‚Poklička‘ z listového těsta není pouhou ozdobou – má také svůj účel: maso pod ní je měkounké, jak jen dušené maso může být, ale díky otvorům v těstě zároveň propečené.
Suroviny
Postup
Na rozpáleném oleji restujte cibulku, až bude tmavě hnědá. Ke konci přidejte česnek.
.
Na tomto základu maso asi tři minuty zprudka ze všech stran opékejte. Podlijte horkou vodou, ale jen tak, aby nebylo úplně ponořené; zmírněte teplotu a půl hodiny zvolna duste. Přidejte zeleninu, tymián, sůl, pepř a pomalu vařte ještě 30–50 minut. Houby přidejte až na posledních pět minut vaření.
Vmíchejte pyré nebo krájená rajčata a směs nechte vychladnout.
Tymián vyjměte. Těsto rozválejte na výšku asi půl centimetru a vykrojte kolo ve velikosti zapékací misky. Vyřízněte v něm otvor (třeba pomocí šroubovacího uzávěru na lahve), aby během pečení mohla unikat pára.
Troubu předehřejte na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Masovou náplň vložte do misky a přikryjte pokličkou z těsta. Vnitřní okraj misky můžete potřít bílkem a těstovou čepici vmáčknout dovnitř tak, aby se okraje trošku slepily. Díky tomu nebude mít tendenci z guláše ‚utíkat‘.
Pokličku potřete zbylým vejcem.
Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 40 minut, až je těstová čepice krásně zlatavá.
Misku opatrně přesuňte na velký podnos a ozdobte snítkou tymiánu. Vypečené těsto poslouží jako ideální příloha, ale pro větší jedlíky můžete nachystat i brambory nebo knedlíky.
Tip Apetitu:
Pilíři, které by měly doslova podpírat police ve vaší spíži, jsou konzervovaná rajčata Valfrutta. Konzistenci si vyberte podle vlastní chuti a potřeby: k dostání je pyré (pod názvem ‚passata‘), krájená či celá loupaná rajčata, vše bez barviv a dochucovadel. Pomůžou zahustit omáčky, dušená masa i polévky. Chuť plná sluníčka je u Valfrutty zaručena.
Komentáře
Anonym
22.07.2007 10:44
guláš s čepicí