
Letní závitky do misky
Tenhle salát můžete jíst zatepla i zastudena, takže je to skvělý kandidát na jídlo do krabičky. Zálivkou jej však zalijte až těsně před podáváním.
Ingredience
- 1/2 balení tenkých rýžových nudlí vermicelli
- 1 mrkev
- 1/2 salátové okurky
- 1/2 žluté papriky
- dužina z 1 avokáda
- velký svazek čerstvých bylinek (bazalka, máta, koriandr, perila...)
- loupané vařené tygří krevety, množství podle chuti
- hrst nesolených arašídových oříšků, nasekaných
- 1 zelená chilli paprička, zbavená semínek a nakrájená na kolečka
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 2–3 lžíce hnědého cukru
- 4 lžíce rybí omáčky
- šťáva z 1 limety
- 1 lžíce sezamového oleje
NA ZÁLIVKU
Příprava jídla
1 Nudle namočte na 30 minut do studené vody.
2 Na zálivku smíchejte v misce všechny uvedené ingredience dohromady, zalijte 50–100 ml vroucí vody a míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Podle chuti můžete přidat více rybí omáčky nebo limetové šťávy.
3 Připravte si zeleninu a bylinky. Mrkev nastrouhejte nahrubo, okurku nakrájejte na tenká půlkolečka, papriku na tenké proužky a avokádo nakrájejte na úhledné plátky. Lístky bylinek nasekejte nahrubo.
4 Nudle a dejte je vařit do hrnce s vroucí vodou na 1–2 minuty na skus. Pak je sceďte a dejte do větší mísy.
5 Mrkev, okurku, papriku a bylinky promíchejte s uvařenými nudlemi, vmíchejte připravenou zálivku a rozdělte do talířů. Každou porci poklaďte plátky avokáda a vařenými krevetami, posypte arašídy a přidejte nakrájenou chilli papričku podle chuti.
Přidat komentář