75+ receptů na plech! aneb Nejlepší koláče a buchty
Za ta léta, kdy pro vás píšeme Apetit, jsme nashromáždili pěknou řádku rodinných pokladů – receptů na nejlepší koláče, buchty a řezy na plech. Jde o recepty, které jsou úhledným písmem sepsaly naše maminky a babičky, a zaznamenaly je v ohmataných zápisnících. Oprášili jsme je a vdechli jim nový život.
Lité buchty na plech
Jejich příprava nezabere mnoho času, zvládnou je i začátečníci, protože často jde v základu o jednoduché lité těsto. Výhodou je, že během chvíle napečete pro celou rodinu na nedělní odpoledne i pondělní ráno.
- Vyplatí se mít v rukávu jeden osvědčený univerzální recept, například na bublaninu, který můžete přizpůsobovat surovinám ve spíži, nebo plodům, co právě dozrávají.
- Do litého těsta vždy můžete přidat trochu nastrouhané cukety, jablko, mrkev nebo dýni, které buchtě dodají vláčnost.
- Péct buchtu na plech jde snadno v podstatě s jakýmkoli ovocem, použít můžete ale také například tvaroh, makovou náplň, povidla či džem. Do těsta je můžete nanést lžicí nebo prostě nalít.
- Použijete-li hodně šťavnaté ovoce, můžete se posypat drobenkou, která tekutiny nasákne.
- Na hrníčkové recepty nepotřebujete váhu, vystačíte si s poměry surovin vyjádřenými v objemových jednotkách.
Perník na plech
Vsadíme se, že v každé rodině je alespoň jeden osvědčený recept na perník, na nedá dopustit. Jeho vůně připomíná Vánoce nebo nedělní poobědovou kávu u babičky. Skvěle se hodí také k snídani nebo rychlé svačině.
- Abyste zvýraznili vůni, nahraďte část cukru stejným množstvím medu.
- Moučník můžete obohatit přidáním nasekaných oříšků nebo sušeného ovoce.
- Najemno nastrouhaná mrkev, cuketa, jablko nebo dvě lžíce povidel dodají perníku vláčnost.
- Pokud nechcete perník pouze posypat moučkovým cukrem, potřete ho švestkovými povidly a zalijte čokoládou.
- Když čokoládovou polevu navíc posypete strouhaným kokosem a červeným lyofilizovaným ovocem, rázem získáte z „obyčejné“ buchty dezert „de luxe“.
Koláč s jablky
Jablečné koláče (v jakékoli podobě) jsou evergreeny mezi dezerty. Nikdy se neomrzí a vždy mizí mezi prvními! Vyzkoušet můžete i jejich verzi na plech a pěkně je vyšperkovat, jako například hraběnčiny řezy.
- Jablka jsou neodmyslitelně spojená s vůní skořice, chutí rozinek a vlašských ořechů. Pokud je máte, k jablkům je přidejte.
- Další chuťový rozměr jim dodá kapka alkoholu (tuzemský rum, burbon aj.), vanilka, opražené mandle nebo pikantní zavařenina (meruňková, rybízová, višňová).
- Výborně se doplňují s tvarohem, ricottou a mascarpone.
- Oloupané a nakrájené ovoce zakápněte citronovou šťávou, předejdete tím nevzhlednému zhnědnutí.
- Jablka je lepší spíš krájet na malé kousky než strouhat – nepustí tolik vody a nerozmočí těsto. Pokud jsou jablka hodně šťavnatá, můžete je před použitím na těsto lehce prosypat škrobem nebo moukou.
Kynutý koláč na plech
Nechcete se trápit s balením buchet nebo vázáním koláčů, kde nemusí být jistota, že náplň během pečení nevyteče? Zjednodušte si život a rozprostřete kynuté těsto po celém plechu či pekáči – dobře to půjde namočenýma rukama. Ovoce, tvaroh, mák, ořechy či povidla zaručeně nebudou mít kam utéct!
- Kynuté těsto na plech se připravuje řidší, aby se s ním lépe pracovalo.,
- Těsto rovnoměrně rozmažte po plechu, který předem buď vymažete a vysypete, nebo ho vyložíte pečicím papírem.
- Okraje potřete rozšlehaným vejcem nebo máslem.
- Na těsto naneste tvarohovou náplň, mák či povidla nebo poklaďte švestkami či meruňkami a zasypejte drobenkou. Náplně můžete kombinovat.
- Pečte, dokud okraje koláče „nezezlátnou“. Po upečení koláč naporcujte.
Tvaroh si náramně rozumí s ovocem. A to si troufneme tvrdit, že s jakýmkoli. Důkazem je toho náš tříbarevný koláč s meruňkami.
- Příjemně nakyslou chuť dodají také maliny, ostružiny, rybíz.
- Ze sladšího ovoce jmenujme jahody, broskve ale také švestky.
Litý kynutý koláč s ovocem a drobenkou
Rychlovka, kterou budete péct během celého roku. Nejčastěji pochopitelně v sezóně, kdy dozrávají jahody, borůvky, ostružiny, rybíz, švestky aj.
- Ovoce kombinujte podle chuti.
- Používejte čerstvé i zmražené.
Stává se vám, že nedokážete odhadnout množství drobenky a vždy buď chybí, nebo přebývá? Máme pro vás jednoduchý tip:
- Nejdříve si smíchejte cukr, mouku a máslo podle uvedeného množství v receptu a vytvořte drobenku. Část na drobenku odeberte a dejte stranou. Do zbytku směsi přidejte tekuté suroviny a vypracujte těsto.Těsto vlijte na plech, posypte ovocem a navrch posypte drobenkou, kterou jste odebrali při přípravě těsta.
Řezy na plech
Jestli vám až do teď všechny buchty přišly obyčejné, pak právě teď zbystřete. Protože řezy na plech se nejen svou chutí, ale i vzhledem bez ostychu vyrovnají nejkrásnějším zákuskům z cukrárny. Navíc s prokazatelně menším úsilím.
Ať už si z našich receptů vyberete jakýkoli, myslete na to, že řezy získaly své označení právě pro svůj úchvatný vzhled na řezu. Při krájení postupujte následovně:
- Moučník musí být vždy dobře vychlazený, ideálně přes noc, aby se krémy a polevy stihly prolnout a ztuhnout.
- Na krájení si vezměte dlouhý a ostrý nůž.
- Namočte ho do horké vody a papírovou utěrkou osušte.
- Čistým nožem do řezů zakrojte.
- Nůž při každém novém řezu opět namočte do horké vody, otřete a udělejte další řez.
- Postup opakujte až dokud nerozkrájíte celý plech na jednotlivé porce.