Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jablečný koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 428
Do 75 minut Snadné Na 1 koláč o průměru 25 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2707 kcal
Bílkoviny 41 g
Sacharidy 250 g
Tuky 159 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na tenhle původně francouzský koláč s jablky prostě musíte mít ve svém pekařském repertoáru! Křehké těsto plněné šťavnatými jablky vás uchvátí dostupnými surovinami i jednoduchou přípravou. Výsledný jablečný koláč ovšem chutná jako z té nejlepší kavárny či cukrárny. 

Suroviny

Na těsto
sůl 1 špetka
máslo 100 g
pokojové teploty, nakrájené na malé kousky + navíc na vymazání plechu či formy
voda 3 PL
2–3 lžíce studené vody
Na náplň
např. Golden Delicious, jablka oloupaná a bez jádřince
nejlépe přírodní
na tenké plátky
meruňková zavařenina 6 ČL
nebo třešňovice nebo jiný aromatický alkohol

Postup

1

Oba druhy mouky prosijte na vál, vmíchejte sůl a utvořte ve směsi důlek. Do něj vložte kousky másla se žloutkem a prsty je promněte, aby směs vzhledem připomínala míchaná vejce.

2

Vařečkou sm ěs důkladně spojte, přilijte studenou vodu, znovu zpracujte, až vznikne vláčné těsto. Vytvarujte z něj kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a dejte alespoň na 30 minut do lednice. Před další úpravou ho nechte povolit při pokojové teplotě.

3

Troubu předehřejte na 200°C. Koláčovou formu o průměru 25 cm nebo plech vymažte máslem.

4

Jablka nakrájejte na tenké plátky, oblé „patky“ nasekejte na malé kousky. 

5

Těsto rozválejte na plát a pečlivě jím vyložte formu. Přesahy zakrojte nožem. Pokryjte dno kousky jablek a na ně pak pokládejte do kruhu plátky jablek. Posypte cukrem, poklaďte plátky másla a dejte do trouby.

6

Pečte 45 minut, poté troubu přepněte na 5 minut na gril. Poté troubu zcela vypněte a nechte v ní dezert ještě 5 minut odpočívat.

7

V rendlíku na mírném ohni rozmíchejte zavařeninu s alkoholem. Směsí potřete upečený koláč. Nechte vychladnout.

JAK DOTÁHNOUT JABLEČNÝ KOLÁČ K DOKONALOSTI:

  • Na posledních 3–5 minut ho dejte pod gril v troubě. Koláč díky tomu získá krásnou barvu i chuť, protože cukr na povrchu zkaramelizuje. Doporučuju hlídat – gril umí být rychlejší než smrt!
      
  • Naše křehké těsto je trochu jiné, než jak ho znáte. Vynechali jsme cukr: koláč s ním může jednak snadno zhořknout, jednak pak rychle tvrdne. Náš postup má i další dvě výhody: nenutí vás pracovat co nejrychleji, aby suroviny nezteplaly (jak je u křehkého těsta zvykem), a navíc není třeba se bát, že hmota bude lepivá.
      
  • Jablka by měla být co nejšťavnější, aby zvláčněla korpus.
     
  • Nejlepším aromatickým alkoholem na jablkový koláč je samozřejmě calvados. Třešňovici ale můžeme také vřele doporučit – rozhodně to nebude naposled, kdy se vám bude při pečení hodit jako elegantní náhrada tuzemáku.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/10

Komentáře

20.04.2023 14:44
Dobrý den, mohu se zeptat, zda je koláč vhodné zamrazit? Nebo aspoň předpřipravené těsto v hliníkové formě? Děkuji
13.06.2023 15:12

Dobrý den, paní Nováčková,
těsto ve formě bez obav zamrazte. Celý koláč bychom asi nemrazili, jablka pak nebudou příliš chutná.

Držíme palce, ať se koláč podaří,
redakce Apetitu

05.09.2020 12:27

Pekla jsem a koláč byl moc dobrý :-)

29.09.2018 14:31

Myslím tak půlku mouk a hrnout to od středu

03.02.2018 15:54

Vynikající křehké těsto, po koláči se jen zaprášilo. Navrch jsem použila višňovou marmeládu a calvados, který dělá koláč tak skvělý. A nebojte, v tak malém množství ho můžou i děti.

17.09.2017 21:49

Moc dobrý koláč, použila jsem k posypání skořicový cukr. Příště bych možná trošičku cukru nebo skořice dala i do těsta, takto bez chuti trochu rušilo požitek z koláče.

10.11.2015 18:07

Vynikajici a pritom jednoduchy na pripravu,povedl se hned na poprve,a vim,ze ho budu delavat pravidelne.

28.04.2010 14:47
Naozaj hit. Aj v nasej rodine. Zje sa v ten isty den, co ho upeciem. Doplnila som o hrozienka, škoricu a vanilkovy cukor, vynechavam alkohol. Navch hnedy prirodny cukor a po upeceni riedky lekvar. Pre este vacsiu stavnatost pred vlozenim do truby polejem v troche studenej vody rozmiesany Zlaty klas (2-3 PL). Je to lahky, stavnaty, nepresladeny kolacik na kazdu prilezitost.
10.11.2009 10:37
Koláč je naprosto vynikající, chutná úplně všem, kdo jej okusili. Jediný jeho problém je, že zmizí nejpozději do deseti minut po upečení. Jako alkohol používám moravskou jabkovici, nic jinéhoi při prvním pokusu nebylo po ruce a osvědčilo se..
11.10.2008 00:10
naprosto fantastický koláč... lehounký, nepřeslazený, výborné těsto a díky aromatickému alkoholu krásně voňavý... není co dodat - můžu jenom doporučit :)

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč