Chcete se cítit jako na horách ve Švýcarsku? Připravte sýrové fondue.
Suroviny
česnek
1
stroužek
oloupaný
víno bílé
300
ml
škrob
3
ČL
kukuřičný (maizena)
hruškovice
40
ml
1 panák, lze nahradit třešňovicí
sýr gruyère
400
g
nastrouhaný nahrubo
sýr
400
g
Vacherin, Appenzeller nebo Ementaler, nastrouhaný nahrubo
muškátový oříšek
1
špetka
K podávání
bageta
2
ks
francouzská, nakrájená na kostičky
cibule nakládaná
rajčata cherry
300
g
jablko
2
ks
lze nahradit hruškami, na klínky
Postup
1
Nádobu na fondue vytřete česnekem, zbylý česnek můžete nasekat nahrubo a přidat dovnitř.
2
Víno prošlehejte se škrobem, přilijte alkohol a vše vlijte do nádoby na fondue.
3
Postavte na sporák, přiveďte k varu a ztlumte plamen. Přisypávejte sýr a pomalu zahřívejte a míchejte, dokud se sýr nerozpustí.
4
Okořeňte muškátovým oříškem.
5
Sejměte z plotny a postavte do stojánku nad hořák a udržujte tak fondue horké.
Podávejte s pečivem, cibulkami, rajčátky a jablky a dlouhými vidličkami k napichování a namáčení do horké sýrové směsi.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Pozdrav z hor: 15 receptů od pravých horalů(15 receptů)