‚Poklička‘ z listového těsta není pouhou ozdobou – má také svůj účel: maso pod ní je měkounké, jak jen dušené maso může být, ale díky otvorům v těstě zároveň propečené.
Suroviny
Postup
Na rozpáleném oleji restujte cibulku, až bude tmavě hnědá. Ke konci přidejte česnek.
Na tomto základu maso asi tři minuty zprudka ze všech stran opékejte. Podlijte horkou vodou, ale jen tak, aby nebylo úplně ponořené; zmírněte teplotu a půl hodiny zvolna duste. Přidejte zeleninu, tymián, sůl, pepř a pomalu vařte ještě 30–50 minut. Houby přidejte až na posledních pět minut vaření.
Vmíchejte pyré nebo krájená rajčata a směs nechte vychladnout.
Tymián vyjměte. Těsto rozválejte na výšku asi půl centimetru a vykrojte kolo ve velikosti zapékací misky. Vyřízněte v něm otvor (třeba pomocí šroubovacího uzávěru na lahve), aby během pečení mohla unikat pára.
Troubu předehřejte na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Masovou náplň vložte do misky a přikryjte pokličkou z těsta. Vnitřní okraj misky můžete potřít bílkem a těstovou čepici vmáčknout dovnitř tak, aby se okraje trošku slepily. Díky tomu nebude mít tendenci z guláše ‚utíkat‘.
Pokličku potřete zbylým vejcem.
Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 40 minut, až je těstová čepice krásně zlatavá.
Misku opatrně přesuňte na velký podnos a ozdobte snítkou tymiánu. Vypečené těsto poslouží jako ideální příloha, ale pro větší jedlíky můžete nachystat i brambory nebo knedlíky.
Tip Apetitu:
Pilíři, které by měly doslova podpírat police ve vaší spíži, jsou konzervovaná rajčata Valfrutta. Konzistenci si vyberte podle vlastní chuti a potřeby: k dostání je pyré (pod názvem ‚passata‘), krájená či celá loupaná rajčata, vše bez barviv a dochucovadel. Pomůžou zahustit omáčky, dušená masa i polévky. Chuť plná sluníčka je u Valfrutty zaručena.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 10 receptů na poctivý hovězí guláš: Klasický hospodský i s krustou(9 receptů )
- Guláš pro každého: z masa, brambor, hub i ryb(24 receptů )
Komentáře