Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Koláč se sušenými švestkami a mandlemi

Koláč se sušenými švestkami a mandlemi

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (2)
Více než hodinu 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5322 kcal
Bílkoviny 117 g
Sacharidy 538 g
Tuky 272 g
Vláknina 72 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Křehké těsto bleskurychle zvládne váš robot, a ani jeho ruční příprava není složitá. Šťavnatá a vláčná náplň vás nepochybně nadchne: má lahodnou, mimořádně plnou chuť.

Suroviny

máslo 80 g
změklé
moučkový cukr 50 g
a trochu na poprášení
vejce 1 ks
středně velké
vejce 1 ks
na potření
mouka pšeničná hladká 170 g
Na náplň
máslo 100 g
vejce 4 ks
středně velká
krupicový cukr 170 g
přírodní
švestky 20 ks
vypeckované a usušené
mandle plátky 100 g
K podávání
zakysaná smetana
lze nahradit šlehačkou
1. Přísady na těsto zpracujte buď v robotu (v tom případě přidejte dvě lžičky vody), nebo ručně. Pracujte rychle, aby se těsto nezačalo lepit. Placku těsta zabalte do fólie a dejte aspoň na půl hodiny vychladit.

2. Vyjměte těsto a nechte dojít pokojové teploty. Pak ho na pomoučněné ploše nebo mezi dvěma moukou poprášenými fóliemi vyválejte. Vyložte jím dno a stěny koláčové formy o průměru 23 cm. Pečlivě těsto vmáčkněte do okrajů, ale opatrně, abyste ho neprotrhli. Přečnívající okraje odřízněte. Dno vyložte kolečkem pečicího papíru, posypte suchými fazolemi a pak vložte celou formu do mrazáku. Těsto nechte zmrznout na kámen; podle výkonnosti mrazničky to trvá půl hodiny až hodinu.

3. Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Vložte do ní formu s korpusem a asi čtvrt hodiny pečte. Sejměte papír s fazolemi, potřete korpus rozšlehaným vajíčkem a pečte ještě pět až sedm minut, dokud jemně nezezlátne.

4. Připravte náplň: Rozehřejte v kastrůlku máslo a nechte trochu zchladnout. V míse utřete vejce s cukrem, vlijte máslo a zapracujte. Korpus posypejte polovinou mandlových lupínků, poklaďte švestkami a rovnoměrně přelijte vejci s cukrem.

5. Posypte koláč zbytkem mandlových lupínků a pečte dvacet až třicet minut, dokud náplň nezpevní. Vyjměte koláč z trouby, poprašte ho trochou moučkového cukru a podávejte nakrájený na řezy, s kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany. Chutná skvěle i vlažný nebo chlazený.

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.11/05, str.36

Obchod Apetit