0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na dokonalé sýrové fondue? Vyberte ten správný sýr a nebojte se přidat pivo

sýrové fondue s chlebem
<a href="https://www.freepik.com/photos/background">Background photo created by freepik - www.freepik.com</a> , ZDROJ: freepik.com
sdílet:

Slovo fondre znamená ve francouzštině tavit, vaše chuťové buňky se budou po ochutnání fondue spíše rozplývat. Rozpuštěné sýry promění všední dny ve svátek. Koho napadlo rozpustit sýr a vytvořit z něj sýrovou omáčku? A jak připravit chutné fondue u vás doma?

Byli to Švýcaři, koho napadlo v 18. století rozpustit sýr a vytvořit z lahodnou omáčku. Roztavený sýr původně vznikl z praktických důvodů. Tehdy obyvatelé Švýcarska vůbec netušili, že vytvořili gurmánský pokrm, o kterém se bude mluvit i za stovky let.

  • Původní sýrový fondue byla směs sýrů, mouky a bílého vína.

I v Savojsku znali fondue

Některé zdroje uvádí, že sýrové fondue není vynálezem pouze Švýcarů, ale že se na něm podíleli i obyvatelé Savojska –⁠ západní části Alp. To by znamenalo, že kromě Švýcarů musíme zmínit i Francouze a Italy. Něco na tom možná bude, protože i slovo fondre (tát, roztavit) pochází z francouzštiny.

Sýry, mouka a víno

  • Švýcaři měli ke smíchání sýrů, mouky a vína v hrnci nad ohněm praktické důvody.
  • Dříve si každý pekl chleba doma sám. Upečený chléb ale po několika dnech ztvrdnul a nebyl už tak dobrý.
  • Tehdy napadlo Švýcary jednoduché řešení: rozpustit sýr a namáčet do něho na kousky nalámaný chléb.
  • Sýrová omáčka se neustále ohřívala nad ohněm. Oheň zároveň vyhříval obydlí, takže to mělo hned dvojí využití.

Jak na sýrové fondue

Chcete si doma připravit pravé švýcarské fondue? Abyste dosáhli správné konzistence omáčky, potřebujete minimálně dva sýry. Většinou se používá tučný švýcarský sýr gruyére a ementál. Dále si připravte mouku a kvalitní bílé víno.

  • Jak na správnou hustotu omáčky?

Základem je kvalitní sýr, na kterém se nevyplatí šetřit. Měl by mít minimálně 38 % tuku v sušině. Vyzkoušet můžete klasický ementál se sýrem gruyére. Využít můžete i goudu. Na fondue se naopak nehodí vláknité sýry jako mozzarela.

  • Jak předejít hrudkám ve fondue?

Hrudky jsou něco, co by vám mohlo pokazit gurmánský zážitek. Proto sýr před rozpouštěním nastrouhejte nebo nakrájejte na opravdu malé kousky. Sýr také před přípravou nechte chvíli odpočívat v pokojové teplotě, aby nebyl vystavený teplotnímu šoku. Zahřívejte ho na nízkou teplotu.

Hrudkám zabráníte také tak, že přidáte trochu mouky nebo kukuřičného škrobu. 

  • Je nutné použít víno?

Pro přípravu fondue je důležité použít kyselinu. Místo vína ale můžete použít citronovou šťávu. Abyste dodrželi poměr surovin v receptu, nařeďte citrónovou šťávu s vývarem nebo vodou.

Místo vína můžete použít i pivo nebo jiný alkohol. Pivní fondue má lehce nahořklou chuť a hodí se do něj i panák třešňovice.

  • Co namáčet do fondue?

Podle švýcarské tradice si připravte opečený chléb nakrájený na kostičky. Do sýrové omáčky můžete ale namáčet i zeleninu nebo maso.

Tipy navíc:

  • I v Ženevě mají své kulinářské triky. Místo dvou sýrů používají rovnou tři kvalitní vyzrálé sýry.
  • Ve východním Švýcarsku často nahrazují bílé víno jablečným.

Související články

Naložte se do oleje s oblíbenými sýry
  • Tipy a triky

Naložte se do oleje s oblíbenými sýry

Tedy, naložené v oleji budou sýry, vás čeká mnohem těžší úkol: vydržet, až budou uleželé. Poradíme vám, jakých chyb se při nakládání vyvarovat a čím vším se dá nálev ochutit.   ...
Abeceda italských sýrů
  • Tipy a triky

Abeceda italských sýrů

Jak se vyznat v italských sýrech, co si k nim dát a s čím je kombinovat? Pojďte se seznámit s nejpopulárnějšími sýry. ...
Autor: Karolína Jelínková

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...
KVÍZ: Jíte zdravě?
  • Kvízy

KVÍZ: Jíte zdravě?

Zdravý jídelníček je takový, který je pestrý a obsahuje optimální poměr živin a mikroživiny. Do těla byste měli dostávat komplexní bílkoviny a sacharidy, zdravé tuky, vlákninu, minerály a vitaminy. Spokojený organismus vás odmění lepším...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit