0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Japonec vaří v Tokiu guláš, na Floridě už 39 let smaží řízky Češi: České restaurace v zahraničí

Česká restaurace
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Stesk po domově, fascinace naší kulturou nebo udržování kulturního odkazu. Tři z mnoha motivů, které stojí za vznikem českých restaurací a hospod v zahraničí. Po celém světě jich najdete desítky a většinou se v nich budete cítit jako doma. Tady jsou tři z nich.

Dášenka v japonském Tokiu

Českou restauraci by v Tokiu čekal asi málokdo. Založil ji před třinácti lety Japonec Takano, který v minulosti několikrát Českou republiku navštívil. Naši kulturu, jídlo a hlavně pivo si hned zamiloval.

  • České recepty se naučil od přátel a dnes na menu v Dášence najdete třeba jahodové knedlíky, svíčkovou, guláš i utopence. 

Japonský způsob stravování by však majitele zřejmě neuživil. Jeden talíř guláše si Japonci rozdělují i ve čtyřech lidech, zatímco Čech celou porci spořádá sám. Naštěstí sem chodí pravidelně nejen čeští emigranti, ale i turisté ze všech koutů světa.

Japonci asi nakonec nejvíce ocení interiér restaurace, který připomíná starožitnictví či malé muzeum.

European Café and Schnitzel House na Floridě

Po otevření dveří zvenku nenápadně vyhlížející restaurace European Cafe v Daytona Beach v americkém státě Florida se návštěvníkovi naskytne lehce bizarní výjev. Z rušné ulice města se ocitne přímo v české hospodě, jejíž interiér se od těch amerických zásadně liší. Kožešiny na zdi, paroží, dřevěné lavice a obklady, kostkované ubrusy...

  • Už podle lístku je ale vidět, že restaurace není zaměřená na české, ale spíše německé turisty. Dokonce i svíčková se zde připravuje na německý způsob (omáčka je z červeného vína a jako příloha jsou špecle). 
  • V menu ve tvaru prasátka jsou dvě strany „šnyclů“ ve všech možných variantách včetně vepřového řízku s názvem Old Prague za 18 dolarů.
  • Tradiční českou kuchyni připomíná především smažák, a to za poměrně příznivou cenu (na místní poměry) 10 dolarů. Točené pivo zde nečekejte, třetinková lahvová plzeň stojí 7 dolarů.

Servírka z Česka však jakákoliv drobná zklamání kompenzuje profesionálním přístupem, sama přiznává, že do restaurace často chodí němečtí turisté, ale i Američané, kteří si prý na klasické české knedlíky nepotrpí.

Jídlo vaří sedmdesáti tříletý Čech Jerry se svou manželkou. Restauraci na Floridě vlastní už téměř 40 let a pochází Horní Bečvy.

Četnická stanice na západě Ukrajiny

Česká hospoda v ukrajinské Koločavě na Zakarpatské oblasti není náhodou. Místo bylo součástí Rakousko-Uherska a mezi lety 1919-1938 patřila tato obec k Československu.

Spousta Čechů v Zakarpatí pracovalo, a tak není divu, že si tady Češi s Ukrajinci dobře rozumí. A to nejen po jazykové stránce, ale také té gastronomické. Čechy do těchto končin láká hrob Nikoly Šuhaje loupežníka a odkaz Ivana Olbrachta, ale také Český odkaz, který je zde nejvíce cítit ve staré četnické stanici, ze které je dnes hospoda s ubytovnou.

Na konci 30. let zde bylo velitelství nacionalistického odboje Karpatská Síč, dnes si tady především čeští turisté užívají točené české pivo a české i ukrajinské jídlo.

  • Ceny jsou příznivé, možná lehce vyšší, než je pro západní Ukrajinu zvykem. Čas od času se hospoda promění v bujaré moravské oslavy života, slivovice teče proudem a tradiční písně se linou celou vesnicí.
  • Doporučujeme ochutnat místní boršč, malým klobáskám nabízeným jako pochoutka k pivu bychom se být vámi vyhnuli, chutnají trochu jako pamlsky pro psy. 

Ve světě se nachází spousta českých restaurací, některé založili odvážní místní rodáci, které česká kultura nadchla, většinou jsou majiteli čeští emigranti. Příště se podíváme třeba do Austrálie a Číny. 

Zdroje informací: Radiožurnál, autorka článku, YouTube/LiveMore! CZ

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely
  • Zajímavosti

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely

České babičky dobře věděly, že polévka je grunt. Stejný názor ale zastávají také jejich vzdálené příbuzné ve Španělsku, Itálii nebo třeba v Rusku. A tak má snad každý národ na světě svou „typickou" polévku, na kterou nedá dopustit. My jsme...
V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...

Obchod Apetit