Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Guláš s čepicí z listového těsta
Guláš s čepicí z listového těsta
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Guláš s čepicí z listového těsta

4.6/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4015 kcal
Bílkoviny 273 g
Sacharidy 213 g
Tuky 226 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

‚Poklička‘ z listového těsta není pouhou ozdobou – má také svůj účel: maso pod ní je měkounké, jak jen dušené maso může být, ale díky otvorům v těstě zároveň propečené.

Suroviny

kližka, plátky zadního, nakrájené na kostičky
rostlinný olej 5 PL
nadrobno
česnek 4 stroužky
prolisované
rajčatová passata - pyré 6 PL
lze nahradit krájenými rajčaty v konzervě
petržel 4 ks
kořenová, nadrobno
mrkev 4 ks
nadrobno
tymián 4 snítky
sůl
pepř
čerstvě mletý
vejce 1 ks
na potření
lze nahradit jinými čerstvými houbami, na plátky
Na pokličku

Postup

1

Na rozpáleném oleji restujte cibulku, až bude tmavě hnědá. Ke konci přidejte česnek.

2

Na tomto základu maso asi tři minuty zprudka ze všech stran opékejte. Podlijte horkou vodou, ale jen tak, aby nebylo úplně ponořené; zmírněte teplotu a půl hodiny zvolna duste. Přidejte zeleninu, tymián, sůl, pepř a pomalu vařte ještě 30–50 minut. Houby přidejte až na posledních pět minut vaření.

3

Vmíchejte pyré nebo krájená rajčata a směs nechte vychladnout.

4

Tymián vyjměte. Těsto rozválejte na výšku asi půl centimetru a vykrojte kolo ve velikosti zapékací misky. Vyřízněte v něm otvor (třeba pomocí šroubovacího uzávěru na lahve), aby během pečení mohla unikat pára.

5

Troubu předehřejte na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Masovou náplň vložte do misky a přikryjte pokličkou z těsta. Vnitřní okraj misky můžete potřít bílkem a těstovou čepici vmáčknout dovnitř tak, aby se okraje trošku slepily. Díky tomu nebude mít tendenci z guláše ‚utíkat‘. 

6

Pokličku potřete zbylým vejcem.

7

Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 40 minut, až je těstová čepice krásně zlatavá.

8

Misku opatrně přesuňte na velký podnos a ozdobte snítkou tymiánu. Vypečené těsto poslouží jako ideální příloha, ale pro větší jedlíky můžete nachystat i brambory nebo knedlíky.

Tip Apetitu:
Pilíři, které by měly doslova podpírat police ve vaší spíži, jsou konzervovaná rajčata Valfrutta. Konzistenci si vyberte podle vlastní chuti a potřeby: k dostání je pyré (pod názvem ‚passata‘), krájená či celá loupaná rajčata, vše bez barviv a dochucovadel. Pomůžou zahustit omáčky, dušená masa i polévky. Chuť plná sluníčka je u Valfrutty zaručena.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/5

Komentáře

22.07.2007 10:44
Absolutní pochoutka, vařím tento guláš asi 2 roky minim.1x za měsíc, a to klasický guláš moc nemusím, tento je opravdu skvělý.Nyní už vynechávám zapékání, z jistového těsta upeču čtverce a podávám jako přílohu.Doporučuji

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...