Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Barevné a svěží závitky

Barevné a svěží závitky
sdílet:
Letní závitky rozhýří vaši kuchyň pestrými barvami čerstvých bylinek a jemně pokrájené zeleniny zabalené v rýžovém papíru. Díky rýžovým nudlím a pikantní omáčce vytvoří báječnou a svěží večeři, zpravidla se však podávají jako předkrm. Podívejte se na naše dnešní tipy, jak si takové závitky připravit, co vše do nich můžete zabalit a jak je servírovat. Nechybí ani triky pro správné balení a práci s rýžovým papírem.

Pusťte si domů trochu jara v podobě svěžích jarních závitků, pokud je na konci přípravy neosmažíte, připravíte si záviky letní. I když za okny klesá rtuť teploměru pod nulu, dopřejte si pestrou škálu barev zabalenou v jemném rýžovém papíru a potěšte se lahodnou chutí čerstvé zeleniny v kombinaci s typicky asijskými ingrediencemi. Poradíme vám ty správné triky, jak snadno připravíte tuto zdravou pochoutku plnou vitaminů. Můžete si je připravit také dopředu a vzít s sebou do krabičky na výlet jako netradiční zdravou svačinku.

Co budete k přípravě potřebovat?

Finální příprava letních závitků trvá jen pár minut, na krájení ingrediencí si dopřejte času více. Aby závitky hýřily barvami a chutěmi, připravte si dostatek oblíbených surovin vhodných pro asijskou kuchyni. Základ pro originální jarní závitek tvoří rýžový papír a rýžové nudle, ingredience, díky nimž vás závitky zasytí a svou jemnou chutí nepřebijí chuť ostatních surovin. Dokonalé závitky vytvoříte s pestrou náplní, ideální je tence pokrájená mrkev, okurka, ledový salát, avokádo, případně i zelí či paprika. Třešničku na dortu tvoří přidané čerstvé bylinky. Asijskou kuchyni si nedovedeme představit bez dostatečné dávky koriandru. Pro křupavou oříškovou chuť můžete přidat i posekané nesolené arašídy nebo lžičku černého sezamu. Dokonalý asijský pokrm tvoří v kombinaci s vařenými krevetami, zabalit do nich můžete třeba i kousky grilovaného kuřete. Ingredience můžete buď jednotlivě vrstvit na sebe nebo si připravit celou směs na závitky, kterou pak po lžících skládáte na připravený rýžový papír. 

Asijská krabička s krevetami a avokádem

Asijská krabička s krevetami a avokádem

Více

Triky pro snadné balení závitků

Ať už chystáte třeba tortilly nebo jarní závitky, vždy si balení žádá jen ten správný grif a příprava půjde hladce. Před tím, než se pustíte do krájení zeleniny, spařte rýžové nudle vroucí vodou. Jakmile máte připravené i ostatní ingredience, nudle jednoduše slijte a připravte k ostatním surovinám určeným k plnění závitků. V dalším kroku si připravte misku s horkou vodou, ve které postupně namáčejte rýžový papír. K namočení stačí jen pár sekund, následně papír přeneste na suché prkénko a do středu navrstvěte připravenou zeleninu, rýžové nudle a bylinky. Poté přehněte papír po stranách a smotejte do závitku. Při každém pohybu se snažte náplň utěsnit, aby se vám závitek nerozpadal.

Čerstvé nebo smažené?

Zda si vychutnat závitky čerstvé nebo smažené je otázkou chuti. Preferujete-li čerstvé letní závitky, můžete je zabalené ihned servírovat. Pokud vás však lákají křupavé smažené jarní závitky, připravte si hluboký hrnec s dostatečně rozehřátým olejem, ve kterém závitky osmažte dozlatova. 

Vietnamské závitky

Vietnamské závitky

Více

Závitky s omáčkou Nuoc Cham

Dáte-li si jarní i letní závitky kdekoli v asijské restauraci, zaručeně k nim dostanete i omáčku Nuoc Cham, která je typická pro vietnamskou kuchyni a podává se i k mnoha jiným pokrmům. Základ tvoří vietnamská rybí omáčka, kterou zakoupíte v orientální sekci běžných nákupních řetězců. Základní omáčku vytvoříte dále za pomoci cukru, octa a vody: na 1 lžíci octa připadnou 2 lžíce cukru, 4 lžíce rybí omáčky a 8 lžic vody. K finálnímu dochucení pak budete potřebovat chilli papričku, česnek a kytičky vykrojené z plátků mrkve. Fantazii se meze nekladou a přidat můžete také feferonky, pepř nebo pár kapek limety. 

Pro další tipy na asijské recepty srolujte na naše odkazy pod článkem.

Související články

Vietnamská polévka pho
  • Novinky a zajímavosti

Vietnamská polévka pho

Stejně jako si lidé radí, kam jít na poctivý guláš či skvělé suši, kolují gastroscénou i tipy na dobré pho – misku vietnamské polévky, která zahřeje, nasytí a svou chutí a vůní vás navíc příjemně naladí. Narazit na bistro, kde ji vaří...
5 večeří: asijské polévky
  • Tipy a triky

5 večeří: asijské polévky

Asijské polévky jsou plné netradičních barev a chutí. Ať už si vyberete indickou, japonskou, thajskou nebo čínskou, zaručeně si pochutnáte. Pokud nechcete dělat polévku čistě vegetariánskou, bude se vám jako základ pro mnohé z nich hodit...
Koření pěti vůní využijete v asijské kuchyni
  • Tipy a triky

Koření pěti vůní využijete v asijské kuchyni

Vůně Asie Koření pěti vůní nebo také směs pěti koření se používá po celé jižní Číně a ve Vietnamu k ochucení drůbeže, vepřového i dalších druhů masa. Základní směs zde většinou obsahuje mletý badyán, fagaru, skořici, fenykl a hřebíček...
To nejlepší z Asie
  • Novinky a zajímavosti

To nejlepší z Asie

Co: Kurz vařeníKdy: 1. 8. 2010 od 18 hodinKde: Chefparade, Husitská 56, Praha 3Za kolik: 990 KčInfo: www.chefparade.cz ...
Chuť Asie: kimči
  • Tipy a triky

Chuť Asie: kimči

Kimči (psáno též kimčchi) je korejský pokrm starý tisíce let vyráběný fermentací z pekingského zelí (nesprávně nazývaného čínské), bílé ředkve a další zeleniny (hlavní typy kimči se rozlišují podle ročních období – s tím souvisí jak...
Jak si připravit lahodné dim sum knedlíčky?
  • Tipy a triky

Jak si připravit lahodné dim sum knedlíčky?

Z císařského stolu do čajovenDim sum jsou dušené knedlíčky malé velikosti tradičně připravované na bambusovém pařáčku, na jehož dně bývá banánový list. Číňané tento pokrm jedí k snídani, obědu i večeři, a to tak, že...

Obchod Apetit