0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Citronová tráva: svěží asijská bylinka s antioxidačními a povzbuzujícími účinky

Citronová tráva
ZDROJ: WonderfulBali/Pixabay
sdílet:

Poznejte kouzlo typické asijské bylinky, jejíž chuť a blahodárný vliv na naše zdraví rozhodně stojí za pozornost. Poradíme vám, jak citronovou trávu použít v kuchyni čerstvou, nebo sušenou v podobě koření. V článku na vás čekají také tipy pro pěstování, abyste mohli mít tuto surovinu kdykoliv po ruce.

Citronová tráva neboli voňatka citronová (lemongrass, lidově také citronela) původně pochází z jihovýchodní Asie, ale běžně se pěstuje také v Africe, Americe a Austrálii. Citronová tráva patří do čeledi lipnicovitých (je příbuzná například s babmbusem a rýží) a tvoří trsy úzkých listů, které dorůstají výšky až 1,5 metru. V kuchyni dokážeme využít celou bylinku včetně listů – ty se často suší pro přípravu čajů.

Saláty, asijské pokrmy, dezerty a další využití citronové trávy v kuchyni

Citronová tráva se pyšní výrazným aroma připomínajícím citron, ovšem bez kyselé chuti. Právě pro svou příjemnou svěží vůni se těší oblibě napříč asijskou kuchyní, kde si ji můžeme vychutnat jak v syrovém, tak tepelně upraveném stavu.

  • Stonky citronové trávy jsou dřevnatě tvrdé a do pokrmů je krájíme nadrobno, roztulčeme nebo použijeme celý stonek, který pak před podáváním z jídla vyjmeme. Přidat je můžete například do bouquet garni.
  • Cibulky a spodní části výhonků využíváme čerstvé na dozdobení a dochucení polévek či salátů. 
  • Hojně se využívá v thajské kuchyni, kde jí sluší kombinace s rýží, kokosovým mlékem, zázvorem a dalšími ingrediencemi typickými pro asijské hlavní chody i polévky.
  • Její aromatické účinky povznesou i sladká jídla a dezerty.
  • Citronová tráva se dá koupit čerstvá, sušená nebo konzervovaná. Je vhodná do pokrmů z rýže, k rybám a krevetám nebo ke kuřeti. A samozřejmě se skvěle hodí do čajů i letních osvěžujících nápojů.

Citronová tráva jako lék proti chřipce i psychickému vyčerpání

Citronová tráva patří k moderním všestranným bylinkám blahodárně působícím na náš organismus. Obsahuje flavonoidy, které podporují odstranění nežádoucích toxinů. Používá se nejen vnitřně do pokrmů, ale také v kosmetice díky svým vnějším hojivým účinkům.

  • Citronová tráva působí jako cenný antioxidant, pomáhá při léčbě zánětů a bakteriálních infekcí.
  • Čaj z citronové trávy pomáhá při stresovém vypětí, podporuje trávení a pomáhá při nachlazení a chřipce.
  • Silice v citronové trávě podporují koncentraci a paměť.
  • Flavonoidy v citronové trávě zpomalují stárnutí buněk.

3 tipy pro domácí pěstování

Původní výskyt citronové trávy nám napoví, kde se této bylince nejlépe daří. Má ráda slunné a teplé prostředí a na její pěstování nepotřebujete velký záhonek na zahrádce, bohatě vám postačí květináč či truhlík na balkoně (pokud je na jižní straně).

Jeden stonek rostliny potřebuje květináč o průměru přibližně 25 cm. Sazenice nebo semínka seženete v hobbymarketech a v zahradnictvích. Cena sazenic citronové trávy se pohybuje okolo třiceti korun, balíček semínek okolo 50 Kč.

  1. Venku citronové trávě prospívá slunné bezvětrné stanoviště. Doporučuje se pěstování v květináči a přesouvání na zimu dovnitř. Citronela není mrazuvzdorná.
  2. Pokud se rozhodnete pro pěstování ze semínka, počítejte s dobou 10-20 dnů k naklíčení a dalších přibližně 8 týdnů k vypěstování sazenice.
  3. Zeminu volte dobře propustnou (ideálně hlinitopísčitou), substrát udržujte vlhký, ale dávejte pozor, ať citronelu nepřelijete.
 

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč