Tenhle původně francouzský hit prostě musíte mít ve svém repertoáru! Jablečný koláč jako z cukrárny potěší celou rodinu.
Suroviny
Postup
Mouku prosijte na vál a utvořte v ní důlek. Do něj vložte kousky másla se žloutkem a prsty je rozmělněte; směs by měla vzhledem připomínat míchaná vejce.
Vařečkou sm ěs důkladně spojte, přilijte studenou vodu, znovu zpracujte a vytvořte vláčnou kouli. Zabalte ji do fólie a dejte na půl hodiny do ledničky (těsto se pak nebude lepit). Před další úpravou ho nechte zvláčnět při pokojové teplotě.
Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Plech nebo pečicí formu o průměru 25 cm vymažte máslem.
Jablka nakrájejte na tenké plátky, zbytek nasekejte na nepravidelné kousky. Těsto rozválejte na placku a přemístěte na plech; pokud jste zvolili formu, vytlačte placku do odpovídajícího tvaru prsty. Pokryjte ,zbytkovými‘ kousíčky jablek a teprve na ně pokládejte po kruhu plátky jablek. Posypte cukrem, poházejte máslem a dejte do trouby.
Po 45 minutách pečení přepněte na pět minut na gril. Poté troubu vypněte a nechte v ní dezert ještě pět minut odpočívat.
V kastrůlku na mírném ohni rozmíchejte zavařeninu s alkoholem. Směsí potřete upečený koláč.
Jak proměnit jablečný koláč v ideál:
- Na posledních 3–5 minut ho dejte pod gril v troubě. Koláč díky tomu získá krásnou barvu i chuť, protože cukr na povrchu zkaramelizuje. Doporučuju hlídat – gril umí být rychlejší než smrt!
- Naše křehké těsto je trochu jiné, než jak ho znáte. Vynechali jsme cukr: koláč s ním může jednak snadno zhořknout, jednak pak rychle tvrdne. Náš postup má i další dvě výhody: nenutí vás pracovat co nejrychleji, aby suroviny nezteplaly (jak je u křehkého těsta zvykem), a navíc není třeba se bát, že hmota bude lepivá.
- Suroviny: jablka by měla být co nejšťavnější, aby zvláčněla korpus. Nejlepším aromatickým alkoholem na jablkový koláč je samozřejmě calvados. Třešňovici ale vřele doporučuju – rozhodně to nebude naposled, kdy se vám bude při pečení hodit jako elegantní náhrada bramborového tuzemáku.
Tip
Vychutnejte si typické růžové víno The Pale by Sacha Lichine z Provence! V rámci Dnů Apetit jej můžete na idrinks.cz pořídit s 20% slevou.
Komentáře
Anonym
30.03.2006 21:37
Jednička
Anonym
08.04.2006 14:05
koláč
Anonym
15.05.2006 12:18
tak nevím...
Anonym
05.06.2006 13:39
Je to tam
Anonym
17.08.2007 21:35
Kolac
Anonym
20.07.2006 15:35
těsto
Anonym
28.08.2006 12:58
je vynikající
Anonym
11.11.2006 15:58
těsto
Anonym
11.11.2006 16:03
těsto
Anonym
13.11.2006 07:36
ktere vydani