Díky kapustě všeho druhu – hlávkové, kadeřavé a růžičkové – zůstanete zdraví celou zimu. Máme pro vás tři nápady, jak si ji pořádně okořenit.
KAPUSTA S RAJČETEM
V pánvi zahřejte 2 lžíce olivového oleje a opečte plátky z ½ cibule a 1 stroužku česneku, aby změkly. Přisypte po ½ lžičce mletého římského kmínu a koriandru, špetku chilli koření, minutu míchejte. Vsypte nasekané rajče bez semen a 100 g kapusty, bez tuhých částí, nakrájené a 2–3 minuty spařené v osolené vodě a pak slité, prohřejte, osolte, opepřete, ihned podávejte.
KADEŘÁVEK S CHILLI
V pánvi s těžkým dnem zahřejte 3 lžíce olivového oleje. Vsypte 1 cibuli nakrájenou na kolečka a na mírném plameni ji nechte změknout. Přidejte 2 snítky čerstvého rozmarýnu a 1 čerstvou chilli papričku, očištěnou a nakrájenou na plátky; minutu opékejte. Přidejte 250 g kadeřávku a osolte. Přiklopte dobře těsnící poklicí, stáhněte plamen, jak jen to jde, a 20 minut duste. Vždy po pěti minutách promíchejte. Vyjměte rozmarýn a dosolte podle chuti. Podávejte k pečenému kuřeti či na topince z bílého chleba s česnekem a kozím žervé.
KAPUSTIČKY NA KARI
Přepulte 200 g spařených a ochlazených kapustiček. V nepřilnavé pánvi zahřejte 50 g másla, vsypte kapustičky, lžíci kari koření (jemného či středního) a 5 minut opékejte. Podle chuti osolte a opepřete.