Gratinovaná kapusta se slaninou

Gratinovaná kapusta se slaninou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2101 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 149 g
Tuky 125 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vydatné jídlo z jednoho pekáče. Kapusta, brambory, voňavá slanina, bylinky a jemná smetanová směs.

Suroviny

olivový olej 1 PL
slanina 150 g
nasekaná
kapusta 250 g
listy, očištěné, natrhané
cibule 1 ks
oloupaná, na jemná kolečka
česnek 2 stroužky
prolisované
chilli paprička 0.5 ČL
drcené, sušené
máslo 20 g
rozpuštěné
smetana ke šlehání 125 ml
mléko 125 ml
muškátový oříšek 0.25 ČL
strouhaný
brambory 600 g
oloupané, na tenké plátky
sýr ementál 100 g
strouhaný, lze nahradit jiným výraznějším sýrem
sůl mořská
pepř
černý, drcený

1 Zahřejte troubu na 180 °C. Nepřilnavou pánev zahřejte na vysokém plameni, vlijte olej, vsypte slaninu a opékejte 2–3 minuty, dozlatova. Vsypte kapustu, cibuli, česnek a chilli a opékejte 3–4 minuty, aby kapusta taktak zavadla. Zapékací nádobu o objemu 1 litr vymažte  máslem. Smetanu, mléko a muškátový oříšek přiveďte v rendlíku k varu, hned odstavte.

2 Do nádoby navrstvěte brambory, kapustovou směs a sýr, navrchu by měly být brambory. Posypte zbývajícím sýrem. Přelijte smetanou, zapékejte 45 minut, aby brambory změkly.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/2

Komentáře

Anonym

Moc dobré zapečené jídlo! I navštěva by si jistě pochutnala :))

Michaela Vorsová

je to opravdu vyborne, chilli doda pikantni chut. Nemohu nez tento recept doporucit. Vsichni jsme si pochutnali

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit