0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Gratinovaná kapusta se slaninou

Gratinovaná kapusta se slaninou

4.1/5 Počet hodnocení: 51
Do hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2101 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 149 g
Tuky 125 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vydatné jídlo z jednoho pekáče. Kapusta, brambory, voňavá slanina, bylinky a jemná smetanová směs.

Suroviny

olivový olej 1 PL
slanina 150 g
nasekaná
kapusta 250 g
listy, očištěné, natrhané
cibule 1 ks
oloupaná, na jemná kolečka
česnek 2 stroužky
prolisované
chilli paprička ½ ČL
drcené, sušené
máslo 20 g
rozpuštěné
mléko 125 ml
muškátový oříšek ¼ ČL
strouhaný
brambory 600 g
oloupané, na tenké plátky
strouhaný, lze nahradit jiným výraznějším sýrem
sůl mořská
pepř
černý, drcený

Postup

1

Zahřejte troubu na 180 °C. Zapékací nádobu o objemu 1 litr vymažte  máslem. 

2

Nepřilnavou pánev zahřejte na vysokém plameni, vlijte olej, vsypte slaninu a opékejte 2–3 minuty, dozlatova. 

3

Vsypte kapustu, cibuli, česnek a chilli a opékejte 3–4 minuty, aby kapusta taktak zavadla. 

4

Smetanu, mléko a muškátový oříšek přiveďte v rendlíku k varu, hned odstavte.

5

Do nádoby navrstvěte brambory, kapustovou směs a sýr, navrchu by měly být brambory. Posypte zbývajícím sýrem. Přelijte smetanou, zapékejte 45 minut, aby brambory změkly.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/2

Komentáře

Anonym

Moc dobré zapečené jídlo! I navštěva by si jistě pochutnala :))

Michaela Vorsová

je to opravdu vyborne, chilli doda pikantni chut. Nemohu nez tento recept doporucit. Vsichni jsme si pochutnali

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč