Jak na to: cibulový základ pro dokonalý guláš

Jak na to: cibulový základ pro dokonalý guláš
sdílet:
Správný hospodský guláš se neobejde bez cibule. Poradíme vám, jak na ni.

Správný guláš musí mít krásnou sytou barvu, musí být hustý a maso se musí doslova rozplývat na jazyku. Prvním krokem k úspěchu je cibulový základ. Na tom si dejte opravdu záležet, protože má velký vliv na chuť a barvu guláše. Cibuli nakrájejte nahrubo na kostičky a smažte na dostatečném množství sádla. Plamen nechte ztlumený, aby se vám cibule nepřipalovala. Pozorně ji hlídejte, občas promíchejte. Než se cibule usmaží, připravte si maso.

K získání tmavohnědé barvy potřebuje cibule aspoň třicet minut. Nesnažte se proces nijak urychlit, ani ošidit. Věřte, že investovaný čas se vám vrátí v neodolatelné chuti guláše. Cibule se však za žádných okolností nesmí spálit na uhel, guláš by byl hořký a vaše práce by přišla vniveč. Pro jistotu mějte při ruce vývar nebo vodu – kdyby se vám zdálo, že cibule začíná už moc hnědnout, jednoduše ji zalijte a maso pak raději opečte ve vedlejší pánvi či hrnci. A nezapomeňte – mletá paprika, díky které guláš získá výraznou cihlovou barvu, se do hrnce přidává až v okamžiku, kdy je v něm i opečené maso. Také se snadno spálí a výsledkem je opět hořká chuť.

Jak na poctivý hospodský guláš krok za krokem se dozvíte v našem bookazinu Krok za krokem: 63 receptů od nejlepších šéfkuchařů a cukrářek, který si můžete objednat v našem on-line obchodě obchod.apetitonline.cz. V bookazinu najdete kromě receptu na guláš i postupy na další legendy české kuchyně jako je luxusní koprovka, španělské ptáčky či kynuté koláče a spoustu pokladů světové kuchyně.

Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit