Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koláč se sušenými švestkami a mandlemi
ZDROJ: pixabay.com
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Velmi snadné 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5322 kcal
Bílkoviny 117 g
Sacharidy 538 g
Tuky 272 g
Vláknina 72 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křehké těsto bleskurychle zvládne váš robot, a ani jeho ruční příprava není složitá. Šťavnatá a vláčná náplň vás nepochybně nadchne: má lahodnou, mimořádně plnou chuť.

Suroviny

změklé
+ trochu na poprášení
vejce 1 ks
středně velké
vejce 1 ks
na potření
Na náplň
máslo 100 g
vejce 4 ks
středně velká
přírodní
vypeckované a usušené
mandle plátky 100 g
K podávání
lze nahradit šlehačkou

Postup

1

Přísady na těsto zpracujte buď v robotu (v tom případě přidejte dvě lžičky vody), nebo ručně. Pracujte rychle, aby se těsto nezačalo lepit. Placku těsta zabalte do fólie a dejte aspoň na půl hodiny vychladit.

2

Vyjměte těsto a nechte dojít pokojové teploty. Pak ho na pomoučněné ploše nebo mezi dvěma moukou poprášenými fóliemi vyválejte. Vyložte jím dno a stěny koláčové formy o průměru 23 cm. Pečlivě těsto vmáčkněte do okrajů, ale opatrně, abyste ho neprotrhli. Přečnívající okraje odřízněte. Dno vyložte kolečkem pečicího papíru, posypte suchými fazolemi a pak vložte celou formu do mrazáku. Těsto nechte zmrznout na kámen; podle výkonnosti mrazničky to trvá půl hodiny až hodinu.

3

Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Vložte do ní formu s korpusem a asi čtvrt hodiny pečte. Sejměte papír s fazolemi, potřete korpus rozšlehaným vajíčkem a pečte ještě pět až sedm minut, dokud jemně nezezlátne.

4

Připravte náplň: Rozehřejte v kastrůlku máslo a nechte trochu zchladnout. V míse utřete vejce s cukrem, vlijte máslo a zapracujte. Korpus posypejte polovinou mandlových lupínků, poklaďte švestkami a rovnoměrně přelijte vejci s cukrem.

5

Posypte koláč zbytkem mandlových lupínků a pečte dvacet až třicet minut, dokud náplň nezpevní. Vyjměte koláč z trouby, poprašte ho trochou moučkového cukru a podávejte nakrájený na řezy, s kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany. Chutná skvěle i vlažný nebo chlazený.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/11

Komentáře

03.09.2007 18:31
Recept se nachází v č.11/05, str.36