom tlačte proti těstu.
OZDOBNÉ LÍSTKY
Ze zbytku těsta udělejte lístky, kterými obložíte okraje koláče. Lístky nejlíp uděláte pomocí kulatého vykrajovátka. Nejdřív vykrojíte kruh a pak vykrajovátko kousek posunete a vykrojíte lístek. Žilkování vytvoříte pomocí příborového nože.
OZDOBNÝ COP
Z rozváleného těsta udělejte rádýlkem proužky a upleťte z nich plochý cop. Abyste obkroužili celý koláč, upleťte tři nebo čtyři kratší copy, jeden dlouhý se totiž podaří málokdy.