Nová registrace Zapomenuté heslo

Připravte si barevné letní závitky, které vám dodají energii v deštivých dnech

10. 8. 2023
Letní veganské závitky
Apetit

Letní závitky rozzáří vaši kuchyni pestrými barvami čerstvých bylinek a jemně pokrájené zeleniny zabalené v rýžovém papíru. Zpravidla se podávají jako předkrm, ale vykouzlíte z nich i skvělý hlavní chod. Jak si takové závitky připravit, co vše do nich můžete zabalit a jak je servírovat?

Poradíme vám ty správné triky, jak snadno připravíte tuto zdravou pochoutku plnou vitaminů. Letní závitky si můžete připravit také dopředu a vzít s sebou do krabičky na výlet jako netradiční zdravou svačinku.

Co budete k přípravě potřebovat?

Finální příprava letních závitků trvá jen pár minut, hodně času ale zabere krájení. Základ pro originální jarní závitek tvoří rýžový papír a rýžové nudle, sacharidy, které zasytí a svou jemnou chutí nepřebijí chuť ostatních surovin.

  • Ideální nápní je tence pokrájená mrkev, okurka, ledový salát, avokádo, případně i zelí či paprika. Nutné jsou i čerstvé bylinky čerstvé asijské bylinky jako koriandr, perila nebo případně máta.
  • Přidat můžete i posekané nesolené arašídy nebo černý sezam.
  • Dokonalý asijský pokrm tvoří v kombinaci s vařenými krevetami, zabalit do nich můžete třeba i kousky grilovaného kuřete, hovězí maso na plátky nebo tofu.
  • Ingredience se zpravidla vyrství na sebe, ale klidně si připravte celou směs na závitky, kterou pak po lžících skládejte na připravený navlhčený rýžový papír.
  • Před tím, než se pustíte do krájení zeleniny, spařte rýžové nudle vroucí vodou. Jakmile máte připravené i ostatní ingredience, nudle jednoduše slijte a připravte k ostatním surovinám určeným k plnění závitků. Nudle by neměly být horké, letní závitky se servírují jako studený chod.

Asijská krabička s krevetami a avokádem

Asijská krabička s krevetami a avokádem

< 10 min
5(5x)
Přečíst recept

Triky pro snadné balení závitků

Vezměte si mělkou nádobu, do které se vejde rýžový papír. Ideální je třeba pánev. Napusťte ji vlažnou vodou a papír do ní na chvilku namočte a ihned ho vyndejte. V příliš teplé vodě by se papír příliš rozmočil a lepil se. Pracujte rychle, papír položte na dřevěné prkénko. Na papír začněte pokládat nudle, nakrájenou zeleninu a zvolenou bílkovinu.

  • Poté přehněte papír po stranách směrem dovnitř a začněte rolovat. Při každém pohybu se snažte náplň utěsnit, aby se vám závitek nerozpadal.

Závitky s omáčkou Nuoc Cham

Dáte-li si jarní i letní závitky kdekoli v asijské restauraci, zaručeně k nim dostanete i omáčku Nước chấm, která je typická pro vietnamskou kuchyni a podává se i k mnoha jiným pokrmům. Základ tvoří vietnamská rybí omáčka, kterou zakoupíte v orientální sekci běžných nákupních řetězců.

  • Na 1 lžíci octa připadnou 2 lžíce cukru, 4 lžíce rybí omáčky a 8 lžic vlažné vody. K finálnímu dochucení pak budete potřebovat chilli papričku, česnek a mrkev nakrájené na tenké plátky.

Zdroj: Apetit

Recepty

Sdílet kolekci receptů

Podobné kolekce receptů