Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Letní závitky s jahodami a arašídovou omáčkou
Letní závitky s jahodami a arašídovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Letní závitky s jahodami a arašídovou omáčkou

5/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Na 8 závitků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3839 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 747 g
Tuky 55 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Samotné letní závitky s jahodami jsou chuťově velmi jemné, říz jim dodá arašídová omáčka. Sbalte si je s sebou k obědu do práce nebo na piknik. Zaručeně vzbudíte pozornost a každý bude chtít ochutnat.

Suroviny

Na závitky
sůl
rýžový ocet 1 PL
nudle rýžové vlasové 150 g
větší, odstopkované a nakrájené na plátky
mrkev 2 ks
oškrábané a nakrájené na tenké nudličky
koriandr čerstvý snítky
máta lístky
kulaté pláty vhodné na letní závitky
na zakápnutí
Na arašídovou omáčku
rýžový ocet 1,5 PL
zázvor (čerstvý) ½ ČL
oloupaný a nastrouhaný
česnek 1 stroužek
oloupaný a prolisovaný
sójová omáčka 2 PL
med 2 PL
nebo javorový sirup
sriracha ½ ČL
nemusí být
voda 70 ml
nebo podle potřeby
drcené, na posypání

Postup

1

Do hrnce nalijte vodu, osolte a přiveďte k varu. Přidejte ocet, vložte do vody vlasové nudle a vařte cca 2,5–3 minuty. Po uvaření by nudle měly být měkké, ale zároveň pružné. Ihned je slijte a propláchněte studenou vodou, aby se neslepily a ochladily. Připravte si k ruce nakrájené jahody, proužky mrkve a bylinky.

2

Velký mělký talíř s vyššími okraji nebo plochou mísu naplňte studenou vodou.

3

Do vody položte rýžový papír a krátce ho namočte z jedné i z druhé strany. Pak vyjměte a položte na nepřilnavou podložku (může to být i dřevěné prkénko). Do dolní části papíru urovnejte hromádku nudlí a pokapejte ji trochou kokosového mléka. Přidejte pár proužků mrkve, snítku koriandru, pár lístků máty. Navrch položte plátky jahod a zarolujte – přehněte oba okraje přes náplň a části delších stran složte dovnitř. Rolujte a lehce závitek stlačujte a utahujte. Zopakujte se všemi rýžovými papíry a zbývající náplní.

4

Suroviny na omáčku rozmixujte v mixéru, přilijte vodu podle potřeby, aby se do omáčky daly závitky pohodlně namáčet. Omáčku přelijte do mističky, posypte drcenými arašídy a podávejte k závitkům.

NĚCO NAVÍC
Základní verze počítá s poměrně velkým množstvím skleněných nudlí, které tvoří většinu obsahu závitků. Pokud dáváte přednost bohatší náplni, neváhejte ubrat nudle a přidat třeba křupavý salát a loupané vařené krevety. Letní závitky můžete připravit také nasladko, což ocení zejména děti. Při vaření rýžových nudlí nepřidávejte ocet. Kokosové mléko na pokapání nudlí oslaďte troškou javorového sirupu nebo medu. Vynechte koriandr a k jahodám kromě máty přidejte další ovoce, jako jsou borůvky, nakrájené kiwi, mango, meloun či ananas. Ovoce můžete rovněž posypat sezamem, slunečnicovými semínky či kokosovými lupínky. Ovocné závitky chutnají nejlépe vychlazené, k namáčení můžete zvolit například jahodovou omáčku či kokosovou alternativu jogurtu.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/7

Apetit magazín