Samotné letní závitky s jahodami jsou chuťově velmi jemné, říz jim dodá arašídová omáčka. Sbalte si je s sebou k obědu do práce nebo na piknik. Zaručeně vzbudíte pozornost a každý bude chtít ochutnat.
Suroviny
Postup
Do hrnce nalijte vodu, osolte a přiveďte k varu. Přidejte ocet, vložte do vody vlasové nudle a vařte cca 2,5–3 minuty. Po uvaření by nudle měly být měkké, ale zároveň pružné. Ihned je slijte a propláchněte studenou vodou, aby se neslepily a ochladily. Připravte si k ruce nakrájené jahody, proužky mrkve a bylinky.
Velký mělký talíř s vyššími okraji nebo plochou mísu naplňte studenou vodou.
Do vody položte rýžový papír a krátce ho namočte z jedné i z druhé strany. Pak vyjměte a položte na nepřilnavou podložku (může to být i dřevěné prkénko). Do dolní části papíru urovnejte hromádku nudlí a pokapejte ji trochou kokosového mléka. Přidejte pár proužků mrkve, snítku koriandru, pár lístků máty. Navrch položte plátky jahod a zarolujte – přehněte oba okraje přes náplň a části delších stran složte dovnitř. Rolujte a lehce závitek stlačujte a utahujte. Zopakujte se všemi rýžovými papíry a zbývající náplní.
Suroviny na omáčku rozmixujte v mixéru, přilijte vodu podle potřeby, aby se do omáčky daly závitky pohodlně namáčet. Omáčku přelijte do mističky, posypte drcenými arašídy a podávejte k závitkům.
NĚCO NAVÍC
Základní verze počítá s poměrně velkým množstvím skleněných nudlí, které tvoří většinu obsahu závitků. Pokud dáváte přednost bohatší náplni, neváhejte ubrat nudle a přidat třeba křupavý salát a loupané vařené krevety. Letní závitky můžete připravit také nasladko, což ocení zejména děti. Při vaření rýžových nudlí nepřidávejte ocet. Kokosové mléko na pokapání nudlí oslaďte troškou javorového sirupu nebo medu. Vynechte koriandr a k jahodám kromě máty přidejte další ovoce, jako jsou borůvky, nakrájené kiwi, mango, meloun či ananas. Ovoce můžete rovněž posypat sezamem, slunečnicovými semínky či kokosovými lupínky. Ovocné závitky chutnají nejlépe vychlazené, k namáčení můžete zvolit například jahodovou omáčku či kokosovou alternativu jogurtu.