Jste-li milovníky asijské kuchyně, jistě vaší pozornosti neunikla ostrá červená omáčka zvaná sriracha. V průhledné láhvi s logem kohouta a zeleným víčkem ji najdete v téměř každé asijské restauraci. Z čeho se sriracha vyrábí a jak si ji připravit doma?
Minimum ingrediencí, maximum chuti
Sriracha je omáčka intenzivní ostré chuti. Vyrábí se z pasty z červených chilli papriček, česneku, octa, cukru a soli. Pro asijskou kuchyni je téměř nepostradatelná. Sriracha je však oblíbená a rozšířená po celém světě.
- Thajci srirachu používají jako omáčku k mořským plodům a omeletám.
- Ve vietnamské kuchyni se přidává do phở, ke smaženým nudlím nebo jarním závitkům, ale i do omáček k dodání pálivosti.
- Na Scovilleho stupnici pálivosti dosahuje 1 000 – 2 500 jednotek.
Jak využít srirachu v kuchyni?
- Dip: Pokud je na vás sriracha sama o sobě příliš silná, smíchejte ji se zakysanou smetanou nebo majonézou a získáte tak jemnější chuť a menší pálivost. Takto ji použijte třeba do hamburgeru nebo k namáčení smažených kuřecích stripsů.
- Nudle/rýže: Srirachu můžete použít na dochucení nudlí či rýže připravované na asijský způsob.
- Polévky: Sriracha se v asijské kuchyni používá pro ochucení polévky pho, ale přidat ji můžete i do ramenu, rajčatové polévky, gazpacha či jiných krémových zeleninových polévek, kterým chcete dodat říz.
- Marináda: Sriracha se skvěle hodí na marinování masa. Přidejte ji třeba do jogurtové marinády a připravte skvělé kuřecí souvlaki!
- Vejce: Kombinace ostré chilli omáčky a vajec se vám bude možná zdát zvláštní, ale až ochutnáte, už vajíčka nebudete chtít jíst jinak! Jemnost vajíček se skvěle doplňuje s ostrou kořeněnou chutí srirachy.
Trnitá cesta za zrodem omáčky sriracha
A kdo stojí za vznikem této ikonické chilli omáčky? Je jím vietnamsko-čínský uprchlík David Tran. Jeho cesta za vznikem jedné z nejoblíbenějších chilli omáček na světě byla trnitá:
- David pochází z bývalého vietnamsko-čínského města Saigon, dnes známeho jako Ho Chi Minh. Společně s rodinou zde pěstovali chilli papričky a David snil o výrobě něčeho podobného jako je americký kečup. Začal tak vyrábět chilli omáčku v repasovaných nádobách na děskou výživu.
- Omáčky neměly žádný speciální název, ale David víčko každé nádoby ozdobil kohoutem. Narodil se totiž v roce 1945, což byl podle čínského zvěrokruhu rok kohouta.
- Kvůli komunistickému režimu rodina Tranových uprchla v zimě 1979 do Ameriky, kam se dostala na tchajwanskjé nákladní lodi zvané Huy Fong (v překladu shromažďování prosperity).
- V roce 1980 založil společnost Huy Fong Food a začal vyrábět chilli omáčky pro asijská bistra. O 4 roky později připravil omáčku, kterou známe dnes pod názvem sriracha.
- David zpočátku prodával omáčku z malé dodávky. Později ji začal rozvážet po Kalifornii, a nakonec se sriracha dostala do celého světa. Dnes má Tranova firma hodnotu okolo 80 milionu dolarů.
- Co za úspěchem omáčky stojí? Žádný marketing a drahé reklamy za tím nehledejte. Podle Davida úspěch spočívá v poctivosti výroby omáčky, která srirache zajišťuje dobrou pověst po celém světě.
- David Tran si omáčku nenechal ani licencovat. Autorským právům podléha jen logo kohouta a zelené víčko. Na trhu tak dnes můžete najít také omáčky sriracha od značek Heinz nebo Tabasco.
- Sriracha je oblíbená u astronautů, NASA ji už několik let vysílá na Mezinárodní vesmírnou stanici.
Omáčka s thajskými kořeny
David se při přípravě srirachy údajně nechal inspirovat thajskou chilli omáčkou, kterou ve 30. letech 20. století vynalezla thajka Thanom Chakkapak žijící v přímořském městě Si Racha.
- Omáčka byla určena k rybám a mořským plodům.
- Zatímco v Tranově americké verzi jsou použity pro Ameriku typické papričky jalapeño, thajská verze se vyrábí z papriček Cayenne pěstovaných v Thajsku. Má jinou, podle Thajců jemnější chuť.
- Na thajském trhu tak většinou nenajdete Tranovu srirachu, ale populárnější je zde Sriracha Panish, kterou prodává thajský výrobce Thaitheparos PCL. Ten prý originální recepturu odkoupil v roce 1984 a chystá se expandovat na americký trh.
Zdroj: Apetit, Tasty, BBC