Křehké těsto bleskurychle zvládne váš robot, a ani jeho ruční příprava není složitá. Šťavnatá a vláčná náplň vás nepochybně nadchne: má lahodnou, mimořádně plnou chuť.
Suroviny
Postup
Přísady na těsto zpracujte buď v robotu (v tom případě přidejte dvě lžičky vody), nebo ručně. Pracujte rychle, aby se těsto nezačalo lepit. Placku těsta zabalte do fólie a dejte aspoň na půl hodiny vychladit.
Vyjměte těsto a nechte dojít pokojové teploty. Pak ho na pomoučněné ploše nebo mezi dvěma moukou poprášenými fóliemi vyválejte. Vyložte jím dno a stěny koláčové formy o průměru 23 cm. Pečlivě těsto vmáčkněte do okrajů, ale opatrně, abyste ho neprotrhli. Přečnívající okraje odřízněte. Dno vyložte kolečkem pečicího papíru, posypte suchými fazolemi a pak vložte celou formu do mrazáku. Těsto nechte zmrznout na kámen; podle výkonnosti mrazničky to trvá půl hodiny až hodinu.
Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Vložte do ní formu s korpusem a asi čtvrt hodiny pečte. Sejměte papír s fazolemi, potřete korpus rozšlehaným vajíčkem a pečte ještě pět až sedm minut, dokud jemně nezezlátne.
Připravte náplň: Rozehřejte v kastrůlku máslo a nechte trochu zchladnout. V míse utřete vejce s cukrem, vlijte máslo a zapracujte. Korpus posypejte polovinou mandlových lupínků, poklaďte švestkami a rovnoměrně přelijte vejci s cukrem.
Posypte koláč zbytkem mandlových lupínků a pečte dvacet až třicet minut, dokud náplň nezpevní. Vyjměte koláč z trouby, poprašte ho trochou moučkového cukru a podávejte nakrájený na řezy, s kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany. Chutná skvěle i vlažný nebo chlazený.
Komentáře