Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Jak na dokonalé sýrové fondue? Vyberte ten správný sýr a nebojte se přidat pivo

fondue
ZDROJ: freepik.com
sdílet:

Slovo fondre znamená ve francouzštině tavit, vaše chuťové buňky se budou po ochutnání fondue spíše rozplývat. Rozpuštěné sýry promění všední dny ve svátek. Koho napadlo rozpustit sýr a vytvořit z něj sýrovou omáčku? A jak připravit chutné fondue u vás doma?

 

Byli to Švýcaři, koho napadlo v 18. století rozpustit sýr a vytvořit z lahodnou omáčku. Roztavený sýr původně vznikl z praktických důvodů. Tehdy obyvatelé Švýcarska vůbec netušili, že vytvořili gurmánský pokrm, o kterém se bude mluvit i za stovky let.

  • Původní sýrový fondue byla směs sýrů, mouky a bílého vína.

I v Savojsku znali fondue

Některé zdroje uvádí, že sýrové fondue není vynálezem pouze Švýcarů, ale že se na něm podíleli i obyvatelé Savojska –⁠ západní části Alp. To by znamenalo, že kromě Švýcarů musíme zmínit i Francouze a Italy. Něco na tom možná bude, protože i slovo fondre (tát, roztavit) pochází z francouzštiny.

Sýry, mouka a víno

  • Švýcaři měli ke smíchání sýrů, mouky a vína v hrnci nad ohněm praktické důvody.
  • Dříve si každý pekl chleba doma sám. Upečený chléb ale po několika dnech ztvrdnul a nebyl už tak dobrý.
  • Tehdy napadlo Švýcary jednoduché řešení: rozpustit sýr a namáčet do něho na kousky nalámaný chléb.
  • Sýrová omáčka se neustále ohřívala nad ohněm. Oheň zároveň vyhříval obydlí, takže to mělo hned dvojí využití.

Jak na sýrové fondue

Chcete si doma připravit pravé švýcarské fondue? Abyste dosáhli správné konzistence omáčky, potřebujete minimálně dva sýry. Většinou se používá tučný švýcarský sýr gruyére a ementál. Dále si připravte mouku a kvalitní bílé víno.

  • Jak na správnou hustotu omáčky?

Základem je kvalitní sýr, na kterém se nevyplatí šetřit. Měl by mít minimálně 38 % tuku v sušině. Vyzkoušet můžete klasický ementál se sýrem gruyére. Využít můžete i goudu. Na fondue se naopak nehodí vláknité sýry jako mozzarela.

  • Jak předejít hrudkám ve fondue?

Hrudky jsou něco, co by vám mohlo pokazit gurmánský zážitek. Proto sýr před rozpouštěním nastrouhejte nebo nakrájejte na opravdu malé kousky. Sýr také před přípravou nechte chvíli odpočívat v pokojové teplotě, aby nebyl vystavený teplotnímu šoku. Zahřívejte ho na nízkou teplotu.

Hrudkám zabráníte také tak, že přidáte trochu mouky nebo kukuřičného škrobu. 

  • Je nutné použít víno?

Pro přípravu fondue je důležité použít kyselinu. Místo vína ale můžete použít citronovou šťávu. Abyste dodrželi poměr surovin v receptu, nařeďte citrónovou šťávu s vývarem nebo vodou.

Místo vína můžete použít i pivo nebo jiný alkohol. Pivní fondue má lehce nahořklou chuť a hodí se do něj i panák třešňovice.

  • Co namáčet do fondue?

Podle švýcarské tradice si připravte opečený chléb nakrájený na kostičky. Do sýrové omáčky můžete ale namáčet i zeleninu nebo maso.

Tipy navíc:

  • I v Ženevě mají své kulinářské triky. Místo dvou sýrů používají rovnou tři kvalitní vyzrálé sýry.
  • Ve východním Švýcarsku často nahrazují bílé víno jablečným.

Související články

Naložte se do oleje s oblíbenými sýry
  • Tipy a triky

Naložte se do oleje s oblíbenými sýry

Tedy, naložené v oleji budou sýry, vás čeká mnohem těžší úkol: vydržet, až budou uleželé. Poradíme vám, jakých chyb se při nakládání vyvarovat a čím vším se dá nálev ochutit. ...
Abeceda italských sýrů
  • Tipy a triky

Abeceda italských sýrů

Jak se vyznat v italských sýrech, co si k nim dát a s čím je kombinovat? Pojďte se seznámit s nejpopulárnějšími sýry. ...
Autor: Karolína Jelínková

Obchod Apetit