0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.6/5 Počet hodnocení: 116
Do hodiny Velmi snadné 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6677 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 1072 g
Tuky 223 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nepřeslazený a plný chuti – zkrátka ideál! O to, aby bylo těsto krásně vláčné, se postará podmáslí, o křupavost oblíbená drobenka... a o vůni pochopitelně jahody.

Suroviny

jahody 300 g
cukr 100 g
škrob 1 PL
mouka pšeničná polohrubá 200 g
mouka pšeničná hrubá 200 g
kypřicí prášek do pečiva ½ bal
krupicový cukr 180 g
vejce 1 ks
olej 125 ml
Na drobenku
mouka pšeničná hrubá 250 g
máslo 100 g
chladné, nakrájené na kousky
krupicový cukr 250 g

Postup

1

Jahody nakrájejte, prosypte cukrem a škrobem, aby pustily šťávu.

2

Všechnu mouku prosijte s práškem do pečiva. V míse utřete cukr a vejce, vsypte prosátou mouku a vlijte podmáslí a olej. Zpracujte měkké těsto.

3

Plech vymastěte a vyložte pečicím papírem; poté na něj rovnoměrně rozestřete těsto. Pokryjte jahodami.

4

Troubu předehřejte na 220 ˚C, horkovzdušnou na 200 ˚C. Do mísy mezitím vsypte suroviny na drobenku a propracujte pomocí prstů. Drobenkou rovnoměrně posypte koláč.

5

Plech vložte na prostřední mřížku v troubě a pečte 30–45 minut (podle výkonnosti trouby) nebo dokud drobenka nezezlátne. Jak na tom těsto je, poznáte tak, že do něj píchnete špejlí – když na ní neulpí vlhké drobečky, je koláč hotový. Skvěle chutná teplý, vlažný i studený.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/7

Komentáře

Anonym

Proč se má vymazávat pod pečící papír? Ten se přece používá, aby se nemuselo vymazávat. Jinak zrácí smysl.

Anonym

pod paperom treba vymazať ( jemne) aby sa nám nešmýkal a " nevozil" po plechu spolu s cestom, keď ho rozmazávam po ploche plechu

Anonym

Tento koláč si oblíbila celá moje rodina, nejenom proto, že jahoy se dají úžasně nahrazovat(naposledy jsme zkusili švestky s hruškami), ale hlavn pro úžasnou chuť a povahu těsta, které je vláčné a jemné..

Anonym

Koláč jsem dnes zkusila, není takový jako jsem si představovala, ale určitě je lepší přidat více jahod a zbyla mně drobenka, té je moc. Možná až se uleží, tak bude vlhčí..:)

Anonym

Koláč je výborný. Dávám méně cukru, více jahod a peču přikrytý, aby byla drobenka krásně zlatavá

Anonym

My jsme si tento koláč hodně oblíbili. Je jednoduchý a vydrží déle než klasický kynutý koláč s ovocem. Podmáslí/kefíru dávám rovnou 500 ml a je to mnohem lepší. Už jsem vyzkoušela se švestkami a broskvemi. Drobenky je opravdu hodně, ale já jí mám ráda, takže dávám stejnou dávku jako je v receptu.

Anonym

Koláč je fakt skvělý, kefíru jsem dala taky 0,5lt

Anonym

Moc dobry,ale taky sladky. I kdyz patrim k milovnikum drobenky,priste urcite tretinu uberu.

Anonym

Mozme ti prosim prelozit co je podmasli do slovenciny?

Anonym

Uz viem,je to cmar.

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...