Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Omáčka, která nesmí chybět v žádném asijském bistru. Připravte si oblíbenou srirachu

Sriracha
ZDROJ: Samantha Sophia/Unsplash
sdílet:

Jste-li milovníky asijské kuchyně, jistě vaší pozornosti neunikla ostrá červená omáčka zvaná sriracha. V průhledné láhvi s logem kohouta a zeleným víčkem ji najdete v téměř každé asijské restauraci. Z čeho se sriracha vyrábí a jak si ji připravit doma?

Minimum ingrediencí, maximum chuti

Sriracha je omáčka intenzivní ostré chuti. Vyrábí se z pasty z červených chilli papriček, česneku, octa, cukru a soli. Pro asijskou kuchyni je téměř nepostradatelná. Sriracha je však oblíbená a rozšířená po celém světě.

  • Thajci srirachu používají jako omáčku k mořským plodům a omeletám.
  • Ve vietnamské kuchyni se přidává do phở, ke smaženým nudlím nebo jarním závitkům, ale i do omáček k dodání pálivosti.
  • Na Scovilleho stupnici pálivosti dosahuje 1 000 – 2 500 jednotek.

Jak využít srirachu v kuchyni?

  • Dip: Pokud je na vás sriracha sama o sobě příliš silná, smíchejte ji se zakysanou smetanou nebo majonézou a získáte tak jemnější chuť a menší pálivost. Takto ji použijte třeba do hamburgeru nebo k namáčení smažených kuřecích stripsů.
  • Nudle/rýže: Srirachu můžete použít na dochucení nudlí či rýže připravované na asijský způsob.
  • Polévky: Sriracha se v asijské kuchyni používá pro ochucení polévky pho, ale přidat ji můžete i do ramenu, rajčatové polévky, gazpacha či jiných krémových zeleninových polévek, kterým chcete dodat říz.
  • Marináda: Sriracha se skvěle hodí na marinování masa. Přidejte ji třeba do jogurtové marinády a připravte skvělé kuřecí souvlaki!
  • Vejce: Kombinace ostré chilli omáčky a vajec se vám bude možná zdát zvláštní, ale až ochutnáte, už vajíčka nebudete chtít jíst jinak! Jemnost vajíček se skvěle doplňuje s ostrou kořeněnou chutí srirachy.

Trnitá cesta za zrodem omáčky sriracha

A kdo stojí za vznikem této ikonické chilli omáčky? Je jím vietnamsko-čínský uprchlík David Tran. Jeho cesta za vznikem jedné z nejoblíbenějších chilli omáček na světě byla trnitá:

  • David pochází z bývalého vietnamsko-čínského města Saigon, dnes známeho jako Ho Chi Minh. Společně s rodinou zde pěstovali chilli papričky a David snil o výrobě něčeho podobného jako je americký kečup. Začal tak vyrábět chilli omáčku v repasovaných nádobách na děskou výživu.
  • Omáčky neměly žádný speciální název, ale David víčko každé nádoby ozdobil kohoutem. Narodil se totiž v roce 1945, což byl podle čínského zvěrokruhu rok kohouta.
  • Kvůli komunistickému režimu rodina Tranových uprchla v zimě 1979 do Ameriky, kam se dostala na tchajwanskjé nákladní lodi zvané Huy Fong (v překladu shromažďování prosperity).
  • V roce 1980 založil společnost Huy Fong Food a začal vyrábět chilli omáčky pro asijská bistra. O 4 roky později připravil omáčku, kterou známe dnes pod názvem sriracha.
  • David zpočátku prodával omáčku z malé dodávky. Později ji začal rozvážet po Kalifornii, a nakonec se sriracha dostala do celého světa. Dnes má Tranova firma hodnotu okolo 80 milionu dolarů.
  • Co za úspěchem omáčky stojí? Žádný marketing a drahé reklamy za tím nehledejte. Podle Davida úspěch spočívá v poctivosti výroby omáčky, která srirache zajišťuje dobrou pověst po celém světě.
  • David Tran si omáčku nenechal ani licencovat. Autorským právům podléha jen logo kohouta a zelené víčko. Na trhu tak dnes můžete najít také omáčky sriracha od značek Heinz nebo Tabasco.
  • Sriracha je oblíbená u astronautů, NASA ji už několik let vysílá na Mezinárodní vesmírnou stanici.

Omáčka s thajskými kořeny

David se při přípravě srirachy údajně nechal inspirovat thajskou chilli omáčkou, kterou ve 30. letech 20. století vynalezla thajka Thanom Chakkapak žijící v přímořském městě Si Racha.

  • Omáčka byla určena k rybám a mořským plodům.
  • Zatímco v Tranově americké verzi jsou použity pro Ameriku typické papričky jalapeño, thajská verze se vyrábí z papriček Cayenne pěstovaných v Thajsku. Má jinou, podle Thajců jemnější chuť.
  • Na thajském trhu tak většinou nenajdete Tranovu srirachu, ale populárnější je zde Sriracha Panish, kterou prodává thajský výrobce Thaitheparos PCL. Ten prý originální recepturu odkoupil v roce 1984 a chystá se expandovat na americký trh.

Zdroj: Apetit, Tasty, BBC

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín