0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Gratinovaná kapusta se slaninou

Gratinovaná kapusta se slaninou

4.1 / 5. Počet hodnocení: 51
Do hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2101 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 149 g
Tuky 125 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vydatné jídlo z jednoho pekáče. Kapusta, brambory, voňavá slanina, bylinky a jemná smetanová směs.

Suroviny

olivový olej 1 PL
slanina 150 g
nasekaná
kapusta 250 g
listy, očištěné, natrhané
cibule 1 ks
oloupaná, na jemná kolečka
česnek 2 stroužky
prolisované
chilli paprička 0.5 ČL
drcené, sušené
máslo 20 g
rozpuštěné
smetana ke šlehání 125 ml
mléko 125 ml
muškátový oříšek 0.25 ČL
strouhaný
brambory 600 g
oloupané, na tenké plátky
sýr ementál 100 g
strouhaný, lze nahradit jiným výraznějším sýrem
sůl mořská
pepř
černý, drcený

Postup

1

Zahřejte troubu na 180 °C. Zapékací nádobu o objemu 1 litr vymažte  máslem. 

2

Nepřilnavou pánev zahřejte na vysokém plameni, vlijte olej, vsypte slaninu a opékejte 2–3 minuty, dozlatova. 

3

Vsypte kapustu, cibuli, česnek a chilli a opékejte 3–4 minuty, aby kapusta taktak zavadla. 

4

Smetanu, mléko a muškátový oříšek přiveďte v rendlíku k varu, hned odstavte.

5

Do nádoby navrstvěte brambory, kapustovou směs a sýr, navrchu by měly být brambory. Posypte zbývajícím sýrem. Přelijte smetanou, zapékejte 45 minut, aby brambory změkly.

Související články

Co jíst v sezoně: 3× kapusta
  • Tipy a triky

Co jíst v sezoně: 3× kapusta

Díky kapustě všeho druhu – hlávkové, kadeřavé a růžičkové – zůstanete zdraví celou zimu. Máme pro vás tři nápady, jak si ji pořádně okořenit.   ...
Jak ohřát zapékané jídlo
  • Tipy a triky

Jak ohřát zapékané jídlo

Zbyly vám gratinované brambory nebo jiná zapékaná pochoutka? Můžete si ji dopřát opakovaně. Víme, jak ji nejlépe ohřát...  ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/2

Komentáře

Anonym

Moc dobré zapečené jídlo! I navštěva by si jistě pochutnala :))

Michaela Vorsová

je to opravdu vyborne, chilli doda pikantni chut. Nemohu nez tento recept doporucit. Vsichni jsme si pochutnali

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit