Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na to: Cibulový základ pro dokonalý guláš

Cibulový základ
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Správný hospodský guláš se neobejde bez trpělivosti, kromě pomalého vaření budete potřebovat čas na krájení velkého množství cibule a nasledné smažení, od kterého se neodchází. Poradíme vám, jak na ten nejlepší cibulový základ, aby byl váš guláš dokonalý.

Správný guláš musí mít krásnou sytou barvu, měl by být hustý a maso se musí doslova rozplývat na jazyku. Prvním krokem k úspěchu je cibulový základ. Na tom si dejte opravdu záležet, protože má velký vliv na chuť a barvu guláše.

  1. Cibule a maso by mělo být v poměru 1:1, to znamená, že na kilo masa připadá kilo cibule.
  2. Cibuli nakrájejte na středně velké kostičky a smažte na dostatečném množství sádla.
  3. Plamen nechte ztlumený, aby se vám cibule nepřipalovala.
  4. Pozorně ji hlídejte, často promíchejte. Od smažení cibule se nikdy neodchází! Než se cibule usmaží, připravte si maso.
  5. K získání tmavohnědé barvy potřebuje cibule aspoň třicet minut. Záleží ale na množství, smažení se může protáhnout i na 45 minut.

Nesnažte se proces nijak urychlit, ani ošidit. Věřte, že investovaný čas se vám vrátí v neodolatelné chuti guláše. Cibule se však za žádných okolností nesmí připáit, guláš by byl hořký a vaše práce by přišla vniveč.

Tip: Maso, které budete ve správnou chvíli na cibulce zatahovat, by mělo mít pokojovou teplotu, aby nedostalo teplotní šok a nebylo tuhé.

Jak napravit chyby

Pro jistotu mějte při ruce vývar – kdyby se vám zdálo, že cibule začíná už moc hnědnout, jednoduše ji zalijte a maso pak raději opečte ve vedlejší pánvi či hrnci. A nezapomeňte – mletá paprika, díky které guláš získá výraznou cihlovou barvu, se do hrnce přidává až v okamžiku, kdy je v něm i opečené maso. Také se snadno spálí a výsledkem je opět hořká chuť.

Zdroj informací: časopis Apetit, Marek Všetečka

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín