Gratinovaná kapusta se slaninou

Gratinovaná kapusta se slaninou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2101 kcal
Bílkoviny 92 g
Cukr 149 g
Tuky 125 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vydatné jídlo z jednoho pekáče. Kapusta, brambory, voňavá slanina, bylinky a jemná smetanová směs.

Suroviny

olivový olej 1 PL
slanina 150 g
nasekaná
kapusta 250 g
listy, očištěné, natrhané
cibule 1 ks
oloupaná, na jemná kolečka
česnek 2 stroužky
prolisované
chilli paprička 0.5 ČL
drcené, sušené
máslo 20 g
rozpuštěné
smetana ke šlehání 125 ml
mléko 125 ml
muškátový oříšek 0.25 ČL
strouhaný
brambory 600 g
oloupané, na tenké plátky
ementál 100 g
strouhaný, lze nahradit jiným výraznějším sýrem
sůl mořská
pepř
černý, drcený

1 Zahřejte troubu na 180 °C. Nepřilnavou pánev zahřejte na vysokém plameni, vlijte olej, vsypte slaninu a opékejte 2–3 minuty, dozlatova. Vsypte kapustu, cibuli, česnek a chilli a opékejte 3–4 minuty, aby kapusta taktak zavadla. Zapékací nádobu o objemu 1 litr vymažte  máslem. Smetanu, mléko a muškátový oříšek přiveďte v rendlíku k varu, hned odstavte.

2 Do nádoby navrstvěte brambory, kapustovou směs a sýr, navrchu by měly být brambory. Posypte zbývajícím sýrem. Přelijte smetanou, zapékejte 45 minut, aby brambory změkly.

Komentáře

Anonym

Moc dobré zapečené jídlo! I navštěva by si jistě pochutnala :))

Michaela Vorsová

je to opravdu vyborne, chilli doda pikantni chut. Nemohu nez tento recept doporucit. Vsichni jsme si pochutnali

Apetit magazín

  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...

Obchod Apetit