Jako první ho pekli Skotové a do světa ho vypustili coby mimořádně křehkou lahůdku – útěšně sladkou, ovšem s nenápadným slaným nádechem. Báječné k horkému čaji!
Suroviny
máslo
300
g
změklé
moučkový cukr
100
g
mouka pšeničná hladká
350
g
mouka rýžová
50
g
rýžová moučka lze nahradit škrobovou moučkou nebo hladkou moukou
sůl
špetka
Postup
1
Předehřejte troubu na 150 °C, horkovzdušnou na 130 °C. Kulatou formu o průměru 24 cm vymažte máslem.
2
Máslo s cukrem utřete tak, aby vznikla hladká a nadýchaná směs. Prosijte do ní hladkou mouku se solí i rýžovou moučku a prsty vypracujte hladké těsto.
3
Těsto rovnoměrně rozprostřete do formy a uhlaďte lžící. Ostrým nožem naznačte mřížky; pak těsto propíchejte vidličkou a poprašte zbytkem cukru.
4
Pečte 40–45 minut, dokud koláč není lehce nazlátlý. Vyklopte ho z formy, počkejte, až úplně vychladne, a potom ho nakrájejte na kostky.
Komentáře