Guláš s čepicí z listového těsta

Guláš s čepicí z listového těsta

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Více než hodinu Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4019 kcal
Bílkoviny 273 g
Cukr 213 g
Tuky 226 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

‚Poklička‘ z listového těsta není pouhou ozdobou – má také svůj účel: maso pod ní je měkounké, jak jen dušené maso může být, ale díky otvorům v těstě zároveň propečené.

Suroviny

hovězí maso 1 kg
kližka, plátky zadního, nakrájené na kostičky
rostlinný olej 5 PL
cibule 4 ks
nadrobno
česnek 4 stroužky
prolisované
rajčatové pyré 6 PL
lze nahradit krájenými rajčaty v konzervě
petržel 4 ks
kořenová, nadrobno
mrkev 4 ks
nadrobno
tymián 4 snítky
sůl
pepř
čerstvě mletý
vejce 1 ks
na potření
žampiony 500 g
lze nahradit jinými čerstvými houbami, na plátky
Na pokličku
listové těsto 200 g

Postup

1

Na rozpáleném oleji restujte cibulku, až bude tmavě hnědá. Ke konci přidejte česnek.

.

2

Na tomto základu maso asi tři minuty zprudka ze všech stran opékejte. Podlijte horkou vodou, ale jen tak, aby nebylo úplně ponořené; zmírněte teplotu a půl hodiny zvolna duste. Přidejte zeleninu, tymián, sůl, pepř a pomalu vařte ještě 30–50 minut. Houby přidejte až na posledních pět minut vaření.

3

Vmíchejte pyré nebo krájená rajčata a směs nechte vychladnout.

4

Tymián vyjměte. Těsto rozválejte na výšku asi půl centimetru a vykrojte kolo ve velikosti zapékací misky. Vyřízněte v něm otvor (třeba pomocí šroubovacího uzávěru na lahve), aby během pečení mohla unikat pára.

5

Troubu předehřejte na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Masovou náplň vložte do misky a přikryjte pokličkou z těsta. Vnitřní okraj misky můžete potřít bílkem a těstovou čepici vmáčknout dovnitř tak, aby se okraje trošku slepily. Díky tomu nebude mít tendenci z guláše ‚utíkat‘. 

6

Pokličku potřete zbylým vejcem.

7

Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 40 minut, až je těstová čepice krásně zlatavá.

8

Misku opatrně přesuňte na velký podnos a ozdobte snítkou tymiánu. Vypečené těsto poslouží jako ideální příloha, ale pro větší jedlíky můžete nachystat i brambory nebo knedlíky.

Tip Apetitu:
Pilíři, které by měly doslova podpírat police ve vaší spíži, jsou konzervovaná rajčata Valfrutta. Konzistenci si vyberte podle vlastní chuti a potřeby: k dostání je pyré (pod názvem ‚passata‘), krájená či celá loupaná rajčata, vše bez barviv a dochucovadel. Pomůžou zahustit omáčky, dušená masa i polévky. Chuť plná sluníčka je u Valfrutty zaručena.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete svý přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience, snaha připravit jídlo s láskou a také ta pravá grilovací omáčka. Ta vám totiž jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od...

Obchod Apetit