Vydatné jídlo z jednoho pekáče. Kapusta, brambory, voňavá slanina, bylinky a jemná smetanová směs.
Suroviny
olivový olej
1
PL
slanina
150
g
nasekaná
kapusta
250
g
listy, očištěné, natrhané
cibule
1
ks
oloupaná, na jemná kolečka
česnek
2
stroužky
prolisované
chilli paprička
½
ČL
drcené, sušené
máslo
20
g
rozpuštěné
smetana ke šlehání
125
ml
mléko
125
ml
muškátový oříšek
¼
ČL
strouhaný
brambory
600
g
oloupané, na tenké plátky
sýr ementál
100
g
strouhaný, lze nahradit jiným výraznějším sýrem
sůl mořská
pepř
černý, drcený
Postup
1
Zahřejte troubu na 180 °C. Zapékací nádobu o objemu 1 litr vymažte máslem.
2
Nepřilnavou pánev zahřejte na vysokém plameni, vlijte olej, vsypte slaninu a opékejte 2–3 minuty, dozlatova.
3
Vsypte kapustu, cibuli, česnek a chilli a opékejte 3–4 minuty, aby kapusta taktak zavadla.
4
Smetanu, mléko a muškátový oříšek přiveďte v rendlíku k varu, hned odstavte.
5
Do nádoby navrstvěte brambory, kapustovou směs a sýr, navrchu by měly být brambory. Posypte zbývajícím sýrem. Přelijte smetanou, zapékejte 45 minut, aby brambory změkly.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Podzimní zelenina, která nikoho nenechá chladným(16 receptů )
Komentáře