0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Barevné a svěží závitky

Barevné a svěží závitky
sdílet:

Letní závitky rozhýří vaši kuchyň pestrými barvami čerstvých bylinek a jemně pokrájené zeleniny zabalené v rýžovém papíru. Díky rýžovým nudlím a pikantní omáčce vytvoří báječnou a svěží večeři, zpravidla se však podávají jako předkrm. Podívejte se na naše dnešní tipy, jak si takové závitky připravit, co vše do nich můžete zabalit a jak je servírovat. Nechybí ani triky pro správné balení a práci s rýžovým papírem.

Pusťte si domů trochu jara v podobě svěžích jarních závitků, pokud je na konci přípravy neosmažíte, připravíte si záviky letní. I když za okny klesá rtuť teploměru pod nulu, dopřejte si pestrou škálu barev zabalenou v jemném rýžovém papíru a potěšte se lahodnou chutí čerstvé zeleniny v kombinaci s typicky asijskými ingrediencemi. Poradíme vám ty správné triky, jak snadno připravíte tuto zdravou pochoutku plnou vitaminů. Můžete si je připravit také dopředu a vzít s sebou do krabičky na výlet jako netradiční zdravou svačinku.

Co budete k přípravě potřebovat?

Finální příprava letních závitků trvá jen pár minut, na krájení ingrediencí si dopřejte času více. Aby závitky hýřily barvami a chutěmi, připravte si dostatek oblíbených surovin vhodných pro asijskou kuchyni. Základ pro originální jarní závitek tvoří rýžový papír a rýžové nudle, ingredience, díky nimž vás závitky zasytí a svou jemnou chutí nepřebijí chuť ostatních surovin. 

Dokonalé závitky vytvoříte s pestrou náplní, ideální je tence pokrájená mrkev, okurka, ledový salát, avokádo, případně i zelí či paprika. Třešničku na dortu tvoří přidané čerstvé bylinky. Asijskou kuchyni si nedovedeme představit bez dostatečné dávky koriandru. Pro křupavou oříškovou chuť můžete přidat i posekané nesolené arašídy nebo lžičku černého sezamu. Dokonalý asijský pokrm tvoří v kombinaci s vařenými krevetami, zabalit do nich můžete třeba i kousky grilovaného kuřete. Ingredience můžete buď jednotlivě vrstvit na sebe nebo si připravit celou směs na závitky, kterou pak po lžících skládáte na připravený rýžový papír. 

Triky pro snadné balení závitků

Ať už chystáte třeba tortilly nebo jarní závitky, vždy si balení žádá jen ten správný grif a příprava půjde hladce. Před tím, než se pustíte do krájení zeleniny, spařte rýžové nudle vroucí vodou. Jakmile máte připravené i ostatní ingredience, nudle jednoduše slijte a připravte k ostatním surovinám určeným k plnění závitků. V dalším kroku si připravte misku s horkou vodou, ve které postupně namáčejte rýžový papír.

K namočení stačí jen pár sekund, následně papír přeneste na suché prkénko a do středu navrstvěte připravenou zeleninu, rýžové nudle a bylinky. Poté přehněte papír po stranách a smotejte do závitku. Při každém pohybu se snažte náplň utěsnit, aby se vám závitek nerozpadal.

Čerstvé nebo smažené?

Zda si vychutnat závitky čerstvé nebo smažené je otázkou chuti. Preferujete-li čerstvé letní závitky, můžete je zabalené ihned servírovat. Pokud vás však lákají křupavé smažené jarní závitky, připravte si hluboký hrnec s dostatečně rozehřátým olejem, ve kterém závitky osmažte dozlatova. 

Závitky s omáčkou Nuoc Cham

Dáte-li si jarní i letní závitky kdekoli v asijské restauraci, zaručeně k nim dostanete i omáčku Nuoc Cham, která je typická pro vietnamskou kuchyni a podává se i k mnoha jiným pokrmům. Základ tvoří vietnamská rybí omáčka, kterou zakoupíte v orientální sekci běžných nákupních řetězců. Základní omáčku vytvoříte dále za pomoci cukru, octa a vody: na 1 lžíci octa připadnou 2 lžíce cukru, 4 lžíce rybí omáčky a 8 lžic vody. K finálnímu dochucení pak budete potřebovat chilli papričku, česnek a kytičky vykrojené z plátků mrkve. Fantazii se meze nekladou a přidat můžete také feferonky, pepř nebo pár kapek limety. 

Pro další tipy na asijské recepty srolujte na naše odkazy pod článkem.

Související články

Co nevíte o slavné vietnamská polévca pho
  • Zajímavosti

Co nevíte o slavné vietnamská polévca pho

Stejně jako si lidé radí, kam jít na poctivý guláš či skvělé suši, kolují gastroscénou i tipy na dobré pho – misku vietnamské polévky, která zahřeje, nasytí a svou chutí a vůní vás navíc příjemně naladí. Narazit na bistro, kde ji vaří, už...
To nejlepší z Asie
  • Zajímavosti

To nejlepší z Asie

Co: Kurz vaření Kdy: 1. 8. 2010 od 18 hodin Kde: Chefparade, Husitská 56, Praha 3 Za kolik: 990 Kč Info: www.chefparade.cz   ...
Chuť Asie: kimči
  • Tipy a triky

Chuť Asie: kimči

Korejský národní klenot je zásobárnou zdraví. Tady je trocha teorie a praktických rad, než se pustíte do domácí přípravy a kulinářských experimentů. Kimči (psáno též kimčchi) je korejský pokrm starý tisíce let vyráběný fermentací z...

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...
KVÍZ: Jíte zdravě?
  • Kvízy

KVÍZ: Jíte zdravě?

Zdravý jídelníček je takový, který je pestrý a obsahuje optimální poměr živin a mikroživiny. Do těla byste měli dostávat komplexní bílkoviny a sacharidy, zdravé tuky, vlákninu, minerály a vitaminy. Spokojený organismus vás odmění lepším...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit