0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Domácí & čerstvé: zahrádka na balkoně

Domácí & čerstvé: zahrádka na balkoně
sdílet:

I bez vlastního pozemku můžete sklízet svoji úrodu, a třeba rovnou každý den.

Je načase zapomenout na truhlíky plné převislých muškátů a osázet nádoby rostlinami, se kterými je ve výsledku mnohem víc zábavy (a chuti). Odvážně vedle sebe postavte bazalku, koriandr, petrželku i sazenice rajčat, dýní a paprik a doplňte je pár kytkami pro radost. Na balkon můžete zasadit spoustu rostlin, u kterých by vás ani nenapadlo, že se dají jíst. Věděli jste, že třeba takové fuchsie či begonie mají jedlé květy? A že lístky macešek jsou skvělé v salátu a květy se dají kandovat? Lepší parádu pro ovocný dort nenajdete.

Svůj k svému

Než se pustíte do nákupu a pěstování, poraďte se s odborníky. Jen tak se vyhnete zbytečnému zklamání z chřadnoucích kytek, kterým se u vás nedaří. I já si prošla podobnými pokusy, a přestože stále nakupuji kytky více srdcem než hlavou, nikdy při výběru nezapomenu na obligátní otázku

„A má tahle kytka ráda stín, nebo potřebuje sluníčko?“, protože moje lodžie nabízí spíš polostín a stín. Přesto jsem na ní našla i několik míst, kam slunce praží téměř celý den. Tam se líbí nejvíc středomořským rostlinám, které se v jeho paprscích spokojeně vyhřívají. Rozmarýn, tymián, saturejka, šalvěj. A také sukulenty, ke kterým patří dekorativní medicus, s láskou nazývaný kočičí ocásek. Jeho gel je hojivější než aloe vera. Stačí kousek uloupnout, a rána se za chvíli zacelí. A takových rostlin najdete spousty. Na balkon můžete do většího květináče zasadit i menší keř či stromek.

Rada nad zlato

Spoustu informací najdete na internetu. Mrkněte třeba na www.balkonovekvetiny.cz. O své zkušenosti se často dělí i samotní pěstitelé či prodejci rostlin. Jak už jsem zmiňovala, prozkoumat profily jednotlivých rostlin se vyplatí zejména před nákupem.

Z publikací doporučuji třeba novinku od Anity Blahušové Zahrádka v květináči, kterou vydalo nakladatelství Smart Press s podtitulem Pro váš balkon i okenní parapet. Autorka se příliš podrobně nezabývá tím, jak o kterou rostlinu pečovat a řešit různé neduhy (upřímně, k tomu slouží jiné publikace), ale zato přináší spoustu skvělých nápadů, jak snadno a hezky osadit balkon, lodžii, terasu nebo i úplně malinký okenní parapet, abyste se mohli pořád dívat do zeleně.

Její tipy, jak vytvořit působivý design tematické balkonové zahrádky, vás okouzlí. Vybrat si můžete podle svého naturelu. Dáte přednost kouzelné anglické sezoně, exotickému asijskému zátiší, romantické francouzské inspiraci, nebo si snad zasadíte rostlinky pro sladké pečení? Skvěle provedené fotografie jednotlivých typů balkonových zahrádek podněcují fantazii a jistě i vás strhnou k naplánování vlastního zeleného útočiště. Máte nejvyšší čas, léto už se blíží. 

Jana Kopřivová
 

Související články

KVÍZ: Jak dobře znáte bylinky?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře znáte bylinky?

Kdo miluje vaření, nedá na čerstvé bylinky dopustit. Dodávají jídlům jedinečné aroma, ať už během vaření, nebo jako zelená ozdoba. Pokrmům dodají bylinky příjemnou svěžest a ještě díky nim jídlo   krásně vypadá. ...
5× jarní polévka s bylinkami
  • Tipy a triky

5× jarní polévka s bylinkami

Na jaře dostávají slovo lehká jídla. Ochutnejte naše svěží polévky. Krásně voní a jejich příprava je tak jednoduchá, že budete mít o víkendu dost času vyrazit na procházku....
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit