Chcete obměnit svůj klasický domácí repertoár? Zkuste kulinární výlet do Asie. Ve zkratce vám povíme, jak se tam vaří.
Pro většinu orientálních kuchyní je typické krájení na jemná sousta. Budete proto potřebovat skutečně ostrý nůž, případně sekáček, zato při jídle už si vystačíte jen s hůlkami, vidličkou či lžící. V případě indické kuchyně pak poslouží i jako příbor obvyklá příloha – chlebové placky. Ideálním nádobím je pánev wok.
Univerzální přílohou je v orientální kuchyni rýže, ale druhy a konzistence se v jednotlivých oblastech trochu liší. Vzhledem k nabírání hůlkami se v čínské kuchyni používá rýže uvařená mírně dolepiva, zatímco v Indii dávají přednost rýži basmati uvařené dosucha, aby co nejvíc vsákla kořeněnou omáčku. Thajské kuchyni pak vévodí rýže jasmínová.
Většina orientálních jídel se připravuje rychle, spíš jako minutka. Proto je důležité nachystat si všechno předem, abyste pak mohli jen rychle přihazovat do hrnce či pánve a poté okamžitě podávat. Důraz se klade i na estetiku – k orientálním jídlům patří úhledné a přesné krájení a hezké barevné kombinace.